Gabriela Firea, despre Ordinul comun al Ministerului Familiei și Ministerului Sănătății: ”Certificatul de încadrare în grad de handicap grav, valabil până când copilul împlinește 18 ani”

Gabriela Firea, despre Ordinul comun al Ministerului Familiei și Ministerului Sănătății: ”Certificatul de încadrare în grad de handicap grav, valabil până când copilul împlinește 18 ani”
Publicat: 05/07/2022, 11:20
Actualizat: 05/07/2022, 12:02

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății au inițiat un Ordin comun care are ca scop sprijinirea copiilor cu probleme majore de sănătate. Până acum, părinții trebuiau să meargă, din doi în doi ani, în fața Comisiei pentru Protecția Copilului, pentru a obține certificatul de handicap grav, însă lucrurile se vor schimba în bine.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a oferit informații despre acest Ordin comun pe pagina sa de socializare, scriind că este vorba despre ”vești bune” și despre un demers absolut necesar.

Astfel, vor fi stabilite normele de aplicare și criteriile speciale în aceste cazuri, mai scrie Gabriela Firea, iar decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se bazează pe o serie de criterii biopsihosociale, toate fiind incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Familiei.

Venim cu vești bune pentru părinții copiilor care au probleme majore de sănătate! Aceștia vor scăpa de drumurile repetate – și, de cele mai multe ori, dificile și obositoare – în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, pentru că, pentru multe dintre aceste afecțiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la 18 ani.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății au inițiat un Ordin comun care stabilește normele de aplicare și criteriile speciale în aceste cazuri .

Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum, demersul de obținere a acestor certificate trebuia reluat de părinți din doi în doi ani, ceea ce știm că le crea reale probleme acestora”, anunță Gabriela Firea în mediul online.

”Suntem alături atât de toți copiii încercați de viață cât și de părinții lor”

În astfel de condiții, părinții nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, repetat, pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav, mai precizează Gabriela Firea.

De acum încolo, părinții copiilor cu afecțiuni grave – precum boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism și nutriție, amputații congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecțiuni oncologice în perioada de urmărire post-terapeutică – nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.

Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se bazează acum pe o serie de criterii biopsihosociale, toate incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Familiei.

”Suntem alături atât de toți copiii încercați de viață cât și de părinții lor și sperăm ca, odată cu apariția cadrului legal pentru aplicarea acestor prevederi, să reușim să eliminăm măcar această grijă a lor și stresul mersului la aceste evaluări, care, în astfel de cazuri, erau complet inutile”

Gabriela Firea


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului