Vizita de succes a lui Marcel Ciolacu a salvat situația la Bruxelles. Ministrul Boloș anunță că a primit aviz pozitiv pentru a doua tranșă din PNRR

Vizita de succes a lui Marcel Ciolacu a salvat situația la Bruxelles. Ministrul Boloș anunță că a primit aviz pozitiv pentru a doua tranșă din PNRR
Publicat: 01/09/2023, 21:08
Actualizat: 01/09/2023, 23:13

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat, vineri, după vizita la Bruxelles a premierului Marcel Ciolacu, că România a primit aviz pozitiv pentru cererea de plată numărul II din PNRR , în valoare de 2,7 miliarde de euro, bani care ar urma să ajungă în țară până la finalul lunii, potrivit șefului de la finanțe.

Cererea de plată numărul II din PNRR a primit aviz pozitiv din partea Comitetului Economic şi Financiar (EFC), acesta fiind ultimul pas necesar pentru plata celor 2,7 miliarde euro, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„Comitetul Economic şi Financiar (EFC) a dat aviz pozitiv pentru Cererea de plată numărul 2 din PNRR. Era ultimul pas necesar pentru adoptarea deciziei de către Comisia Europeană privind plata celor 2,7 miliarde euro. Astfel, ne aşteptăm ca până la sfârşitul acestei luni banii să ajungă în ţară. Reamintesc faptul că depunerea acestei cereri a fost condiţionată de reglementarea unor aspecte-cheie pentru România, precum decarbonarea, interoperabilitatea bazelor de date pentru reducerea birocraţiei şi cloud-ul guvernamental”, a scris, pe Facebook, Marcel Boloș.

România este printre primele şapte state la nivelul Uniunii Europene care au depus cererea II de plată, deşi are cel mai complex plan, cu peste 500 de ţinte şi jaloane.

Conform prezentării generale a cererilor de împrumut a statelor membre în conformitate cu RRF (Recovery and Resilience Facility), sprijin financiar au obținut șapte state europene: Grecia, Italia, Cipru, Polonia, Portugalia, România și Slovenia.

Aceste țări au primit din partea Comisiei un ajutor de împrumut care se ridică la aproximativ 165,4 EUR miliarde, conform raportului Comisiei Europene.

Succesul vizitei lui Marcel Ciolacu la Bruxelles

Nu scad pensiile, nu se mărește TVA peste 19% și nu se modifică taxa pe valoare adăugată la alimente. Este anunțul pe care l-a făcut prim-ministrul de la Bruxelles.

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu liderii instituțiilor europene, pentru a stabili principiile de renegociere a PNRR. După discuțiile politice, rămâne în treaba experților Comisiei și cei ai ministerelor de resort din România să încheie reformele.

Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, în cadrul primei vizite la Bruxelles de la preluarea mandatului, un dialog consolidat cu înalții oficiali europeni, pe care i-a asigurat că România este un partener credibil, responsabil și corect.

Am avut astăzi un dialog normal, constructiv și mai ales consolidat. Am vorbit foarte mult despre PNRR, despre faptul că România, fără nicio excepție, va implementa toate reformele trecute în PNRR, a declarat premierul, la finalul seriei de întâlniri.

Premierul României a avut întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, si cu președintele Consiliului European, Charles Michel. La întrevederea cu președinta Comisiei Europene a participat și directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force) din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

Șeful Executivului a declarat că toți liderii europeni au reconfirmat, în cadrul întâlnirilor oficiale, susținerea aderării României la Spațiul Schengen și au mulțumit românilor pentru efortul de a oferi sprijin, pe mai multe planuri, Ucrainei și Republicii Moldova.

Implementarea reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și introducerea capitolului RePower-EU au reprezentat puncte importante pe agenda discuțiilor. De asemenea, s-a discutat despre deficitul bugetar al României în contextul actual geostrategic și al crizei de securitate.

„Discuțiile vor continua la nivel tehnic, însă am stabilit principiile. Am anunțat că, în calitate de prim-ministru, nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%, pentru că ar duce la creșterea inflației și la reducerea ratei de creștere economică. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate. Avem în vedere reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar și ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Pentru reducerea deficitului bugetar, prim-ministrul a anunțat că pachetul legislativ asupra căruia Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament va fi structurat pe trei paliere: reforma administrativă, combaterea evaziunii fiscale și ajustările fiscale. Săptămâna viitoare, o echipă tehnică a Guvernului României va merge la Bruxelles pentru continuarea dialogului.

„Comisia Europeană a înțeles contextul, respectiv efectele directe și indirecte ale războiului din Ucraina, și efortul României de a oferi sprijin atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar”, a menționat prim-ministrul.

Șeful executivului a adăugat că a remarcat o viziune comună cu liderii europeni, context în care au fost abordate aspecte care țin, unele, de Comisie, altele de Consiliu, respectiv de Parlamentul European, în funcție de reprezentarea instituțională.

Pe lângă întrevederile cu președinta Comisiei Europene, cu președinta Parlamentului European si cu președintele Consiliului European, în seara zilei de 31 august premierul s-a întâlnit, la Bruxelles, cu ambasadorul SUA în Belgia, Michael Adler, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Mark Gitenstein, și ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

”Contăm pe partenerii noștri americani în abordarea provocărilor noastre și în demonstrarea rolului cheie pe care România îl joacă” a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu, după întrevederea cu ambasadorii americani.

De asemenea, prim-ministrul i-a vizitat, în această dimineață, pe cei doi pompieri răniți în exploziile de la Crevedia și aflați pentru tratament la Spitalului militar Regina Astrid din Bruxelles


CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu anunță că trimite legea pensiilor în Parlament până la finalul anului. Pensiile speciale ajung în Legislativ într-o săptămână

S-a încheiat prima rundă de negocieri cu C.E., pe jaloanele din PNRR. Marcel Boloș: Reformele nu sunt o necesitate, ci o oportunitate

VIDEO | Marcel Ciolacu, după negocierile de la Bruxelles: Am anunțat foarte clar că eu NU sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Bruxelles cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...