Guvernul a crescut numărul de procurori în lupta cu traficul de droguri. Marcel Ciolacu: „Este evident că erau copleșiți de realitate”

Publicat: 12/10/2023, 15:33
Actualizat: 12/10/2023, 17:00

Cabinetul Ciolacu a aprobat, în ședința de joi, un proiect de Hotărâre de Guvern, propus de Ministerul Justiției, care prevede creșterea numărului maxim de posturi de procurori pentru Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind suplimentarea numărului maxim de posturi a DIICOT a fost inițiat pentru o mai bună gestionare a fenomenului traficului de droguri și de substanțe cu efect psihoactiv, care a cunoscut evoluții și dimensiuni crescute atât în plan european și internațional, cât și în plan intern, conform notei de fundamentare.

Fenomenul este mai vizibil în ultimele luni în România atât după tragedia de la 2 Mai, unde Vlad Pascu, aflat sub influența drogurilor, a intrat cu mașina într-un grup de turiști, omorând doi tineri, dar și pe fondul intensificării traficului la frontieră, inclusiv prin Portul Constanța.

Aceste 25 de posturi de procurori vor fi repartizate astfel: 7 posturi de execuție, plus unul de conducere, urmează să fie alocate secției e combatere a traficului de droguri din cadrul structurii centrale, pentru a putea fi înfiițat un serviciu specializat în combaterea traficului stradal de droguri pe raza municipiului București și a municipiului Ilfov, a spus Alina Gorghiu, în briefingul de la finalul ședinței, precizând că aici se înregistrează un număr mare de consumatori ca urmare a traficului stradal.

Celelalte posturi de procurori vor fi alocate, în funcție de situația operativă și în funcție de necesități, structurilor teriroriale care înregistrează creșteri masive a numărului de cauze penale care vizează traficul de droguri sau de substanțe psihoactive preponderent ca urmare a unor evenimente culturale, festivaluri, concerte, zone unde sutn mai mulți turiști, centre universitare mari.

Potrivit ministrului Justiției, la Constanța va fi înființat un birou antidrog, care să acopere și Constanța, și Tulcea.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern, după ce participase la reuniunea CSAT, că este decis să acționeze mult mai eficient împotriva rețelelor de traficanți.

„În prezent sunt doar 16 oameni care se ocupă la nivel central de droguri, este evident că erau copleșiți de realitate. De altfel, am participat mai devreme la reuniunea CSAT în care am discutat tocmai acest fenomen. Suntem deciși să acționam mult mai eficient împotriva rețelelor de traficanți! Și am văzut zilele trecute semne că se poate: anchetatorii români au mers pe urma unei astfel de rețele până în Ucraina și au destructurat-o”, a spus premierul.

„Lupta împotriva drogurilor, azi pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Drogurile sunt o amenințare la adresa sănătății publice și securității naționale! Trebuie să ne coordonăm instituțional, trebuie alocate resurse. Ministerul Justiției a făcut deja primul pas: astăzi, în ședința de Guvern, s-a aprobat suplimentarea schemei de personal DIICOT cu 25 posturi de procurori, 20 posturi de grefieri, 5 posturi de personal auxiliar. E limpede că 2024 va fi un an în care fenomenul drogurilor se menține pe trend crescător. Acesta este trendul la nivel mondial. Vedem asta în UE, în SUA. Legislația trebuie îmbunătățită, însă asta trebuie să se realizeze în mod uniform, prin contribuția tuturor instituțiilor implicate. Efortul trebuie să fie colectiv”, a transmis și ministrul Justiției, într-o postare pe Facebook.

Câți procurori lucrează la DIICOT

„Consolidarea instituțională se impune și prin raportare la împrejurarea că Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este partener și în eforturile colective europene și internaționale de luptă împotriva acestui fenomen grav, iar pe de altă parte în competența direcției sunt atribuite și alte infracțiuni grave, adevărate flageluri ale momentului, cum ar fi traficul de persoane și traficul de minori, traficul de migranți, criminalitatea informatică, terorismul, etc., ca la rândul lor constituie adevărate provocări ale lumii moderne și pun în pericol societatea în ansamblu, ordinea publică și statul de drept”, conform notei de fundamentare.

În prezent, schema de personal de la DIICOT include 306 posturi de procuror, dintre care sunt ocupate efectiv 256 de posturi, dar parte din acestea sunt rezervate sau sunt eferente funcțiilor de conducere și nu exercită neapărat funcții operative, de urmărire penală.

„Numărul de procurori este în continuare insuficient pentru instrumentarea eficientă și eficace a celor aproximativ 30.000 cauze pe an. Totodată, numărul de grefieri alocați anchetei penale apare ca fiind mult subdimensionat fie numai și prin raportare la numărul actual de procurori 210 funcții de grefier la 306 funcții de procurori (în fapt 188 grefieri la 256 de procurori, rezultând astfel un raport de 0,74 %)”, arată documentele guvernamentale.

Astfel, susțin inițiatorii, pentru eficientizarea activității și buna organizare și funcționare a DIICOT, se impune suplimentarea schemei de personal după cum urmează:

  • 25 de posturi de procuror, o parte din aceste posturi urmând a fi alocate Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul structurii centrale, pentru înființarea unui serviciu specializat în combaterea traficului stradal de droguri pe raza mun. Bucureşti și judeţului Ilfov (7 posturi de execuție +1 post de conducere), celelalte posturi urmând să fie alocate, raportat la situația operativă și necesități, structurilor teritoriale care înregistrează creșteri masive a numărului de cauze penale vizând traficul de droguri/psihoactive, preponderent ca urmare a unor festivaluri, concerte, turism, centre universitare mari, de pildă Serviciul Teritorial Constanța unde urmează a fi înființat un Birou antidrog, care să acopere întreg județul Constanța, cât și Tulcea;
  • 20 de posturi de grefieri, alocați atât noilor structuri ce se vor înființa sau pentru suplimentare în sectoarele cele mai afectate de personal;
  • 5 posturi de personal economic și administrativ (4 posturi de funcţionar public şi un post de personal contractual).
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?