ISW: „Moscova vrea să aplice în Ucraina TEORIA LUPTEI PROFUNDE, apărută în anii ’30, valabilă și azi” / De ce nu îi ies calculele lui Putin

ISW: „Moscova vrea să aplice în Ucraina TEORIA LUPTEI PROFUNDE, apărută în anii ’30, valabilă și azi” / De ce nu îi ies calculele lui Putin
Publicat: 14/02/2024, 11:39
Actualizat: 14/02/2024, 11:42

Conflictul din Ucraina continuă și s-a transformat, de mai multe luni, într-un război de uzură care macină, însă, nu numai tehnică militară, de o parte și de alta, dar și vieți. 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a analizat situația de ultimă oră de pe frontul ucrainean, iar specialiștii militari au ajuns la concluzia că Moscova dorește să aplice pe câmpul de luptă așa-numita „teorie a lupte pofunde”, destinată a „sparge” foarte rapid apărarea ucraineană, numai că asta nu se întâmplă încă.

  • Potrivit ISW, teoria luptei profunde este un produs al artei operaționale sovietice, dezvoltat între anii 1920 și 1930, care a fost conceput pentru a restabili manevra pe câmpul de luptă după Primul Război Mondial, angajând inamicul pe mai multe fronturi și în profunzime la niveluri tactice și operaționale, atacând inamicul cu artilerie, lovituri aeriene, bombardamentele în spatele liniilor de apărare ale inamicului fiind combinate cu atacuri frontale care sunt destinate ruperii frontului.
  • Teoria luptei profunde presupune, de asemenea, că proiectarea operațională de succes include planuri succesive pentru operațiuni succesive pentru a preveni apărătorul să restabilize poziții defensive coerente în urma unei pătrunderi și a exploatării acesteia, a notat ISW.

Principiile operaționale cheie ale teoriei luptei profunde sunt încă valabile în războiul modern, iar armata rusă ar putea restabili manevra pe câmpul de luptă și ar putea depăși apărarea ucraineană dacă ar putea planifica și executa cu succes campanii solide din punct de vedere operaționa.

Și forțele ucrainene ar putea folosi „teoria luptei profunde”

Isw mai precizează că forțele ucrainene ar putea folosi, de asemenea, teoria luptei profunde pentru a restabili manevra pe câmpul de luptă în avantajul lor, dacă susținătorii lor occidentali le-ar asigurat resursele adecvate.

Analistul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a remarcat, totuși, capacitățile limitate actuale ale forțelor ruse, în special în efectuarea unui foc eficient de contrabaterie, lovirea țintelor la adâncimea operațională, ascunderea concentrațiilor de forțe de inamic și combaterea parității tehnologice ucrainene.

Aceste „neajunsuri” împiedică forțele ruse „să atingă surpriza necesară la nivel operațional”.

Armata rusă nu reușește să străpungă liniile ucrainene și să conducă operațiuni de luptă profunde.  Comandamentul militar rus nu reușește să implementeze anumite inovații tehnologice în planificarea operațională, inclusiv punerea la distanță a minelor, operațiuni cu drone la scară largă, comandă si control sau comunicații folosind tehnologia modernă.

Capacitățile actuale ale câmpului de luptă ucrainean, care refuză forțelor ruse capacitatea de a restabili manevra pe câmpul de luptă în condiții rusești, depind în mare măsură de furnizarea de asistență militară occidentală în sisteme cheie, multe dintre ele pe care doar SUA le pot oferi la scară.

Forțele ucrainene au în prezent avantaje în tehnologia contrabateriei și capabilități de lovitură cu rază medie și lungă de acțiune datorită asistenței militare oferite de Occident. Statele occidentale au furnizat sisteme de artilerie NATO de 155 mm și muniție capabilă să lovească ținte la distanțe mai mari decât echipamentele sovietice și sisteme radar de contrabaterie superioare, care au oferit forțelor ucrainene avantaje de țintire”, a declarat Kostyantyn Mashovets.

Comandamentul militar rus învață și demonstrează, în prezent o mai mare flexibilitate operațională

Sistemele cu rază medie și lungă de acțiune furnizate de Occident, inclusiv rachetele HIMARS, ATACMS și Storm Shadow/SCALP, au permis forțelor ucrainene să atingă efectele semnificative ale eliberării regiunii Herson de pe malul de vest și degradării severe a flotei ruse de la Marea Neagră, punctează Kostyantyn Mashovets.

Sistemele de apărare aeriană furnizate de Occident le-au interzis forțelor ruse superioritatea aeriană necesară pentru a opera în siguranță aeronavele destinate a sprijini operațiunile ofensive rusești, inclusiv operațiunile ipotetice de luptă profundă.

Forțele ucrainene nu vor putea să păstreze aceste avantaje și să le refuze forțelor ruse capacitatea de a restabili manevra pe câmpul de luptă în condițiile rusești fără asistență suplimentară din partea Statelor Unite și a țărilor partenere pe termen scurt și mediu.

Analistul militar ucrainean a mai observat cum comandamentul militar rus învață și demonstrează, în prezent o mai mare flexibilitate operațională decât la începutul războiului, inclusiv prin stabilirea de noi baterii de artilerie pentru a crește capacitățile de foc, întărirea capacităților de informații, folosind dezinformarea pentru a alimenta informații false cu privire la mișcările forțelor ruse, și fragmentarea mișcărilor formațiunilor sale mai mari.

Pericolul ca Ucraina să piardă avantajele actuale pe câmpul de luptă

Forțele ruse își dezvoltă în mod activ propria tehnologie pentru a contracara capacitățile ucrainene și pentru a-și dezvolta propriile capacități, inclusiv sisteme de război electronic (EW), drone pe mare și sisteme de control al luptei, concluzionează analistul militar.

Ucraina își va pierde avantajele actuale pe câmpul de luptă dacă statele occidentale, în special Statele Unite, încetează prematur asistența de securitate acordată Ucrainei înainte ca eforturile de revitalizare a bazei industriale de apărare (DIB) ale Ucrainei să facă DIB-ul său, în mare măsură, autosuficient.

Dacă SUA întrerupe acum ajutorul militar, forțele ruse ar putea recâștiga capacitățile câmpului de luptă necesare pentru a restabili manevra pe câmpul de luptă în condițiile rusești și ar plasa Rusia într-o poziție mult mai bună din punct de vedere militar pe termen mediu și lung”, a avertizat analistul militar ucrainean.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Moscova cosmetizează imaginea lui Putin. Ce se întâmplă cu deținuții ruși care aleg să lupte pe frontul din Ucraina

Ce înseamnă demiterea gen. Valeri Zalujni pentru Ucraina? De la resetarea sistemului la rivalitatea politică: „Zelenski își asumă un RISC MAJOR”

Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”

Australia dezvăluie numele HACKERULUI RUS care a „atacat” milioane de dosare medicale sensibile și le-a „scurs” pe Dark Web: „Criminal cibernetic”

Moscova are doar de CÂȘTIGAT din rezolvarea crizei de la Marea Roșie cu „mână” americano-engleză: „Loviturile împotriva Houthi, apreciate la Kremlin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Copiii lui Maradona vor ca trupul marelui fotbalist să fie într-un mausoleu