Gabriela Firea, după adoptarea Strategiei Naționale 2022 – 2027: ”6 din 10 români consideră că rolul unei femei este la cratiță, în bucătărie”

Gabriela Firea, după adoptarea Strategiei Naționale 2022 – 2027: ”6 din 10 români consideră că rolul unei femei este la cratiță, în bucătărie”
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – împreună cu specialiștii Agenției Naționale pentru Egalitatea de șanse între femei și bărbați – încheie anul 2022 printr-o victorie în lupta cu discriminarea. A fost adoptată Strategia Națională 2022 – 2027, România se aliniază, astfel, politicilor europene și internaționale.

Gabriela Firea avertizează că, în România, femeile sunt ”izolate, plătite prost, dezavantajate și de prea multe ori victime ale violenței domestice”.

6 din 10 români pornesc de la premisa că rolul unei femei este doar la cratiță, în bucătărie, iar statisticile prezintă un tablou sumbru.

Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate și de prea multe ori victime ale violenței domestice. Nu sunt vorbe goale, ci statistici oficiale. Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. În plus, 8 din 10 români consideră că rolul unei femei este la cratiță, în bucătărie.

Eforturile din acest an sunt însă răsplătite! Ne-am ținut de promisiune și Strategia Națională 2022 – 2027 a fost adoptată în ședința de Guvern. România se aliniază astfel politicilor europene și internaționale și va beneficia de fonduri europene pentru proiectele din acest domeniu”, notează Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Vreau să le mulțumesc colegilor din Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care, împreună cu specialiștii de la Agenția Națională pentru Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu au abandonat lupta. Apreciez eforturile depuse de toți experții din ministerele și organizațiile neguvernamentale care au lucrat ca acest document să fie complet”

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

”Indexul Egalității de Gen – Gender Equality Index situează România pe locul 26 din 27”

România este poziționată pe penultimul loc, între țările membre UE, de Indexul Egalității de Gen (Gender Equality Index). Dacă 6 din 10 români sunt de părere că locul femeii este în bucătărie, 8 din 10 – precizează Gabriela Firea – cred că femeia trebuie să aibă grijă de casă și de copii.

”În domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2022 – 2027 sunt prevăzute măsuri și acțiuni în educație, sănătate, piața muncii, participarea la procesul de decizie, introducerea perspectivei de gen în politicile naționale”, menționează Gabriela Firea.

”Trebuie să recunoaștem că România nu stă foarte bine. Indexul Egalității de Gen – Gender Equality Index situează România pe locul 26 din 27, penultimul loc dintre țările membre UE. Când vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați, realitatea este următoarea: 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă și copii! Datele scoase la iveală de o amplă cercetare sociologică în cadrul proiectului «România Durabilă».

În ultimii 5 ani, nivelul egalității de șanse a înregistrat o evoluție oscilantă și rămân domenii importante în care nivelul inegalității de gen cu care se confruntă femeile din România rămâne ridicat. Astfel, unele măsuri propuse în Planul de acțiuni al strategiei vizează grupuri marginalizate cum ar fi femeile rome, femeile din mediul rural sau chiar femeile cu dizabilități.

”În mod concret în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2022 – 2027 sunt prevăzute măsuri și acțiuni în educație, sănătate, piața muncii, participarea la procesul de decizie, introducerea perspectivei de gen în politicile naționale. De exemplu, propunem introducerea în programele școlare a noțiunilor legate de egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați pentru eliminarea stereotipurilor și prejudecăților”

Gabriela Firea

”Violența domestică este o realitate în România, se manifestă în toate sferele sociale”

Din nefericire, România se confruntă și cu fenomenul violenței conjugale, numai în primele 9 luni ale acestui an fiind înregistrate 66.000 de astfel de cazuri.

Strategia Națională 2022 – 2027 cuprinde măsuri concrete pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, în următorii cinci ani, iar ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse explică detaliat toate aceste măsuri.

”Totodată, violența domestică este o realitate în România, se manifestă în toate sferele sociale și în toate domeniile de activitate. Combaterea sa este o prioritate. Cifrele pentru primele 9 luni ale acestui an sunt îngrijorătoare: peste 66.000 de cazuri de violență domestică, jumătate dintre aceste cazuri fiind înregistrate în mediul rural, majoritatea înregistrate drept fapte penale.

Strategia cuprinde măsuri concrete pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, în următorii cinci ani. De exemplu, mai multe locuințe protejate, asigurarea asistenței psihologice și a consilierii juridice, decontarea certificatelor medico-legale, facilitarea accesului la justiție sau acordarea unui sprijin material direct victimelor.

Sunt doi ani de când acest document strategic extrem de important, lucrat împreună cu specialiști din instituțiile cheie și organizații cu activitate în acest domeniu, așteaptă acest moment. Nu are rost să povestesc toate frânele pe care le-am întâlnit în ultimul an. Important este că suntem pe drumul cel bun. Strategia națională este documentul prin care țara noastră îndeplinește o condiție obligatorie pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2022-2027”, mai scrie ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului