GÂNDUL LIVE. Răzvan Pascu: „Perioada turismului din ultimele luni nu a fost așa neagră precum am crezut” / Ce s-a întâmplat după retragerea Spaniei de pe „lista galbenă”

Publicat: 11/08/2020, 13:53
Actualizat: 11/08/2020, 16:25

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, a explicat, la Gândul Live, că românii și-au păstrat apetitul pentru călătorii și vacanțe, atât în țară, cât și în străinătate, chiar peste așteptări, în pofida noilor condiții impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Pe de altă parte, Pascu reclamă „bâlbâiala” autorităților în cazul Spaniei, introdusă și foarte repede retrasă de pe „lista galbenă” a țărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care era obligatorie carantina de 14 zile la intrarea în România.

„Eu am fost foarte încântat că românii au fost mai receptivi la a călători decât mi-am imaginar și eu, și mulți din turism, și perioada turismului din ultimele luni nu a fost așa neagră precum am crezut noi, în două, trei luni de zile. Problemele au apărut când în România a crescut foarte mult numărul de cazuri și atunci am primit restricții în multe țări europene. Dacă nu ar fi fost aceste restricții, în mod cert ar fi călătorit mai mult”, a spus Răzvan Pascu, consultant marketing turistic, la Gândul Live.

Un exemplu este Grecia, destinație în mod tradițional tradițional preferată de români, care, în contextul regulilor și restricțiilor impuse, s-au gândit de două ori pentru o rezervare.

„Se circulă, se călătorește foarte mult deja”

Răzvan Pascu a argumentat apetitul românilor pentru călătorii cu datele disponibile de la Aeroportul Otopeni, unde numărul pasagerilor a crescut de la 10.000 la 30.000 de pasageri pe zi, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din cifrele-record din luna februarie.

„Se circulă, se călătorește foarte mult deja, și nu mă refer doar la vacanțe. Mulți dintre cei care zboară cu avionul zboară pentru interes personal, pentru business, pentru a-și vedea familia, pentru muncă și așa mai departe”, a explicat Răzvan Pascu.

Potrivit lui Răzvan Pascu, din perspectiva călătoriilor, lucrurile nu stau foarte rău în acest moment, inclusiv în România, în turismul românesc, unde mai ales hotelurile de stațiuni sunt pline în acest moment.

„Rămâne de văzut ce se va întâmpla din septembrie încolo, pentru că se termină și concediile oamenilor și vine perioada în care nu se călătorea foarte mult. Cele care au de suferit sunt hotelurile de orașe, într-adevăr, inclusiv Bucureștiul, unde era foarte mult turism de business, iar hotelurile sunt aproape goale”, a detaliat consultantul.

„Puțin spus o bâlbâială” în cazul Spaniei

În ceea ce privește cazul Spaniei – țară pe care Guvernul a decis să o excludă de pe lista cu statele de unde cetățenii care intră în România trebuiau, coform deciziei recente, să stea 14 zile în carantină – Răzvan Pascu este de părere că revenirea asupra hotărârii este „puțin spus o bâlbâială”.

„Nimeni, niciun om normal la cap nu comentează în țara asta că sunt cazuri, că e virus, că nu știm cnd dispare, cred că toți ne dăm seama că nimeni nu poate să facă magie peste noapte să dispară virusul. Dar să vii tu, Guvern, să dai niște legi, să dai drumul la niște activități și să nu ai normele, după ce trei luni ai știut că sunt închise. Te-a luat prin surprindere redeschiderea? Mi se pare incredibil și bâlba asta mi se pare un model din ce am trăit noi în ultimele luni. Eu nuam să uit probabil niciodată cum pe 14 mai, la 23:30, aflam de la televizor că de la ora 24:00, deci peste o jumătate de oră, zborurile nu se mai ridică de la sol, după ce mii oameni de oameni și-au cumpărat bilete de avion. Să te joci în felul ăsta cu banii oamenilor, cu gândurile, emoțiile lor mi se pare incredibil și de neașteptat”, a afirmat Răzvan Pascu.

„Eu îmi pun acum niște semne de întrebare: dacă INSP a inclus Spania pe listă, a făcut-o în baza unor cifre, că nu au făcut-o de nebuni. E foarte simplu de calculat: te uiți pe site-ul care afișează public numărul de cazuri, verifici ce populație are Spania, faci o împărțire foarte simplă și îți dă o cifră. Dacă cifra aceea e mai mare decât cifra României, atunci intri pe lista galbenă. E foarte simplu criteriul. Deci INSP a introdus Spania pe un criteriu foarte clar. Apoi Guvernul, nu știu din ce motive, poate să se tem să nu piardă voturi, habar n-am, sau nu știu din ce motive, inclusiv diplomatic… Sigur, sunt un milion de români în Spania, și atunci s-au putut gândi la voturi, sau a intevenit ambasada din Spania și a rezolvat această problemă. Noi nu știm. Dar să vedem că o instituție care este publică și care ia niște decizii în baza unor cifre, apoi este contrazisă, după câteva ore, de Guvernul României, care dă o excepție… Păi mă întreb, în cazul Maldive de ce nu dă aceeași excepție, că vreau să merg în Maldive? Pun sub semnul întrebării acum toate deciziile pe care acest Guvern le-a luat sau le ia”, a spus Pascu.

„Putem să ne întrebăm dacă deciziile sunt luate 100% pe cifre sau sunt și politice, cât și legate de voturi? Eu mi-am pierdut încrederea total”, a conchis Pascu.

Potrivit lui Pascu, mulți dintre pasagerii pe zborurile spre Spania și-au pierdut biletele, pentru că acestea fuseseră anulate, nu au mers la check-in, mulți au plătit taxe de reprogramare a zborurilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?