EXCLUSIV | Cum amenința periculosul din dosarul “Mită la Aeroport” doi proprietari de trusturi de presă: ”Dacă voi terminați anul în picioare…”

EXCLUSIV | Cum amenința periculosul din dosarul “Mită la Aeroport” doi  proprietari de trusturi de presă: ”Dacă voi terminați anul în picioare…”
Publicat: 03/04/2023, 18:02
Actualizat: 06/04/2023, 20:15

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reușit să devoaleze o ”afacere” de zeci milioane de euro, desfășurată în incinta Aeroportului Otopeni. Filiera infracțională a avut ca scop prelungirea contractelor de închiriere a unor spații comerciale, în acest mega-dosar al unei mite uluitoare fiind reținuți și, ulterior, plasați în arest la domiciliu fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) – Alexandru Ivan -, omul de afaceri Cristian Bălan (supranumit ”Spionul”), Radu Tănăsescu – directorul SC MILLENIUM PRO DESIGN și asociat al unui alt om de afaceri -, dar și ”Regele Duty Free-urilor”, asociat al firmei care a închiriat spațiile comerciale. 

Gândul a prezentat, în exclusivitate, extrase din interceptările senzaționale realizate de DNA – informații detaliate AICI -, omul de afaceri Cristian Bălan fiind personajul principal al acestui scenariu halucinant.

De altfel, surse Gândul au dezvăluit că ”spionul” Bălan are o relație cel puțin controversată cu Ambasada Rusiei, partenerii de afaceri ai acestuia pornind de la premisa că a lucrat, o perioadă, într-un serviciu de informații al României, și că are nu numai influență, ci și capacitatea de a ”pedepsi” drastic pe cel care îi devine adversar.

Totuși, reprezentanți ai serviciilor de informații au declarat, pentru Gândul, că ”spionul” Cristian Bălan nu ar fi decât un ”șarlatan”.

”N-auzi? Zice că l-am mințit eu pe el! Păi eu am numerele de dosar”

În exclusivitate, prezentăm noi informații-bombă din acest mega-dosar al mitei de la Aeroportul Otopeni, legătura suspectă a lui Cristian Bălan cu Ambasada Rusiei de la București fiind confirmată chiar de către acesta.

”Spionul” Bălan, pus ”sub ascultare” de DNA, i-a povestit lui Hardan Saadeh – director general SC DNATA CATERING SRL – că are o ”ușă deschisă” în permanență la Ambasada Rusiei, motiv pentru care și-a permis să îi amenințe pe doi proprietari ai unor trusturi de presă. Cei doi parteneri de discuție au fost filați și ascultați la jumătatea lunii iulie 2022, iar ”spionul” Cristian Bălan s-a lăudat, pe de altă parte, și că are o relație apropiată cu Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL.

În același timp, Cristian Bălan a mai dezvăluit și că avea numerele unor dosare de DNA, dosare care l-ar fi vizat pe Florin Dimitrescu, fostul director CNAB.

În data de 18.07.2022 are loc o întâlnire între martorul Hardan Saadeh și suspectul Bălan Cristian-Dumitru, în timp căreia, în esență, se discută următoarele aspecte:

  • Bălan Cristian-Dumitru îi comunică martorului Hardan Saadeh faptul că este apropiat de Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL, menționând inclusiv anumite ”afaceri” în care acesta este implicat.
  • Bălan Cristian-Dumitru îi comunică martorului faptul că a aflat că Florin Dimitrescu, fostul director CNAB, are dosare la DNA.
  • Bălan Cristian-Dumitru îi comunică martorului faptul că este apropiat de Ambasada Rusiei în România, dându-i chiar exemplu că a înlăturat de pe internet un articol de presă compromițător pentru sine prin această relație cu Ambasada Rusă.

În continuare, vom prezenta pasaje relevante din conținutul acestei întâlniri din data de 18.07.2022, avută de martorul Hardan Saadeh cu suspectul Bălan Cristian-Dumitru.

  • Bălan Cristian-Dumitru: Așa. Altceva. Se agită acum și Dimitrescu.
  • Hardan Saadeh: … (neinteligibil)… Ce vrea?
  • Bălan Cristian-Dumitru: Dimitrescu… (neinteligibil)… Daa… Se agită și ăla. Și ăla mă înjură. Cică aseară l-a sunat pe unu’: «Domne, că îmi bag… (expresie obscenă)… în ăla, că ăla…» Ce treabă am eu? Că eu…
  • Hardan Saadeh: Să știi că asta nu-i OK.
  • Bălan Cristian-Dumitru: Păi cum să fie OK? Și spune că, cică…
  • Hardan Saadeh: Ca om.
  • Bălan Cristian-Dumitru: N-auzi? Zice că l-am mințit eu pe el. Că sunt mincinos, că… (expresie obscenă)… Că i-am zis eu că are trei dosare penale și n-are niciunul. Păi are. Eu am numerele.
  • Hardan Saadeh: Are. Are.
  • Bălan Cristian-Dumitru: Păi eu am numerele de dosar. Și au cerut acte la… aeroport DNA-ul. 3 dosare are. Știu!
  • Hardan Saadeh: Știe toată lumea. Știe și presa.
  • Bălan Cristian-Dumitru: Auzi, și cică sunt eu mincinos. Păi, ce? Mint eu? Eu i-am spus, așa cum îți spun ție: «Bă, vezi că am auzit…» Nu m-am dus să-i cer sau: «Am auzit că ai niște belele pe acolo. Ai grijă!» Da` tu ești băiat mare. Știi? Nu mă interesează pe mine…
  • Hardan Saadeh: Să știi că asta nu-i OK.
  • Bălan Cristian-Dumitru: Păi cum să fie OK? Tu nu vezi ce face?
  • Hardan Saadeh: Nu-i OK ca om. (…)”
”Spionul” Cristian Bălan

”Atâta le-am zis: «Mucles»!”

Impetuozitatea demnă de o cauză mai bună a ”spionului” Cristian Bălan a ieșit, din nou, în evidență la jumătatea discuției înregistrate de DNA, omul de afaceri precizând că și-a predat ”creanța morală” la Ambasada Rusiei și că doi patroni ai unor mari trusturi de presă au fost puși, practic, pe ”coji de nucă” chiar de el.

Problema lui Bălan a fost un articol de presă ”compromițător pentru sine”, iar acesta îi povestește lui Hardan Saadeh cum a reușit să o ”rezolve”.

  • ”Bălan Cristian-Dumitru: Stai puțin că o să auzi tu. Că eu nu mai vorbesc. Eu am predat creanța morală, în altă parte. Atâta le-am zis: ”Mucles!”
  • Hardan Saadeh: Oricum e Dumnezeu și…
  • Bălan Cristian-Dumitru: Și fii atent! Joi se întoarce (n.red. – numele patronului unui mare trust de presă…) în țară.
  • Hardan Saadeh: … (neinteligibil)…
  • Bălan Cristian-Dumitru: A fost în vacanță. Și îi spune lui Rareș: «Domne, omul… un nenorocit, eu l-am ajutat să le scot, am șters tot, tot». Păi după ce le-ai lăsat 3 ore…
  • Hardan Saadeh: Care 3 ore?
  • Bălan Cristian-Dumitru: … (neinteligibil)…
  • Hardan Saadeh: A, da? Cine a luat?
  • Bălan Cristian-Dumitru: … (neinteligibil)… (…) ăla a dat. Cine?
  • Hardan Saadeh: …(neinteligibil)…
  • Bălan Cristian-Dumitru: … (numele unui alt proprietar de trust mare de presă)…
  • Hardan Saadeh: …?
  • Bălan Cristian-Dumitru: Da. Da’ m-a sunat, s-a jurat pe copii că n-are nicio legătură. Că a dat-o cineva și o să-mi spună.
  • Hardan Saadeh: … (neinteligibil)…
  • Bălan Cristian-Dumitru: Da, așa e. Da’ a preluat-o ca atare, cum a ieșit după (n.red. – numele ziarului) a preluat-o. Too late. Asta… n-am zis nimic, n-am sunat pe nimeni. Și i-a zis lui Rareș că: «Sunt o zdreanță, un nenorocit, că îmb… că l-am amenințat, că l-am…» Eu n-am zis nimic la nimeni. Am zis: «Bă! Creanța mea morală, pe subiect, e la nașul fetelor. E la ambasadă, la ruși». Dacă voi scăpați de aștia, sunteți campioni mondiali. Eu sunt gras, prost, merg singur pe stradă. Dați ce vreți voi. Spuneți ce vreți voi. Eu mi-am rezolvat problemele. Și cu familia, și cu amanta, și cu mama, și cu tata. Acum e ireversibilă.
  • Hardan Saadeh: E greu. (…)”
Hardan Saadeh, director general DNATA

”Las-o aici, mingea e la noi!”

La finalul acestei discuții halucinante, ”spionul” Cristian Bălan se laudă o dată în plus, menționând că a reprezentat ”ceva” pentru ”niște oameni”, iar acelștia au pus imediat mâne pe telefon pentru a-l ajuta.

Bineînțeles, ”prietenii” de la Ambasada Rusiei l-au asigurat pe Bălan că știu ei ce au de făcut, astfel încât problemele lui să dispară ca și cum nu ar fi existat.

”Bălan Cristian-Dumitru: Am trecut și prin episodul ăsta. Sincer. L-am văzut. Nu sunt eu de… (neinteligibil)… Am reprezentat ceva pentru niște oameni care au pus mâna pe telefon. Au zis la ambasadă, că n-am relații. Nu sun nici pe Rareș, pe nimeni. Pe (n.red. – numele unui proprietar de mare trust de presă). Și le-am zis ce-am pățit.

A zis: «Las-o aici, mingea e la noi». Eu sunt om. «Știm noi ce avem de făcut». Atât. Nu m-am dus nicăieri. Și le-am zis: «Mucles, că creanța mea morală e acolo. Dacă voi vă descurcați cu ea, sunteți campioni mondiali». Deci! Dacă voi terminați anul în picioare, atât le-am zis. Eu nu vă ameninț. Boss, asta e. Am fugit! Hai! Te pup!

Hardan Saadeh: Vrei să te duc undeva? (…)”

DNA, un mega-dosar despre mita de la Aeroportul Otopeni

Direcția Națională Anticorupție a transmis miercuri, 29 martie, într-un comunicat de presă, că George-Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), ”a fost reţinut într-un dosar în care este acuzat, printre altele, pentru trafic de influenţă în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului «Henri Coandă» din Otopeni”.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaților:

IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunilor de:

– trafic de influență,
– complicitate la trafic de influență,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

PERSOANĂ FIZICĂ (Cristian Bălan), fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracțiuni de trafic de influență,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:

– trafic de influență,
– spălare a banilor,
– dare de mită.

PERSOANĂ FIZICĂ (Radu Tănăsescu), la data faptelor director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:

– complicitate la trafic de influență,
– complicitate la spălare a banilor,
– complicitate la dare de mită.

Radu Tănăsescu, director MILLENIUM PRO DESIGN

Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, față de inculpatul LIȚOI BOGDAN-ȘERBAN, la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită”, s-a precizat în comunicatul DNA. (informații detaliate AICI)

Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a celor patru reținuți, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București stabilind însă, în 29 martie, ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu.


Citește și:

EXCLUSIV | Siguranța energetică a României, în pericol: KazMunayGas urmărește preluarea activelor Lukoil România și o POZIȚIE DOMINANTĂ în piață

EXCLUSIV | Bădălău Jr. nu știa ”meserie”, dar dorea să obțină ”bani mulți, repede și ușor”. Interceptările DNA au dat peste cap ”afacerile” familiei

EXCLUSIV | După demisie, fostul city-manager din Constanța se victimizează. Felicia Ovanesian, atac la primar: ”Mi-a fost ignorată orice dispoziție”

EXCLUSIV | Denunțul care l-a aruncat pe Niculae Bădălău după gratii. De ce a refuzat denunțătorul Dan Păsat ”afacerea” perfectată de fostul demnitar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni