În România există un buncăr antiatomic care oferă condiții de lux. Unde s-ar putea ascunde Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă 

În România există un buncăr antiatomic care oferă condiții de lux. Unde s-ar putea ascunde Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă 
Foto caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 13/03/2022, 11:17
Actualizat: 13/03/2022, 11:19

În România există un buncăr antiatomic care oferă condiții de lux și este locul unde s-ar putea ascunde președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, dar și ceilalți membri ai guvernului. 

Buncărul antiatomic este amplasat sub Palatul Parlamentului, a povestit colonelul Mihai Bartoș, comandatul dispozitivului militar care a ridicat Casa Poporului.

Adăpostul de sub Palatul Parlamentului este conectat la diferite puncte de comandă din București. Există legături cu Ministerul Apărării, cu Palatul Cotroceni, cu Casa Presei. Așa-zisele tuneluri sunt practicabile cu mașina. Sunt asigurate și ecluze, din loc în loc, care pot să separe rețeaua”, a spus Barto, pentru DC News.

Buncărul se află la 22 de metri sub piatra de temelie a Casei Poporului, iar construcția a fost finalizată încă din 1990. Este dotat complet, de la tacâmuri și lenjerie de pat, până la un grup electrogen care îi asigură autonomia în caz de catastrofă. Din momentul în care a fost finalizat și până în prezent, buncărul a fost menținut funcțional, pregătit să adăpostească întregul guvern și președintele. Sunt asigurate permanent rezerve de hrană și combustibil, astfel încât toate facilitățile (bucătărie, baie) să poată funcționa fără legătură cu exteriorul, potrivit sursei citate.

Colonelul Bartoș a mai spus că în subteranele Bucureștiului a fost construită o rețea de comunicații între punctele de comandă.

Din cauza construcției adăpostului anti-atomic deschiderea șantierului de la Casa Poporului a fost amânată cu un an. Întâi a fost săpat tunelul pentru adăpost, la 22 de metri sub fundația Palatului Parlamentului. Apoi s-au turnat ziduri de beton groase de un metru și jumătate, a fost realizat adăpostul și pe urmă a astupată toată lucrarea cu pământ, până la nivelul fundației. Soții Ceaușescu au pus piatra de temelie a Casei la 22 de metri de-asupra adăpostului antiatomic, în 1984.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase