VIDEO | Joe Biden: Nu uitați, SUA nu se odihnește. Nu vom uita, și nu vom ierta. Vă vom vână și veți plăti

Publicat: 31/08/2021, 23:40
Actualizat: 01/09/2021, 01:09

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că nu și-a mai dorit să continue „un război ce dura deja de prea mult timp”, iar data de 31 august nu a fost aleasă la întâmplare, ci totul a fost planificat încă din timpul mandatului lui Donald Trump, care a făcut un armistițiu cu talibanii. Totodată, liderul de la Washington atrage atenția dușmanilor Americii că „SUA nu se odihnește. Nu vom uita, și nu vom ierta. Vă vom vână și veți plăti”.

„Data de 31 august, nu a fost aleasă la întâmplare. A fost aleasă pentru a salva viețile americanilor. Nu aveam de gând să continui un război ce dura deja de prea mult timp. Mai avem de lucru, vom continua să îi ajutăm pe toți cei care vor să plece, să fie în siguranță. Sunt voci care spun că evacuarea trebuia să înceapă mai devreme. Că atunci lucrurile s-ar fi petrecut altfel. Nu sunt de acord. Chiar dacă începeam evacuările în iunie, s-ar fi întâmplat la fel”, a declarat Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă afirmă că a preferat să urmeze urmăm pașii administrației anterioare de retragere a trupelor militare, pentru nu mai avea nici un sens să continue un război pentru care SUA nu mai avea nici un interes, scopul fiind atins.

„Celor care spun că trebuia să stăm acolo în continuare: totul s-a schimbat. Predecesorul meu a făcut o înțelegere cu talibanii. Am avut de ales: să urmăm pașii administrației anterioare sau să trimitem alte mii de trupe și să agravăm situația, să continuăm războiul”, a afirmat Biden.

Biden a subliniat că misiunea din Afganistan a început atunci când SUA a fost atacată de teroriștii de la Al Qaeda care au produs atentatele teroriste de la 11 septembrie.

„Am mers în Afganistan pentru că am fost atacați de al Qaeda.  Am fost atacați pe 11 septembrie 2001 din Yemen, nu din Afganistan. Nu am avut vreun interes în Afganistan în afară de acela de a împiedica vreun atac asupra noastră Scopul președintelui este să protejeze America. Nu cred că siguranța Americii stă în trimiterea a mii de trupe în Afganistan”, a precizat Biden.

Liderul american susține că nu mai este cazul ca SUA să tină forțe militare în Afganistan, întrucât îi pot vâna pe teroriști „de acasă” cu ajutorul dronelor. Acesta a subliniat că mai important este concurența pe care SUA o are acum cu China și Rusia, care furnizează un nou model de atacuri teroriste, prin atacurile cibernetice.

„Treorismul s-a metastazat. Nu trebuie să mai luptăm de pe tărâm afgan. Putem face asta de acasă. Am lovit ISIS-K cu drone. Războiul nu mai e același ca acum 20 de ani. Lumea se schimbă. Suntem în concurență cu China. Ne confruntăm cu atacuri cibernetice. Ca să nu mai vorbim de Rusia”, a precizat președintele SUA.

Biden a atras atenția celor care „îi doresc răul Americii și aliaților ei” că SUA nu se odihnește și va răspunde prompt si devastator împotriva oricărei amenințări.

„Celor care îi doresc răul Americii și aliaților ei: Nu uitați: SUA nu se odihnește. Nu vom uita, și nu vom ierta. Vă vom vână și veți plăti”, a afirmat Joe Biden.