Guvernul a atacat majorarea pensiilor cu 40% la CCR. Argumentele Executivului

Guvernul a atacat majorarea pensiilor cu 40% la CCR. Argumentele Executivului
Judecătorii CCR au analizat modificările criticate din noua Legea a dării în plată / Sursa foto: CCR
Publicat: 13/10/2020, 16:33
Actualizat: 13/10/2020, 16:37

Guvernul a anunțat, marți, că a atacat la Curtea Constituțională, legile de aprobare a rectificării bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale, care, în forma propusă de PSD și adoptată de plenul comun, prevăd, printre alte cheltuieli, majorarea pensiilor cu 40%, în loc de 14%, cum propusese Executivul.

Guvernul a depus astăzi la Curtea Constituțională sesizarea în vederea exercitării controlului prealabil de constituționalitate privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și sesizarea privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, a transmis Executivul, printr-o informare publicată pe site-ul instituției.

„Parlamentul ar trebui să contribuie la corecția deficitului bugetar”

„În esență, Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigențele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii”, se arată în documentul citate.

În documentul transmis se precizează că Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.

„Odată cu intrarea în vigoare a OUG  135/2020, noua valoare a punctului de pensie respectiv de 1.442 de lei s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei așa cum a modificat legiuitorul și majorarea salariilor profesorilor ar presupune „un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05 % din PIB)”, a precizat Guvernul.

„Or, execuția bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB. În condițiile actualei crize sanitare extrem de grave în care presiunea asupra bugetului de stat este uriașă din cauza creșterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaș în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecția deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acționeze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligația a le îndeplini”, se arată în document.

„Executivul subliniază faptul că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor și studiilor de impact, reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanțare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la cel mai mic nivel posibil. Distorsionarea construcției bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are ca finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetățenilor, inclusiv a prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli. Totodată, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situația economică internațională provocată de pandemie și maximă precauție în menținerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetățenilor”, a transmis Executivul.

Traseul legislativ

În 22 septembrie, plenul reunit al Parlamentului a aprobat rectificarea bugetară în forma modificată în comisiile reunite de buget, care abrogaseră articolul privind creșterea pensiilor cu 14%, astfel că se revenine la majorarea punctului de pensie cu 40%. Legea adoptată este acum depusă pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, iar liberalii, inclusiv liderul Ludovic Orban, au anunțat că vor ataca decizia la CCR.

Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat cu 242 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă” și 11 abțineri și un parlamentar care nu a votat. Au votat „da” 16 deputați și 7 senatori UDMR, doar unul din parlamentarii maghiari prezenți votâtnd împotrivă.

Unul dintre efectele creșterii punctului de pensie cu 40% ar fi creșterea deficitului bugetar din 2021 la 11% din PIB, ceea ce ar reprezenta un posibil mare risc întrucât ar duce la agravarea stării bugetului public, potrivit raportului de analiză a convergenţei „România – Zona Euro, Monitor”, publicat pe site-ul BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase