Gabriela Firea a vizitat centrele de tip familial din județul Argeș: ”Niciunul din cei 47.000 copii lăsați de părinți în grija statului să nu mai trăiască în acele «orfelinate» care ne-au adus o «faimă» negativă în întreaga lume!”

Publicat: 11/07/2022, 12:07
Actualizat: 11/07/2022, 12:08

Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – a vizitat centrele de tip familial din județul Argeș, dorind să se asigure că toate condițiile sunt foarte bune, iar ulterior a anunțat, în mediul online, că procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din țară se desfășoară cu rapiditate.

În România, 47.000 de copii au fost lăsați de părinți în grija statului, Gabriela Firea insistând asupra proiectului prin care găzduirea copiilor – ”mlădițe firave” care au nevoie, permanent, de ”dragoste și îngrijire – va fi făcută exclusiv în centrele de plasament.

”M-am dus să văd cu ochii mei cum trăiesc copiii din centrele de tip familial din județul Argeș. Strădania noastră este ca niciunul din cei 47.000 copii lăsați de părinți în grija statului să nu mai trăiască în acele «orfelinate» care ne-au adus o «faimă» negativă în întreaga lume după Revoluție. Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din țară și găzduirea copiilor instituționalizați în case de tip familial sau reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă.

Copiii lăsați în grija statului sunt ca niște mlădițe firave. Au nevoie de dragoste și de îngrijire, ca orice copil. Dar mai ales de încredere că pot depăși trauma abandonului și că au aceleași șanse ca și restul copiilor”, a scris Gabriela Firea în mediul online.

”Am vizitat Complexul de tip familial „Dumbrava minunată” din Pitești, unde câțiva băieţi cu vârste cuprinse între 12 -18 ani se află în grija statului. Sunt copii minunați, cu rezultate bune la învățătură, sensibili și respectuoși. Visează deja la meseriile pe care le vor avea la terminarea școlii și la familiile pe care și le vor forma”

Gabriela Firea

”Majorarea de 5 ori a sumelor alocate pentru cheltuieli personale, sume care nu mai crescuseră din 2014”

Gabriela Firea a mai anunțat, cu această ocazie, că ministerul pe care îl conduce a reușit să majoreze, de 5 ori, sumele care sunt alocate pentru cheltuieli personale, aceste sume nemaifiind majorate din anul 2014.

La vizita în centrele de plasament au participat și președintele Consiliului Județean Argeș – Ion Mînzîna -, primarul orașului Pitești, Cristian Gentea și deputatul PSD de Argeș Remus Mihalcea.

”Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a reușit recent majorarea de 5 ori a sumelor alocate pentru cheltuieli personale, sume care nu mai crescuseră din 2014. Este vorba despre 10.000 de copii și tinerii din sistemul de protecție specială, îngrijiți în centrele de tip rezidențial, care vor primi de acum încolo mai mulți bani de buzunar, pentru cheltuielile lor personale. Majorarea s-a făcut de la 28 de lei/lună la 150 de lei, iar măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România” și a fost inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

De asemenea, am actualizat și sumele alocate copiilor aflați în centre pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, manuale și jucării. Copiii vor primi între 580 de lei și 1.338 lei, în funcție de vârstă, față de între 366 de lei și 844 de lei, cât primeau până acum. Aceste sume nu au mai fost majorate de peste 8 ani”, a mai scris Gabriela Firea în mediul online.

”Mulțumesc încă o dată președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzîna, primarului orașului Pitești, Cristian Gentea, deputatului PSD de Argeș, Remus Mihalcea și reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, pentru toată grija și atenția arătată copiilor instituționalizați din Pitești dar și din întreg județul Argeș. La întâlnire au participat și reprezentații Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – doamnele secretar de stat Doina Pârcălabu și Elena Tudor, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”

Gabriela Firea

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer