VIDEO UPDATE | Regele Charles al III-lea, primit de Iohannis la Cotroceni: „Întotdeauna m-am simțit acasă în România”

Publicat: 02/06/2023, 09:24
Actualizat: 03/06/2023, 00:24

Moment istoric! Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte vineri, la 15.30, la Palatul Cotroceni, pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, care vine într-o vizită privată în România. Acesta este prima vizită oficială a unui monarh britanic în România.

UPDATE – Regele Charles al III-lea a ajuns la proprietatea sa din Valea Zălanului, în județul Covasna, unde a fost întâmpinat de mai mulți localnici

Regele Charles al III-lea a ajuns, vineri seara, la Valea Zălanului. Monarhul britanic a ajuns cu mașina la casa sa din județul Covasna, unde a fost așteptat de mai mulți localnici chiar la poarta proprietății.

Regele britanic a mers în mijlocul lor, a strâns mâna cu fiecare din ei și s-a îmbrățișat cu femeile și copiii care i-au oferit flori.

UPDATE ora 20:50 – Cine e SINGURA femeie care a dat mâna cu regele Charles al III-lea la Cotroceni, alături de cei mai importanți oameni din statul român

După ceremonia și discursurile de la Palatul Cotroceni, Regele Charles al III-lea a dat mâna și a schimbat câteva cuvinte cu câteva dintre persoanele care ocupă poziții importante în viața politică, spirituală, dar și juridică a statului român.

Între acestea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Corina Alina Corbu, este singura femeie care a strâns mâna monarhului britanic la ceremonia oficială de la Cotroceni.

UPDATE ora 20:20 – Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre vizita Regelui Charles al III-lea în țara noastră: „Nu există AMBASADOR mai bun pentru România”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat că vizita Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii în România reprezintă o onoare pentru noi.

De asemenea, el a afirmat că această ocazie este o oportunitate de promovare turistică pentru țara nostră.

UPDATE ora 19:50 – Regele Charles al III-lea, aflat în vizită în România, a cerut să îl cunoască pe directorul SRI, Eduard Hellvig: „Vreau să-i strâng mâna”

Regele Charles al III-lea, aflat în vizită în România, a avut o solicitare specială la întâlnirea cu președintele României de la Palatul Cotroceni. Suveranul Marii Britanii i-a cerut lui Klaus Iohannis să-i faciliteze o întâlnire cu directorul SRI, Eduard Hellvig, au declarat surse oficiale pentru Digi 24.

„Vreau să-l întâlnesc și să-i strâng mâna”, a spus Regele Charles, despre directorul SRI, Eduard Hellvig.

UPDATE ora 19:40 – Regele Charles al III-lea l-a PARAFRAZAT pe Eminescu în limba română la Palatul Cotroceni: „România, ţară de glorii, ţară de dor”

Regele Charles al III-lea a declarat că „întotdeauna s-a simțit acasă în România”, în discursul pe care l-a susținut vineri la recepția organizată în onoarea sa la Palatul Cotroceni, unde a fost primit de Klaus Iohannis cu onoruri militare. Monarhul britanic și-a început discursul în limba română și a elogiat România, citând versuri din Mihai Eminescu.

În discursul susținut la Cotroceni, la recepția la care au luat parte aproximativ 300 de persoane, Regele Charles a spus că a ajuns iubească România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea, continuând în limba română: „ţară de glorii, ţară de dor”, cu mențiunea că a parafrazat din Eminescu („țara mea de glorii, țara mea de dor” în versiunea lui Mihai Eminescu din „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”).

UPDATE ora 19:15 – Marcel Ciolacu, discuție privată cu Regele Charles al III-lea

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președinte al Camerei Deputaților, a avut – vineri – o discuție privată cu regele Regele Charles al III-lea, în care a afirmat că ambiția României este de a consolida și dezvolta relațiile cu Marea Britanie.

FOTO – Facebook

UPDATE ora 16:00 – Regele Charles al III-lea participă la întâlnirea cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și ai Corpului Diplomatic, între care Patriarhul Daniel, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Emil Constantinescu.

„Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. Când am veniut aici am ținut o legătură profundă cu România. Regele României era vărul regelui Marii Britanii, iar tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și au amintiri din copilăria comună. Întotdeauna m-am simțit acasă în România. Am fost martor la dezvoltarea țării.
Am fost inspirat pe oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pe ceilalți. Este impresionant să vezi câți voluntari lucrează an de an cu dedicare pentru a păstra la conservarea arhitecturii României. Am ajuns să iubesc România – cultura și arta, peisajele”, este discursul Regelui Charles al III-lea în fața înalților demnitari români.

La finalul cuvântării sale, Regele Marii Britanii a spus în limba română: „Țară de glorii, țară de dor” ( Mihai Eminescu – „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”), impresionând audiența.

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit, la rândul său, pentru mesajul transmis prin prezența sa la Palatul Cotroceni.

„Majestatea voastră, bine ați revenit în România, pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte. Pentru români e un mesaj important că legăturile cu țara noastră rămân la fel de strânse. Vă transmit în numele românilor recunoștința pentru promovarea unor valori. Localnicii povestesc cum datorită dumneavoastră frumusețea și tradițiile satelor lor au trecut granițele României. Ați creat oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.
Ați făcut din protejarea ecosistemului o prioritate. Majestatea voastră, mă bucur să evidențiez că 2023 este anul în care celebrăm 20 de ani de la lansarea parteneriatului strategic. Sunt bucuros să evidențiez și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Vă mulțumim că ați fost și sunteți un mare prieten al României”, a declarat Klaus Iohannis în discursul său.

Imagini de la recepția oferită de Klaus Iohannis pentru Regele Charles, la care sunt invitate aproximativ 300 de persoane, pot fi urmărite aici:

UPDATE ORA 15:30 – Președintele României, Klaus Iohannis, îl primește pe Regele Charles al Marii Britanii, de la ora 15.30, la Palatul Cotroceni.

Regele Charles al III-lea este primit cu onoruri militare la Cotroceni, pe platoul Marinescu. Monarhul britanic a venit în România fără Regina consoartă Camilla.

În cadrul ceremoniei sunt intonate cele două imnuri – al României şi al Marii Britanii.

Regele Charles a salutat în limba română garda de onoare de la Cotroceni: „Bună ziua”.

Apoi, imediat după ora 16.00 au loc alocuțiunile.

Sursa FOTO: Captură video LIVE

UPDATE ORA 15. Avionul cu care sosește Regele Charles a aterizat în România. Coloana oficială a plecat imediat către Palatul Cotroceni.

Avionul Regelui Charles al III-lea, pe pista Aeroportului Băneasa
Regele Charles al III-lea, la coborârea din aeronavă

Știrea inițială: În cadrul primirii oficiale va avea loc şi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Potrivit programului transmis de Administraţia Prezidenţială, primirea Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni va avea loc la 15.30, vineri.

Regele Charles al III-lea va fi primit în cadrul unei ceremonii oficiale. Cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête şi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Regele Charles a ales România pentru prima vizită externă de la momentul încoronării

Vizita va dura cinci zile, însă după primirea de la Palatul Cotroceni, aceasta va fi una cu caracter privat, potrivit ambasadorului Marii Britanii în țara noastră.

După ce va fi primit de Președintele Klaus Iohannis, regele Charles al III-lea va merge în zona Transilvaniei, în zona Viscri, unul dintre locurile preferate ale regelui. Fundația Prințului de Wales are în România două proprietăți – la Viscri și Valea Zălanului.

Prinţul Charles deţine mai multe proprietăţi în întreaga lume, printre care două și în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi ”Casa albastră”, din satul Viscri, judeţul Braşov.

Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Regele Charles a ales România pentru prima vizită externă de la momentul încoronării. Ultima vizită în România a Alteţei Sale Regale Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.

Citește și:

Prințul Charles a venit în România și a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului