Gabriela Firea, după dezbaterea națională ”Pactul pentru Tineri”: ”Copiii care riscă abandonul școlar sunt problema noastră, a întregii societăți”

Gabriela Firea, după dezbaterea națională ”Pactul pentru Tineri”: ”Copiii care riscă abandonul școlar sunt problema noastră, a întregii societăți”
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse | Sursa Foto - Facebook
Publicat: 19/09/2022, 17:29
Actualizat: 19/09/2022, 17:34

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a participat – la Iași – la dezbaterea națională ”Pactul pentru Tineri”. Dezbaterea a fost organizată de CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației.

Alături de Gabriela Firea, la această dezbatere națională care a abordat, printre alte teme, și pe cea a abandonului școlar au fost prezenți Marius Constantin Budăi – ministrul Muncii -, deputatul Simona Bucura Oprescu, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, dar și prefectului Iașiului, Bogdan Cojocaru.

”Abandonul școlar este o realitate a comunităților din România, indiferent de etnie”, a notat Gabriela Firea pe pagina sa de socializare, insistând asupra punerii la punct a unui ”mecanism prin care comunitățile locale să depisteze mult mai rapid copiii și familiile cu risc”.

Mă bucur că specialiștii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au finalizat Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, un proiect asumat PNRR și care va ajunge în curând pe masa Guvernului.

Înființăm Observatorul Național al Copilului și implicăm membrii comunităților locale pe a identifica toți copiii aflați în situații de risc. În fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă – din care pot face parte preotul, învățătorul, medicul de familie, polițistul de proximitate, reprezentanți ai instituțiilor sau ai societății civile – care va identifica situațiile dificile”, scrie Gabriela Firea în mediul online.

Gabriela Firea: ”Mă bucur că specialiștii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au finalizat Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie” | Sursa Foto – Facebook

”Noua lege schimbă și modalitatea de finanțare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanțării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcție de numărul de copii înregistrați în Observatorul Național Copilului”, a mai precizat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Dacă un copil are nevoie de sprijin îl va primi, în funcție de necesitățile concrete. Munca membrilor acestui „consiliu” va fi plătită, pentru că trebuie stimulați să facă această activitate din timpul lor liber, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului”

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Dacă un copil are nevoie de sprijin îl va primi, în funcție de necesitățile concrete” | Sursa Foto – Facebook

”În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune nu există centre și specialiști

Gabriela Firea a mai transmis că, în momentul de față, sunt pregătite ”mecanismele prin care autoritățile locale vor putea accesa cele 50 de milioane de euro puse la dispoziția României prin PNRR pentru crearea unei rețele de 150 de centre de zi. Pentru unii copii, un astfel de centru poate face diferența”.

Principala cauză a abandonului școlar o reprezintă ”lipsa posibilităților financiare reduse ale familiilor”, iar situația este foarte gravă în mediul rural, acolo unde ”mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale”.

În mediul urban, pe de altă parte, ”doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni separarea de familie”.

În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune nu există centre și specialiști. Lucrăm și la Garanția pentru Copii, instituită la nivel european, și care ne va ajuta să ajungem la acești copii, să știm de ei și de situațiile grele în care se află. Banii vor veni țintit pentru acces la servicii medicale, sociale, educaționale și orice e nevoie pentru e preveni separarea copiilor de familie.

Am mai făcut un pas important în aceste luni și am reușit deblocarea în Parlament a proiectului de modificare a legii 272/2004 privind protecția drepturilor copilului. Există prevederi noi, foarte utile, care vor veni în ajutor copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate. Și nu sunt putini acești copii: ultimele statistici vorbesc de aproape 12.000 de copii cu ambii părinți peste hotare, rămași în grija rudelor”, mai scrie ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

De acum, este obligatoriu să existe o persoane desemnată să se ocupe de creșterea unui copil cât timp părinții sunt la muncă și să răspundă dacă nu o face cum și-a asumat!

Gabriela Firea

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult