Ioan Niculae poate fi eliberat din penitenciar. Decizia Judecătoriei Medgidia nu este definitivă

Ioan Niculae poate fi eliberat din penitenciar. Decizia Judecătoriei Medgidia nu este definitivă
Publicat: 12/05/2021, 21:36
Actualizat: 12/05/2021, 21:36

Ioan Niculae, patronul firmei Interagro și proprietarul clubului de fotbal Astra Giurgiu, poate fi eliberat din penitenciar, a decis Judecătoria Medgidia, miercuri, la trei luni după ce a fost încarcerat pentru executarea unei pedepse de cinci ani de închisoare. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată de procurori la tribunal.

Judecătorul a admis propunerea Comisiei de liberare condiționată din penitenciar și a dispus ca Ioan Niculae să fie pus în libertate, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză.

Ioan Niculae nu va putea să părăsească acum penitenciarul pentru că decizia Judecătoriei Medgidia nu este definitivă, putând fi contestată de procurori în trei zile de la comunicare.

Avizul favorabil pentru liberarea condiționată l-a primit de la Comisia specială a Penitenciarului Rahova, dar dosarul nu s-a judecat la Judecătoria Sectorului 5, ci la Judecătoria Medgidia, pentru că, între timp, Ioan Niculae a fost mutat la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă.

Comisia a constatat că Ioan Niculae a executat deja o treime din pedeapsă, fracția impusă pentru a se lua în discuție o eventuală liberare condiționată în cazul deținuților care au peste 60 de ani. Asta pentru că el a executat deja doi ani și șase luni, pedeapsa primită în 2015, în dosarul ”Mită pentru PSD”, iar această pedeapsă a fost contopită cu cea din februarie 2021.

Ioan Niculae execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare primită într-un dosar în care a fost acuzat de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. În 18 februarie 2021, când s-a dat sentința definitivă, Ioan Niculae era în Italia. El a revenit în țară pe 19 februarie, a fost reținut pe aeroport și ulterior încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Faptele pentru care Ioan Niculae a fost găsit vinovat sunt din perioada august 2008 – martie 2009, când firmele Interagro şi Libarom Agri au încheiat un contract fictiv pentru servicii de publicitate, pentru a nu fi plătite o parte din taxele către stat.

”În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A. Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei”, potrivit dosarului DNA.

Ioan Niculae este judecat și în dosarul Romgaz – Interagro, trimis în instanță de DIICOT. Judecata pe fond a început abia în septembrie 2020, după aproape 10 ani de la deschiderea dosarului la DIICOT. Următorul termen de judecată va fi pe 19 mai, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În dosar sunt judecați compania Interagro, patronul acesteia, Ioan Niculale, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și mai mulți foști funcționari, acuzați că au produs un prejudiciu de 60 de milioane de euro prin obținerea de către societate de gaze ieftine din producția internă.

Potrivit procurorilor, prin vânzarea preferenţială către Interagro a unor cantităţi uriașe de gaze naturale, societatea a fost plasată într-o poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Anchetatorii mai susțin că, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, s-au creat riscuri semnificative pentru securitatea energetică a României.

Ioan Niculae a înființat din 1995 compania Interagro, iar din 1996 deține clubul de fotbal Astea Giurgiu. Omul de afaceri are, potrivit celui mai recent Top 300 Capital, o avere estimată la 300-400 de milioane de euro. În 2013, Ioan Niculae era printre cei mai bogați români, cu o avere de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația