George Gavrilă, șeful ITM Ilfov, reținut de DNA pentru luare de mită

George Gavrilă, șeful ITM Ilfov, reținut de DNA pentru luare de mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au reținut, pentru 24 de ore, pe George Gavrilă, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, acesta fiind acuzat de ”luare de mită în formă continuată”.

Alături de George Gavrilă au mai fost reținuți, pentru 24 de ore, și:

  • Iulian Răzvan Neagu, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov – ”trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată”.
  • Florentina Alina Andrei, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov – ”infracțiunea de luare de mită, în formă continuată”.
  • Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud – ”infracțiunea de luare de mită, în formă continuată”.

Șeful ITM Ilfov și un membru în comisia de recepție, prinși în flagrant atunci când primeau mită

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, în cursul zilei de 06 decembrie 2021 au fost efectuate percheziții domiciliare în 12 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care patru la sediul ITM Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii DNA au precizat că – în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021 – Gavrilă George, în calitate de șef al ITM Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru Neagu Iulian Răzvan, care era membru în comisia de recepție.

În urma acestei înțelegeri, ITM Ilfov trebuia să atribuie ”în mod preferențial” un contract de lucrări. În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie și 6 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, – împreună cu Neagu Răzvan Iulian – ”sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aproximativ 43.500 euro)”.

Pe data de 6 decembrie, Gavrilă George și Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, fiind prinși, în flagrant, de procurorii DNA.

”Tot în legătură cu respectivul contract, la data de 02 iulie 2021, în calitate de ordonator de credite al I.T.M. Ilfov, Gavrilă George i-ar pretins aceluiași administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare și transport ale unor deșeuri de la locuința acesteia. La data de 08 iulie 2021, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare”, se arată în comunicatul DNA.

Inspectorul ITM Ilfov a primit mită și… un bax cu 2.000 măști de protecție

Neagu Iulian Răzvan – inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov – ar fi primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri (la data de 14 ianuarie 2021 ), prin intermediari, suma de 2.400 lei. Totodată, potrivit procurorilor DNA, la 15 ianuarie 2021 ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măști faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

”Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgență, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție. Containerul respectiv fusese blocat inițial de autoritățile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanța – Agigea, întrucât nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piață.”, se mai arată în comunicatul DNA.

Inspectorul vamal ar fi pretins și ar fi primit mită pentru deblocarea unui transport cu măști de protecție

Pentru a debloca transportul cu măști de protecție, Cojocaru Daniel – calitate de inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud – ”ar fi pretins suma de 8.700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri, prin intermediar, suma de 20.000 lei”.

De altfel, spun procurorii DNA, Cojocaru Daniel ar mai fi pretins (la data de 17 februarie 2021) suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măști importate din China.

După efectuarea unora dintre formalitățile vamale în Portul Constanța – Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităților vamale. Ultima instituție a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măștile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea și securitatea persoanelor.

”Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar pe inspectorul Neagu Iulian Răzvan care, în schimbul foloaselor anterior menționate (de 2400 lei și a unui bax de 2000 măști faciale), ar fi emis adresa din care reieșea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar. Într-un context separat, în alte trei împrejurări, inculpatul Neagu Iulian Răzvan ar fi pretins și primit, în mod individual sau împreună/pentru colega sa Andrei Florentina Alina, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancțiuni ori pentru a aplica sancțiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme”, mai precizează procurorii DNA.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?