PSD a mărit iar pensiile cu 40%, în comisii. Orban: Un masacru al finanțelor publice românești. Aceste prevederi aruncă România în faliment

PSD a mărit iar pensiile cu 40%, în comisii. Orban: Un masacru al finanțelor publice românești. Aceste prevederi aruncă România în faliment
Creșterea pensiilor cu 40% încă „se joacă” în Parlament / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/09/2020, 18:54
Actualizat: 16/09/2020, 19:27

Premierul Ludovic Orban a atacat dur decizia comisiilor reunite de buget, care au abrogat, miercuri, articolul din rectificarea bugetară a Guvernului privind creșterea cu 14% a punctului de pensie, ceea ce înseamnă că, odată ce ar trece și de votul plenului, va rămâne în vigoare articolul din legea sistemului public de pensii, ce prevede majorarea acestuia cu 40%, din septembrie.

Ludovic Orban a anunțat, miercuri, după ce comisiile reunite de buget au votat, la propunerea PSD, abrogarea articolului privind creșterea pensiilor cu 14%, că liberalii vor lupta pentru ca raportul să nu fie votat în plen, iar în cazul în care va trece de vot, vor ataca prevederile pe Curtea Constituțională.

Orban: Ne vom lupta în plen să respingem acest raport / O asemenea nebunie nu am văzut în 30 de ani

„Noi vom lupta să nu fie adoptat raportul în plen, le mulțumesc partenerilor din USR – PLUS; PMP, UDMR, grupul minorităților, care nu au participat la acest masacru al Finanțelor publice românești care s-a petrecut astăzi în comisia de buget. Ne vom lupta în plen să respingem acest raport, vom solicita retrimiterea la comisie pentru refacerea raportului. În cazul în care va fi adoptat, îl vom ataca la Curtea Constituțională și vom modifica aceste prevederi care, repet, aruncă România în faliment”, a declarat premierul.

„PSD vrea falimentul României. România nu are nevoie de dușmani externi pentru că are cel mai periculos dușman în interior, care este PSD”, a afirmat Orban.

Potrivit premierului, alocările crescute decise în comisii sunt de nesuportat pentru buget și va apela la toate posibilitățile de atac, inclusiv o nouă rectificare bugetară.

„Nu pot să cred că această nenorocire poate să treacă. Provoacă în total un surplus de cheltuieli de 6,3% din PIB, 1,5 pe anul ăsta și 4,6 sau 4,7, pe baza calculelor, pe anul viitor. Deci este de nesuportat. Mai ales că ea e însoțită de amendamentul lui Orlando, valetul lui Vâlcov, cel care a pus pe butuci bugetul României și a făcut praf economia românească, prin care se reduce plafonul de îndatorare la 40% din PIB, adică nu va mai permite României să se împrumute. Vă spun sincer, eu o asemenea nebunie nu am văzut în 30 de ani. Eu nu am crezut că acest partid poate să alunece într-un asemenea delir antiromânesc, că poate s voteze asemenea absurdități, asemenea aberații antieconomice. Este ceva de neimaginat, partidul ăsta și-a pierdut complet busola, nu mai are nicio legătură cu realitatea șiinteresul fundamental al României”, a declarat Orban.

Ce alocări au decis social-democrații

În sedința de miercuri a comisiilor de buget finante reunite, la care liberalii nu au participat, PSD a eliminat articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% a fost abrogat. Astfel s-a decis „menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”, a relatat Hotnews.ro

În comisii s-a votat, tot la propunerea PSD, menținerea majorării salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, începând din acest an.

Un alt amendament depus de PSD prevede majorarea sumelor repartizate UAT-urilor cu 1,5 miliarde de lei, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei. Aceaști bani ar urma să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Totodata, potrivit Hotnews.ro, parlamentarii au alocat o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii , bani destinati finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Raportul comsiilor de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pe rectificarea bugetară a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă” și urmează să fie dezbătut și supus la vot în plenul Parlamentului.

Florin Roman (PNL): „PSD, numele tău este iresponsabilitate!”

„Într-o singură ședința, cea reunită a comisiilor de buget-finanțe, din Camera Deputaților și Senat, un PSD ilegitim, dar încă numeros, a angajat cheltuieli în valoare de circa 65 miliarde de lei, adică aproximativ 6,5% din PIB-ul național. Spun un PSD ilegitim, întrucât toate celelalte partide parlamentare (PNL, USR, UDMR, Pro România și minorități naționale) au boicotat spectacolul sinistru pus în scena de Marcel Ciolacu și compania”, a comentat Florin Roman, liderul deputaților PNL.

„După eșecul moțiunii de cenzură, este a doua oară în doar o luna de zile, când PSD devine nefrecventabil pentru întreg Parlamentul. PSD nu ar fi putut obține cele 20 de voturi necesare unui raport de adoptare, fără “votul de aur” al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian. Adoptarea raportului, precum și a altor proiecte cu impact bugetar uriaș (pensii, salarii profesori, alocatii, ISR, Start Up, catedrala și facilitați învățământ) înseamnă pe o perioadă de 4 luni din anul 2020 și pentru 2021, un total de circa 65 miliarde de lei. Tunul pe care PSD îl dă României lovește în siguranța fiecărui cetățean, pentru că azi PSD a dat foc României. Consecințele se vor vedea curând în evaluările agențiilor de rating”; se arată în punctul de vedere transmis de liberal

„PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanțare, care pun în pericol stabilitatea economică a României. PSD, numele tău este iresponsabilitate!”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ieri că parlamentarii social-democraţi vor propune miercurea viitoare Birourilor permanente reunite ale Parlamentului să se facă un plen comun în care să fie discutată rectificarea bugetară. Liderul social democrat susține că vrea să propună mai multe modificări, printre care  mărirea pensiilor cu 40%, „cum este scris în lege”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore