Guvernul anunță că vrea să acopere integral voucherele acordate de operatorii din turism în pandemie. Răzvan Pascu: „Nu știu de ce s-a luat decizia abia acum, dar e de aplaudat”

Guvernul anunță că vrea să acopere integral voucherele acordate de operatorii din turism în pandemie. Răzvan Pascu: „Nu știu de ce s-a luat decizia abia acum, dar e de aplaudat”
Turismul mondial a fost afectat de pandemia de COVID-19 / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/09/2020, 16:06

Guvernul a analizat în ședința de joi, în primă lectură, propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru a institui o schemă de ajutor de stat pentru suportarea integrală a valorii voucherelor acordate de operatorii de turism în contextul amânării călătoriilor din timpul pandemiei de COVID-19. Măsura, chiar dacă vine cu întârziere, ar fi benefică atât pentru operatori și turiști, dar și pentru statul român, apreciază consultantul în marketing turistic Răzvan Pascu.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat vineri, printr-un comunicat de presă, propunerile discutate în primă lectură în ședința de joi seara, pentru susținerea operatorilor din turism, prin instituirea a două scheme de ajutor de stat.

În ședința de joi, ultima înaintea alegerilor locale, Executivul a aprobat alte două scheme de ajutor de stat, care însumează 182,2 milioane de lei, una pentru cinci aeroporturi regionale, în vederea compensării pierderilor cauzate de suspendarea zborurilor, și o a una, pentru acoperirea pagubelor suferite de agenții economici, respectiv pentru acoperirea unui procent din chiriile din marile centre comerciale, închise ca urmare a restricțiilor impuse de gestionarea răspândirii noului coronavirus.

Cum ar funcționa schema de ajutor de stat

„MEEMA face demersuri pentru a veni în sprijinul operatorilor economici din turism și propune garantarea în procent de 100% a voucherelor oferite ca alternativă la rambursare, aferente călătoriilor anulate în contextul pandemiei COVID-19!”, a transmis instituția vineri, print-un comunicat postat și pe contul de Facebook.

În comunicat sunt detaliate o parte din prevederile incluse în proiectul de OUG discutat joi:

▪️Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a prezentat în ședința de Guvern din data de 24 septembrie, în primă lectură, Ordonanța de Urgență privind instituirea a două scheme de ajutor de stat, sub formă de garanții și sub formă de granturi, destinate sprijinirii operatorilor economici din turism.

▪️Proiectul de act normativ prevede, astfel, garantarea de către statul Român în procent de 100% a voucherelor oferite turiștilor de către agențiile de turism și structurile turistice cu funcțiuni de cazare, ca alternativă la rambursările în numerar aferente călătoriilor anulate, în cazul insovenței emitenților voucherelor.

▪️În egală măsură, se dorește acoperirea primelor de garantare datorate de beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru garantarea voucherelor oferite turiştilor, ca alternativă la rambursările pentru pachetele turistice şi serviciile unice de călătorie, anulate în contextul pandemiei COVID-19.

▪️Cele două scheme de ajutor de stat vor avea o durată limitată, până la 31 decembrie 2020. Prin urmare, vor fi garantate doar voucherele emise până la această dată, indiferent de durata lor de valabilitate.

▪️Măsurile de sprijin propuse vor intra în vigoare doar după aprobarea Comisiei Europene.

Răzvan Pascu: „Propunerea este foarte bună, indiferent că vin sau nu alegerile”

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, contactat de Gândul.ro pentru un comentariu privind lansarea propunerii la acestă dată, a apreciat proiectul Ministerului Economiei, chiar dacă vine la multe luni după ce a făcut o propunere similară conducerii Direcției Generale Turism din MEEMA.

„Propunerea este foarte bună, indiferent că vin sau nu alegerile, deși nu putem să nu vedem coincidența. Am venit cu această propunere către domnul secretar de stat Pîrjol încă din luna aprilie, spunându-i acestuia că ar fi o măsură utilă atât pentru consumatorii de turism, care ar fi mai liniștiți și nu s-ar mai teme că agenția de turism sau hotelul pot intra în insolvență, iar ei să își piardă banii plătiți, apoi pentru agenții de turism cărora li se ia o presiune foarte mare de pe umeri după ce au trecut printr-o perioadă oribilă, dar chiar și pentru Statul Român, pentru că oamenii vor continua să cheltuie bani pe călătorii, chiar dacă le-au amânat o perioadă. Nu știu de ce nu s-a făcut nimic în acest sens în ultimele șase luni și s-a luat decizia abia acum, dar e de aplaudat dacă macar acum se va aproba”, a comentat Răzvan Pascu.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban, în a doua parte a lunii august, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) reclama lipsa unui sprijin special venit din partea statului pentru oamenii din acest domeniu, care au ajuns la capătul puterilor, și solicită măsuri dedicate, astfel meserii din această ramură sunt sub risc de extincție in România.

Sosirile turistice internaționale au scăzut cu 65% în primul semestru al lui 2020, față de intervalul similar al anului trecut. Potrivit datelor OMT (Organizația Mondială a Turismului), declinul se traduce într-o pierdere de 460 miliarde de dolari, iar revenirea turismului la nivelul celui din 2019 ar putea dura patru ani, avertizează OMT.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Mașina de spălat, curățată rapid cu un ingredient simplu. Toți îl avem în bucătărie
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific
×