Gabriela Firea: „Nu este o stare de normalitate să suporţi violenţe”. Ministrul a anunțat noi măsuri în sprijinul victimelor violenței domestice | VIDEO

Publicat: 14/12/2021, 15:17

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea, a avut marți o întâlnire cu unele victime ale violenței domestice din județul Ialomița.

În cadrul întâlnirii, ea a declarat că a discutat cu ministrul de Interne, Lucian Bode, referitor la implementarea cât mai rapidă a brățării electronice pentru agresori.

Ministrul a adăugat că 35 de femei și-au pierdut viața anul acesta din cauza violenței domestice.

„Am discutat zilele acestea cu domnul ministru de Interne, Lucian Bode, şi este total de acord ca în perioada următoare să intensificăm eforturile comune, pentru a implementa proiectul brăţară electronică pentru agresori, pentru ca aceştia să fie monitorizaţi şi să fie identificaţi dacă se apropie nepermis de victimă. Nu este o stare de normalitate să suporţi violenţe, fizice, verbale, psihice, chiar şi spirituale, de orice natură, care se încadrează în legislaţia naţională sau internaţională”, a spus Gabriela Firea.

Gabriela Firea anunță noi măsuri în sprijinul victimelor violenței domestice

Potrivit unui comunicat al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), începând de anul viitor, victimele violenței domestice vor beneficia de decontarea contravalorii expertizei medicale și a certificatelor medico-legale.

„Avem nevoie, cât mai urgent, de toate instrumentele pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în situații disperate. Așa cum am făcut la Primăria Capitalei, încă din primul an de mandat, nu voi sta cu mâinile în sân. Un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenței domestice. Este nevoie de protecție pentru toți cei aflați în situații de violență în familie.

Prevenirea și combaterea violenței domestice trebuie să fie incluse în strategiile locale. Agresorii trebuie să fie ținuți la distanță de victime și să poate acele brățări electronice, acolo unde există ordin de protecție emis de instanță. Voi avea discuții aplicate cu reprezentanții Ministerului de Interne ca proiectul brățărilor electronice să se aplice din 2022. Legea este în vigoare și este nevoie doar de resursele financiare pentru sistemul informatic de monitorizare”, a declarat ministrul Gabriela Firea.

Cu prilejul vizitei în județul Ialomița, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, a stat de vorbă cu victime ale violenței domestice care primesc ajutor specializat într-o locuință protejată.

Măsurile pentru sprijinul victimele violenței domestice, dar și pentru prevenirea și reducerea acestor cazuri sunt printre prioritățile Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES). De asemenea, toate proiectele propuse în Programul de Guvernare pentru domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice respectă recomandările formulate de către reprezentanții Grupului de Experți privind Acțiunea împotriva Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice (GREVIO) în proiectul de Raport privind măsurile legislative și de altă natură care pun în aplicare prevederile Convenției de la Istanbul în România.