GENOCID în Gaza? Israelul, în postură de ACUZAT la Haga: ”Există un bloc de judecători anti-israelieni, ar trebui să fim îngrijorați”

GENOCID în Gaza? Israelul, în postură de ACUZAT la Haga: ”Există un bloc de judecători anti-israelieni, ar trebui să fim îngrijorați”
Publicat: 10/01/2024, 16:06
Actualizat: 10/01/2024, 16:11

Israelul se va afla – joi, 11 ianuarie 2024 – în postura de „acuzat” în fața judecătorilor Curții Internaționale de Justiție (CIJ), după ce Africa de Sud a lansat acuzația potrivit căreia trupele Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) comit „genocid” în Fâșia Gaza.

Cei 15 judecători permanenți care activează în instanță sunt numiți de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și provin din țări cu niveluri foarte diferite de independență judiciară.

  • Președintele instanței este judecătorul Joan Donoghue din Statele Unite, iar alți judecători provin din țări democratice precum Franța, Germania, Australia, India, Slovacia, Jamaica, Japonia și Brazilia.
  • Atât Africa de Sud, cât și Israelul trimit judecători pe care i-au nominalizat ca membri ad-hoc ai completului care examinează cazul. Judecătorul Israelului va fi fostul președinte al Curții Supreme Aharon Barak.

„Dar alți judecători vin din Rusia, China, Maroc, Somalia, Liban și Uganda, care sunt toate fie autocrații, fie democrații foarte viciate în care independența judiciară față de conducerea politică a acestor țări este, cel puțin, dubioasă”, a spus prof. Robbie Sabel de la Facultatea de Drept de la Universitatea Ebraicăm, citat de The Times of Israel.

La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2023, Cyril Ramaphosa – președintele Africii de Sud – a acuzat Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. Ulterior, sud-africanii au întocmit un raport de 84 de pagini în care prezintă, punctual, acuzațiile la adresa Israelului. (alte detalii AICI)

„Dacă procedurile ICJ ar fi strict legale, atunci nu ar fi posibil să spunem că este vorba de genocid”

„Dacă procedurile ICJ ar fi strict legale, atunci nu ar fi posibil să spunem că este vorba de genocid”, a mai spus prof. Robbie Sabel.

„Dar din moment ce există un bloc de judecători anti-israelieni, ar trebui să fim îngrijorați”, a continuat acesta, argumentând că selecția judecătorilor în Adunarea Generală a ONU este „politică” și subliniind că ”niciun judecător israelian nu a fost ales vreodată în instanță”.

Sabel a susținut că, dacă Israelul ar fi vrut să comită genocid împotriva populației din Gaza, ar fi putut cauza victime mult mai multe în rândul civililor, având în vedere forța armatei sale.

Acest lucru, combinat cu eforturile IDF de a evita astfel de victime și ajutorul umanitar pe care Israel l-a permis în teritoriu, ar face ca o „instanță imparțială” să ajungă la concluzia că nu este plauzibilă acuzația că Israelul a comis un genocid.

Cererea către CIJ împotriva Israelului a Africii de Sud susține că Israelul a încălcat Convenția de genocid, la care este semnatară. Acesta citează numărul mare de civili palestinieni uciși în timpul războiului și accesul redus sever la hrană, apă și îngrijire medicală al populației din Gaza, despre care Africa de Sud pretinde că sunt rezultatul unui efort planificat israelian de a comite genocid împotriva palestinienilor în Gaza.

Acuzații din raportul Africii de Sud

Africa de Sud aduce în fața judecătorilor Curții Internaționale de Justiție descrierea a războiului din Gaza, făcută chiar de premierul Benjamin Netanyahu, un război între „copiii luminii și copiii întunericului”, pe care l-a descris drept „dezumanizant”.

Raportul face referire referire, de asemenea, la comentariul lui Yoav Gallant – ministrul Apărării din Israel – conform căruia Israelul „luptă cu animalele umane” și ar „acționa în consecință”, precum și la o remarcă a lui Bezalel Smotrich, când a spus „trebuie să dăm o lovitură care nu a fost văzută de 50 de ani”.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că peste 23.000 de oameni au fost uciși în lupte, deși aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent și se crede că includ atât civili. IDF susține că a ucis peste 8.500 de luptători Hamas în Gaza, pe lângă aproximativ 1.000 de teroriști în Israel, pe 7 octombrie.

Mai departe, raportul a făcut referire și o declarație a lui Ben Gvir: „Când spunem că Hamas ar trebui distrus, înseamnă și cei care sărbătoresc, cei care susțin și cei care împart bomboane – toți sunt teroriști și ar trebui, de asemenea, distruși”.

În același timp, a fost citată și o sugestie a ministrului Patrimoniului, Amichai Eliyahu, potrivit căreia Israelul se gândește să folosească o bombă nucleară în Gaza și comentariul său că „nu există civili neimplicați în Gaza”.

Raportul susține că 70% dintre victimele din Gaza sunt femei și copii

Raportul susține că 70% dintre victimele din Gaza sunt femei și copii și arată bombardamentul aerian puternic asupra Gazei efectuat de forțele aeriene israeliene, dar și „utilizarea de către IDF a bombelor mari și uneori nedirijate”.

În mod critic, numeroasele declarații incendiare făcute de miniștrii guvernului israelian cu privire la palestinienii din Gaza au oferit Africii de Sud o platformă pentru a afirma că Statul Israel are intenția de a comite genocid, un aspect crucial al oricăror acuzații de genocid.

Se pare că principalul reprezentant legal al Israelului în sala de judecată a CIJ din Haga, avocatul britanic Malcom Shaw, va argumenta că victimele civile sunt rezultatul neintenționat al obiectivului de război al Israelului de a distruge Hamas și al faptului că gruparea teroristă a și-a înrădăcinat atât de adânc instalațiile militare și luptătorii în rândul populației civile și al infrastructurii din Gaza, a mai notat The Times of Israel.


Citește și:

Un important lider Hamas a fost UCIS în Siria. Armata israeliană: ”Figură centrală, responsabilă pentru rachetele lansate de pe teritoriul sirian”

Premierul Netanyahu spune că Israelul este gata să intre în RĂZBOI cu Hezbollah: „Vom face totul pentru a restabili securitatea la granița de nord”

VIDEO | Jawad al-Tawil, comandatul operațiunilor speciale ale Hezbollah, ucis în Liban: ”Un atac cu dronă, presupus israelian”

Ministrul Apărării din Israel, AVERTISMENT pentru Hezbollah: „Ce se întâmplă în Gaza se poate întâmpla, copy-paste, și în Beirut”

Clocotește Marea Roșie. Israelul anticipează lupte de durată în Gaza, Iranul ”mizează” pe un CONFLICT GLOBAL, iar „pionii” Houthi amenință SUA

Saleh al-Arouri, „ARHITECTUL” infrastructurii Hamas în Liban: „Cu binecuvântarea Iranului”

Noi informații despre ELIMINAREA lui Saleh Al-Arouri. Unde călătorise adjunctul liderului Hamas înainte de reveni în Liban

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Europa, tot mai săracă față de SUA
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto