Gabriela Firea: ”Pentru Nicușor Dan a fost mai simplu să taie fondurile și să tragă pe dreapta autobuzele școlare!”

Gabriela Firea: ”Pentru Nicușor Dan a fost mai simplu să taie fondurile și să tragă pe dreapta autobuzele școlare!”
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
Publicat: 16/09/2022, 10:27
Actualizat: 16/09/2022, 14:41

Gabriela Firea, ministrul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, readuce în atenție un proiect care a fost demarat în anul 2019, respectiv autobuzele școlare. Scopul proiectului fusese acela de a-i ajuta pe părinții și de a transporta elevii, în siguranță, la școală, numai că – notează fostul edil al Capitalei – Nicușor Dan a considerat că a fost vorba despre o ”măsură populistă” și a tăiat fondurile.

În luna septembrie a anului 2019, în Sectorul 3 al Capitalei, 11 autobuze școlare au ieșit pe traseu pentru a-i duce pe elevi la cea mai mare școală din București, Școala nr. 195.

Gabriela Firea scrie, în mediul online, că acest proiect avea și un alt mare avantaj, în condițiile traficului din București – reducea aglomerația creată, în fiecare dimineață, fiindcă părinții nu-și mai duceau copiii la școală cu mașinile personale. Numai că proiectul a fost abandonat, iar vina îi aparține, spune Gabriela Firea, exclusiv lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Încă un proiect pentru bucureșteni pierdut din cauza noului primar general! Se încheie a doua săptămână a noului an școlar și îmi amintesc cu drag de un proiect de suflet gândit pentru elevii din Capitală. Se împlinesc trei ani de când am lansat proiectul autobuzelor școlare cu scopul de a-i ajuta pe părinți, elevii fiind conduși la școală în siguranță. Evident, proiectul mai avea un avantaj: se reducea aglomerația care se creează în fiecare dimineață. Cât mai mulți copii cu autobuzul, înseamnă mai puțin părinți cu mașinile personale către școală. A început bine, însă totul s-a spulberat când primar general a ajuns Nicușor Dan.

În septembrie 2019, primele 11 autobuze moderne porneau pe 4 trasee în sectorul 3 pentru a transporta elevii la Școala nr. 195, cea mai mare din Capitală. Proiectul pilot a fost un succes, iar în februarie 2020 a fost extins la încă 5 școli din sectoarele 1 și 6”, precizează Gabriela Firea.

Elevii de la Școala nr. 195 Hamburg, Școala Gimnazială «Pia Brătianu», Școala Gimnazială «Herăstrău», Școala Gimnazială Nr. 279, Școala Gimnazială «Sf. Andrei» și Colegiul Național «Elena Cuza» au beneficiat de aceste autobuze până când Nicușor Dan a decis că «a fost o măsură pur populistă» și că «nu este o soluție»

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Pentru Nicușor Dan a fost mai simplu să taie fondurile și să tragă pe dreapta autobuzele școlare!”

”Nicușor Dan a considerat că e prea mare cheltuiala cu aceste autobuze”

În continuarea postării sale, Gabriela Firea îl acuză pe Nicușor Dan că nu a analizat acest proiect la justa sa valoare pe termen lung, considerând că este ”prea mare cheltuiala”, astfel încât fondurile au fost tăiate.

În astfel de condiții – deși există astfel de programe care se dovedesc a fi viabile în Iași, Cluj sau la Brașov -, părinții elevilor din București trebuie să ”se descurce așa cum pot”.

Autobuzul școlar a fost o idee pe care am preluat-o din alte state și orașe importante din afara țării. Doar ca să dau un exemplu, cu toții am văzut măcar o dată imagini cu celebrele autobuze galbene cu care merg elevii din SUA. A fost o soluție pentru aproape 2.000 de elevi în fiecare lună, ceea ce nu este puțin pentru un proiect la început. Doar Nicușor Dan a considerat că e prea mare cheltuiala cu aceste autobuze. Nu s-a gândit nici măcar o secundă la beneficiul acestui proiect și cât de mult îi ajuta pe părinți. 20.000 de euro lunar pentru fiecare traseu este o nimica toată pentru bugetul Capitalei.

E frustrant pentru bucureșteni să vadă că la Iași, Cluj sau la Brașov astfel de programe funcționează, iar în Capitală ele sunt considerate populisme, pomeni electorale sau sunt prea scumpe. Sigur că nu ar fi posibil ca autobuzele să ajungă la toate cele 400 de școli din București, dar puteau fi alese școlile cu mulți elevi, așa cum am gândit în mandatul meu”, mai scrie Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Însă, pentru actualul primar general a fost mai simplu să taie fondurile și să tragă pe dreapta autobuzele școlare! În loc să mențină proiectul și să-l îmbunătățească, a preferat să-i lase pe părinți să se descurce așa cum pot și să folosească dimineața și după-amiaza mașinile personale, într-un oraș oricum sufocat de trafic

Gabriela Firea

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun