Klaus Iohannis găzduiește la Cotroceni cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. Vor participa reprezentanți din peste 12 state

Klaus Iohannis găzduiește la Cotroceni cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. Vor participa reprezentanți din peste 12 state
Publicat: 04/09/2023, 15:07

Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui miercuri la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M). La eveniment vor participa reprezentanți din peste 12 state, dar și importante organizații internaționale.

La evenimentul la nivel înalt vor fi prezenți reprezentanți din toate cele 12 state participante la Inițiativă (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de țara gazdă, România), partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania), o serie de invitați speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială), conform Administrației Prezidențiale.

În marja Summitului, va fi organizată și joi de către Guvernul României, sub patronajul Președintelui României, o nouă ediție a Forumului de Afaceri al I3M.

Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă

În cadrul lucrărilor Summitului, Președintele Klaus Iohannis va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea Inițiativei celor 3 Mări (iunie 2022 – septembrie 2023), reflectate, de asemenea, în Declarația Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuțiilor. Aceasta va constitui un reper important pentru activitățile viitoare ale Inițiativei, vizând direcțiile de acțiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei și al digitalizării, dar și privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei. Prin adoptarea Declarației de la București, Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova vor obține calitatea de state participante asociate la Inițiativei.

”Președintele României va evidenția importanța politică și potențialul Inițiativei celor Trei Mări de a contribui la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele participante la I3M și restul statelor membre ale Uniunii Europene, prin consolidarea conectivității strategice europene pe axa Nord-Sud. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va reliefa contribuția Inițiativei celor Trei Mări la întărirea coeziunii în cadrul UE și aprofundarea legăturilor transatlantice, procese pe care țara noastră le-a susținut pe durata întregului mandat la conducerea Inițiativei.

Președintele României va sublinia că, la peste un an și jumătate de la începutul agresiunii brutale și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, I3M a reconfirmat validitatea conceptului său și urgența implementării obiectivelor sale, în actualul context geopolitic această platformă de dialog politic la nivel înalt devenind un important instrument pentru consolidarea rezilienței regionale și europene. Președintele Klaus Iohannis va încuraja totodată dezvoltarea de noi instrumente și parteneriate care să catalizeze investiții în proiectele I3M prioritare, inclusiv prin crearea unui nou Fond de Investiții, care să continue activitatea celui inițiat la Summitul de la București din 2018, și examinarea celor mai eficiente modalități de creare a unui Fond de Inovare al Inițiativei” transmite Administrația Prezidențială.

Cu ocazia Summitului, va fi actualizată și lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la București.

România este primul dintre statele participante la Inițiativa celor 3 Mări care organizează pentru a doua oară un Summit, după cel găzduit de Președintele României la București, în septembrie 2018.

Programul Summitului Inițiativei celor Trei Mări

Programul de miercuri al Summitul Inițiativei celor Trei Mări  de la Palatul Cotroceni va începe cu primirea șefilor de delegații și include o conferință de presă comună cu Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, şi cu Prim-ministrul Republicii Croația, Andrej Plenković:

15:35 Primirea șefilor de delegații

15:58 Fotografie de familie

16:00 Sesiune plenară; Alocuțiune

18:40 Conferință de presă comună cu Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, şi cu Prim-ministrul Republicii Croația, Andrej Plenković

19:15 Dineu oferit în onoarea șefilor de delegații


CITEȘTE ȘI: 

John Kerry, reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, vine în România / Motivul vizitei

Vizita de succes a lui Marcel Ciolacu a salvat situația la Bruxelles. Ministrul Boloș anunță că a primit aviz pozitiv pentru a doua tranșă din PNRR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?