GÂNDUL LIVE. Vasile Barbu, președintele ANPPR, despre dezvăluirile de la ATI Sibiu: „Restul breslei ar trebui să condamne alături de pacienți asemenea lucruri”

Publicat: 09/03/2021, 12:39
Actualizat: 09/03/2021, 14:26

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților din România, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că declarațiile cadrului medical care vorbește despre chinurile pacienților de la ATI Sibiu rezonează cu alte asemenea dezvăluiri, cât se poate de reale. Medicii ATI sunt suprasolicitați în pandemia de COVID, a mai avertizat Barbu.

Am citit declarația asistentului medical pe toate fețele. Și fără să fiu influențat de anumite poziții, cum a avut domnul Radu Țincu… Aici nu ar trebui să procedăm așa.

Știm cu toții că pădure fără uscături nu există. În secțiile ATI există și unii oameni, asistenți medicali, infirmiere, medici, am semnale că încalcă foarte multe protocoale medicale, nu vorbim doar de pacienții cu arsuri, sunt și pacienți cu alte probleme… La noi au sosit sute de reclamații în ultimii 14 ani de zile.

O bună parte din ele au fost chiar confirmate de medici.

O categorie de specialiști deficitari, suprasolicitați, în pandemie, medicii ATI au fost suprasolicitați, mulți s-au fofilat de ATI, s-au băgat pe anestezie.

Restul breslei ar trebui să condamne alături de noi asemenea lucruri, pacienții care și-au revenit și ne-au descris cu lux de amănunte ce au pățit.

Am avut pacienți care după luni de zile la ATI au ajuns acasă. Erau chinuiți și de boală, dar și de medici. Domnul asistent vorbește de medici, dar să vorbească și de asistentele medicale… Există și astfel de situații, dar nu trebuie nici să generalizăm.

Procentul celor care încalcă protocoalele este mic, dar asta nu înseamnă că trebuie să neglijăm.

„Oxigenul venea rece pe instalații”

Această terapie forțată, de multe ori cu 40-50 litri pe minut, oamenii aveau traheea uscată, se sufocau, pentru că nu umidificau aerul pe care îl puneau. Oxigenul venea rece pe instalații.

E foarte corect, se aplică protocolul de contenție, e foarte corect, are un rol extraordinar, îl protejează pe pacient. Cu respectarea procedurilor.

Sedarea are rol terapeutic.

Aici e problema. Am urmărit situații când sedarea nu se face cu respectarea protocoalelor. Unii dintre medici, nu doar cei tineri, spun asistentei medicale să-i dea o sedare pacientului, iar ea pune o doză așa cum a avut la alt pacient. Nu am găsit în foaia pacientului prescrierea parafată de medic. A făcut-o la indicația verbală. Nu e corect. La sedare se menționează substanța, doza, timpul, procedura de administrare a sedativului și monitorizarea specifică.

Sedarea poate influența alte stări ale pacientului, atunci când vine un alt specialist când îl consultă.

Sedativele influențează restul analizelor medicale. Mai mult, respirația se face automat, decât spontan și trebuie să ții cont ca dozajul de oxigen, că anumiți dilatatori ai traheei, substanțe nebulizatoare trebuie administrate în anumite doze, pentru că pacientul e sedat.

„Medicul ATI merge la operații, părăsește secția…”

Sunt situații în care în secția ATI sunt 1-2 medici pe tură, apar situații când trebuie să intre în blocul operator, la urgențe.

Medicul părăsește secția ATI, pentru un grup de pacienți care au nevoie de ATI și merge în sala de operații și de anestezie, unde stă 1-2 ore, iar în secția ATI nu avem niciun medic.

Aici e vorba de lipsa medicilor. Unii medici nu sunt interesați să aducă personal. Nu trebuie să generalizăm, vorbim de cea mai solicitată zonă. E cea mai presantă activitate din sistemul de sănătate.

Cel mai important: marea majoritate a pacienților ATI scapă cu viață, dar nu toți sunt sedați. Cei care nu sunt sedați povestesc apoi prin ce au trecut.

„Nu trebuie să judecăm că nu e adevărat

Faptul că li se injectează atâta oxigen, fără ca cineva să treacă acel oxigen printr-o suficientă umezire a aerului, să avem niște măsurători…

Situațiile sunt dramatice, reale. Trebuie să luăm ce spune asistenta cu mare grijă, cu mare atenție. Nu trebuie să judecăm că „nu e adevărat.”

Trebuie asigurate resursele umane măcar la limita de subzistență. Tocmai din cauza aceasta apar tot felul de situații și medicii părăsesc țara, specialitate.

Din păcate, la nivelul Ministerului Sănătății nu a existat o strategie pe termen lung și foarte lung. Avem probleme cu resursele umane. Doi: am avut un sprijin slab al unor manageri de spitale, care nu erau de specialitate, care nu prioritizau ATI și anestezia.”, a declarat Vasile Barbu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?