GÂNDUL LIVE. Laura Ghibu, medic român din Suedia: „Vaccinul anti-COVID este curat” / „Niciunul din efectele secundare nu este îngrijorător”

GÂNDUL LIVE. Laura Ghibu, medic român din Suedia: „Vaccinul anti-COVID este curat” / „Niciunul din efectele secundare nu este îngrijorător”
GÂNDUL LIVE. Laura Ghibu, medic român din Suedia: „Vaccinul anti-COVID este curat” / „Niciunul din efectele secundare nu este îngrijorător”
Publicat: 15/01/2021, 12:47
Actualizat: 15/01/2021, 13:34

Laura Ghibu, medic român, comunicator vaccinare în Suedia, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că vaccinul anti-coronavirus este sigur și efectele sale secundare sunt foarte ușoare.

„Nu sunt eu în măsură să vă dau aceste informații. Să știți că noi am avut un grup de studiu care a studiat foarte mult siguranța acestui vaccin, bazându-ne pe informațiile științifice.

Concluzia a fost că acest vaccin e unul din cele mai SIGURE vaccinuri, deoarece conține foarte puține ingrediente, este un VACCIN CURAT, nu avem celelalte substanțe din alte vaccinuri, cele de conservare.

„Un vaccin extrem de sigur”

E un vaccin extrem de sigur. Ne-am hotărât să consiliem populația, să accepte acest vaccin fără prea mari rețineri.

Evident că există efecte secundare, ușoare până la moderate, mare parte a populație le va simți: durere de cap, durere la locul înțepăturii, dureri musculare, oboseală.

Niciunul din aceste efecte secundare nu este îngrijorător.

Eu nu stăpânesc limba română atât de bine. Trebuie să vorbesc simplu.

Am experiență de educație sanitară, făcând-o cu medici aici în Suedia și internațional. Mi se pare foarte interesant că lumea încă spune că nu există informație. Există un site vaccinare-covid.gov.ro, pe acest site sunt descrise foarte bine cu desene animate, filmulețe de ce a mers atât de repede, care au fost pașii, care sunt etapele, cum de am ajuns să avem rezultate atât de bune, atât de repede.

„Eu sunt veriga dintre cercetător și public”

Dar e necesar ca lumea să se informeze. Mă miră că unii colegi din România, medici, spun că trebuie să le zică guvernul ce să facă. Experiența mea îmi spune că eu ca medic sunt veriga dintre cercetător și public.

Noi, aici, ca medici, facem asta zilnic. Ne informăm și dăm mai departe informația pacienților. E important să avem și inițiativă proprie, noi, ca medici, să fim deschiși și empatici, pentru că sunt întrebări.

Am intrat și eu în acest complex de comunicare apropo de vaccin, fiindcă eu am răbdarea necesară, nu am acest fond de stres. Doar ce înțeleg mecanismul. Încerc să-l redau cât se poate de ușor. De aceea am început să pregătim niște filmulețe, care răspuns la întrebări. Mai avem și alte programe, sesiuni de întrebări & răspunsuri, poate intra oricine, să discute cu medicii. Nu vor exista întrebări naive, stupide. Toate vor fi tratate la același nivel, cu respect, cu răspunsul corespunzător.

„Dacă nu ne imunizăm, restricțiile vor continua”

Eu am văzut aceste filmulețe, fiecare are o explicație. Nu e cea corectă, însă. Când te vaccinezi fără ac, de fapt nu e fără ac. Există seringi cu ac rabatabil, le folosesc și eu. Sunt medici care ies public și spun că au dubii și nu se vor vaccina. Mi se pare extrem de ciudat.

La noi în România trebuie să învățăm pe de rost. Așa e sistemul educativ. Să repeți cuvânt cu cuvânt. Acești medici, când sunt în fața unei probleme, în loc să o facă, se trag înapoi, se ascund. Sper ca această categorie de medici să încerce să fie mai deschiși, dar văd că medici mai tineri nu au aceste probleme.

E responsabilitatea fiecăruia. Dacă nu ne imunizăm, restricțiile vor continua, nu vom putea trăi în libertate, asta trebuie să înțelegem.”, a declarat Laura Ghibu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult