GÂNDUL LIVE. Vasile Barbu, președintele ANPPR, despre dezvăluirile de la ATI Sibiu: „Restul breslei ar trebui să condamne alături de pacienți asemenea lucruri”

Publicat: 09/03/2021, 12:39
Actualizat: 09/03/2021, 14:26

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților din România, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că declarațiile cadrului medical care vorbește despre chinurile pacienților de la ATI Sibiu rezonează cu alte asemenea dezvăluiri, cât se poate de reale. Medicii ATI sunt suprasolicitați în pandemia de COVID, a mai avertizat Barbu.

Am citit declarația asistentului medical pe toate fețele. Și fără să fiu influențat de anumite poziții, cum a avut domnul Radu Țincu… Aici nu ar trebui să procedăm așa.

Știm cu toții că pădure fără uscături nu există. În secțiile ATI există și unii oameni, asistenți medicali, infirmiere, medici, am semnale că încalcă foarte multe protocoale medicale, nu vorbim doar de pacienții cu arsuri, sunt și pacienți cu alte probleme… La noi au sosit sute de reclamații în ultimii 14 ani de zile.

O bună parte din ele au fost chiar confirmate de medici.

O categorie de specialiști deficitari, suprasolicitați, în pandemie, medicii ATI au fost suprasolicitați, mulți s-au fofilat de ATI, s-au băgat pe anestezie.

Restul breslei ar trebui să condamne alături de noi asemenea lucruri, pacienții care și-au revenit și ne-au descris cu lux de amănunte ce au pățit.

Am avut pacienți care după luni de zile la ATI au ajuns acasă. Erau chinuiți și de boală, dar și de medici. Domnul asistent vorbește de medici, dar să vorbească și de asistentele medicale… Există și astfel de situații, dar nu trebuie nici să generalizăm.

Procentul celor care încalcă protocoalele este mic, dar asta nu înseamnă că trebuie să neglijăm.

„Oxigenul venea rece pe instalații”

Această terapie forțată, de multe ori cu 40-50 litri pe minut, oamenii aveau traheea uscată, se sufocau, pentru că nu umidificau aerul pe care îl puneau. Oxigenul venea rece pe instalații.

E foarte corect, se aplică protocolul de contenție, e foarte corect, are un rol extraordinar, îl protejează pe pacient. Cu respectarea procedurilor.

Sedarea are rol terapeutic.

Aici e problema. Am urmărit situații când sedarea nu se face cu respectarea protocoalelor. Unii dintre medici, nu doar cei tineri, spun asistentei medicale să-i dea o sedare pacientului, iar ea pune o doză așa cum a avut la alt pacient. Nu am găsit în foaia pacientului prescrierea parafată de medic. A făcut-o la indicația verbală. Nu e corect. La sedare se menționează substanța, doza, timpul, procedura de administrare a sedativului și monitorizarea specifică.

Sedarea poate influența alte stări ale pacientului, atunci când vine un alt specialist când îl consultă.

Sedativele influențează restul analizelor medicale. Mai mult, respirația se face automat, decât spontan și trebuie să ții cont ca dozajul de oxigen, că anumiți dilatatori ai traheei, substanțe nebulizatoare trebuie administrate în anumite doze, pentru că pacientul e sedat.

„Medicul ATI merge la operații, părăsește secția…”

Sunt situații în care în secția ATI sunt 1-2 medici pe tură, apar situații când trebuie să intre în blocul operator, la urgențe.

Medicul părăsește secția ATI, pentru un grup de pacienți care au nevoie de ATI și merge în sala de operații și de anestezie, unde stă 1-2 ore, iar în secția ATI nu avem niciun medic.

Aici e vorba de lipsa medicilor. Unii medici nu sunt interesați să aducă personal. Nu trebuie să generalizăm, vorbim de cea mai solicitată zonă. E cea mai presantă activitate din sistemul de sănătate.

Cel mai important: marea majoritate a pacienților ATI scapă cu viață, dar nu toți sunt sedați. Cei care nu sunt sedați povestesc apoi prin ce au trecut.

„Nu trebuie să judecăm că nu e adevărat

Faptul că li se injectează atâta oxigen, fără ca cineva să treacă acel oxigen printr-o suficientă umezire a aerului, să avem niște măsurători…

Situațiile sunt dramatice, reale. Trebuie să luăm ce spune asistenta cu mare grijă, cu mare atenție. Nu trebuie să judecăm că „nu e adevărat.”

Trebuie asigurate resursele umane măcar la limita de subzistență. Tocmai din cauza aceasta apar tot felul de situații și medicii părăsesc țara, specialitate.

Din păcate, la nivelul Ministerului Sănătății nu a existat o strategie pe termen lung și foarte lung. Avem probleme cu resursele umane. Doi: am avut un sprijin slab al unor manageri de spitale, care nu erau de specialitate, care nu prioritizau ATI și anestezia.”, a declarat Vasile Barbu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Oamenii sunt uluiți când află ce vârstă are acest bărbat. Cum reușește să păcălească procesul...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
O firmă italiană de top face sute de angajări în noua fabrică de la Satu...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
Cum a ajuns să arate mormântul Stelei Popescu! Imagini incredibile de la locul de veci...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
DOVADA că Titanicul NU s-a scufundat! O fotografie din 1912 arată...
Decizie pentru permisele de conducere din România. Cine poate să îl obțină mai devreme
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”M-am simțit foarte vinovată față de fetița mică” Victoria Răileanu, la un pas de a...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
În 1816, Pământul nu a avut vară. Ce s-a întâmplat?