Jurnalistul sportiv Ionel Stoica își lansează cartea „A fost odată CA NICIODATĂ… în America.” 30 de ani de la victoria României la Cardiff – FOTO

Publicat: 14/11/2023, 12:23
Actualizat: 14/11/2023, 19:40

Vineri, 17 noiembrie 2023, ora 13.00, la Sala Dalles, va avea loc lansarea cărții intitulată „A fost odată ca niciodată… în America”, ce poartă semnătura reputatului comentator sportiv Ionel Stoica.

Un eveniment amplu și complex, organizat la împlinirea a exact 30 de ani de la dramaticul meci câștigat de România, împotriva Țării Galilor, la Cardiff, cu 2 la 1. O victorie care asigura calificarea la cel mai bun Turneu Final de Cupă Mondială pentru fotbalul românesc – World Cup USA 1994.

Un eveniment ideal pentru a evoca amintiri și pentru a readuce în atenție, preț de câteva ore bune, grandoarea și măreția „Generației de Aur”, cea care a dat multor români motive reale de a-și striga în stradă bucuria și speranța pentru performanța românească.

Cum oare ar putea uita românii că în vara lui ‘94 au primit de la Hagi și ai lui, cea mai frumoasă „condamnare”, aceea la fericire și la nopți albe, momente irepetabile în istoria fotbalului românesc.

200 de pagini de istorie și pentru istorie

Cartea „A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ… ÎN AMERICA!”, scrisă de jurnalistul sportiv Ionel Stoica va veni, în premieră la întâlnirea cu cititorii și suporterii. Un prilej ideal de discuții, de evocări, de amintiri și de comentarii. Cu atât mai mult, cu cât la eveniment vor fi prezenți jurnaliști de prestigiu din toate generațiile.

Ionel Stoica a strâns în circa 200 de pagini ce a trăit și a văzut, în urmă cu aproape 30 de ani, o carte care completează și îmbogățește literatura sportivă și care va rămâne pentru istorie. Anul trecut, la aceeași editură, jurnalistul sportiv și‑a publicat prima carte, intitu­lată „Prietenii din Arena AS.”

Vineri, 17 noiembrie, va fi un eveniment la care marile valori ale Arenei sportive naționale vor onora cu prezența lor această „sărbătoare a fotbalului.”  Mai mult, în prezența familiei regretatului DANIEL CLAUDIU PRODAN, va fi comemorat unul dintre cei mai iubiși și bravi Tricolori din Generația de Aur, plecat atât de devreme dintre noi, acum 7 ani.

În vara anului 1994, o lună și jumătate, lumea a fost a noastră!

Cum a fost posibil? Grație cui? Cine și cum erau ei ? – Poate nu au fost „GENERAȚIA DE AUR“, în sensul propriu al expresiei, dar sigur a fost singura generație, dintr-o istorie fotbalistică de peste un secol, care ne-a dat liber la visare, la speranță.

Povestea Tricolorilor fotbalului care au urcat România pe locul 5 in lume la Cupa Mondială din 1994 este reală, este frumoasă și va rămâne o filă neprețuită în istoria fotbalului românesc.

„A FOST ODATĂ! A FOST CA NICIODATĂ ! … A FOST ÎN AMERICA!“

World Cup ’94 a reprezentat cea mai amplă expediție din analele presei noastre, nu doar sportive. Niciodată până atunci, dar nici după aceea, o manifestare internațională, indiferent de natura ei, n‑a mobilizat atâția ziariști români, precum cea de‑a XV‑a ediție a Mondialelor de fotbal, gazduită de Statele Unite.

Pentru comentarea cărora au plecat peste 60 de gazetari, pe care „Generația de Aur“ –  așa cum a fost numită Naționala condusă de pe bancă de Puiu Iordanescu și din teren de Gică Hagi – i‑a răsplătit din plin prin calificarea în sferturile de finală, cea mai înaltă performanță obținută vreodată de Tricolori.

După 42 de ani, la Sala Dalles, vor putea fi admirate singurele și cele mai valoroase trofee individuale ale unui fotbalist român:

  • BALONUL DE AUR, pentru cel mai bun jucător și GHEATA DE AUR, trofeul golgheterului, cucerite la Campionatul Mondial de Tineret, din 1981, organizat in Australia,unde selecționata României s-a clasat pe podium, primind medaliile de bronz. Și bineînteles, câștigătorul celor doua trofee, ROMULUS GABOR, va fi prezent la eveniment.
  • Arena artistică va fi reprezentată la Sala Dalles de unii dintre cei mai îndrăgiți artiști din diverse generații: maeștrii George Mihaiță si Vasile Muraru, alături de talentații Mihai Bendeac și Angel Popescu, dar și cel mai în vogă tenor român – Alin Stoica.
  • Mai mult, „Tombola Fotbalului” va aduce norocoșilor inedite și prețioase cadouri-amintire. Tânărul artist plastic, avangardistul Adrian Valentin Mitu, va lucra „la vedere” la tabloul dedicat „Bătăliei de la Cardiff”.

Ionel Stoica, 37 de ani de jurnalism în Televiziunea Română

Născut în cartierul bucureștean Obor – la câteva sute de metri de stadionul legendarei echipe Unirea Tricolor București, de lângă Gara de Est – Ionel Stoica i-a avut vecini în Baicului pe marii fotbaliști Gheorghe Constantin „Profesorul” și Titus Ozon „Vrăjitorul din Obor”.

A lucrat 37 de ani în Televiziunea Română. Din 1978 până în 1990 la redacția Tineret – copii, apoi din 1990 până în 2015 la Departamentul Sport.Peste 20 de ani a organizat și coordonat programele conexe și transmisiunile directe de la cele mai mari evenimente sportive: Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene de Fotbal. Imediat după 1990 a pus bazele și a fost redactor șef al primei reviste-magazin color, PELUZA.

Cicluri de emisiuni și manifestări inițiate și realizate de-a lungul anilor pe TVR 1 și TVR 2: REPRIZA A III A, ARENA AS, FOTBAL-SHOW, GALA FOTBALULUL ROMÂNESC, MISS FOTBAL, FANTEZIILE PELUZEI, STELE PRINTRE STELE, TROFEUL VISAT.

Ionel Stoica a făcut parte din Delegația României la Campionatul Mondial de Fotbal 1994. A colaborat cu materiale și rubrici sportive la diverse publicații: OBSERVATOR, ZIG-ZAG MAGAZIN, FOTBAL PLUS, SAPTÂMANA, REALITATEA SPORTIVĂ, OPUS.

CITIȚI ȘI:

Jurnalistul sportiv Ionel Stoica lansează cartea „Prietenii din Arena As.” Întâmplări neștiute despre Ivan Patzaichin, Nicolae Dobrin, Gheorghe Hagi și Dan Spătaru. „Poveştile adevărate nu se uită niciodată”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...