La Câmpulung Moldovenesc

La Câmpulung Moldovenesc
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 08/04/2024, 11:20

Mai sunt și Biblioteci, prin România acestor șanse cu jumătate de măsură, în care oameni buni reușesc să construiască. În care oameni curajoși îndrăznesc să parieze pe ceea ce nimeni, într-un joc bazat pe interes și necesitate, nu ar paria. Mai sunt colțuri de țară, rătăcite prin hărți care seamănă a trupuri, în care se pot petrece secunde și se pot întretăia cronometre, astfel încât, la socoteala finală, totul să conteze.

Am fost într-o astfel de Bibliotecă. În mijlocul unei Bucovine care seamănă a film, a pictură, a fotografie, într-un orășel mic, în care oamenii se cunosc între ei, în care cei mai tineri îi salută pe cei mai în vârstă: la Câmpulung Moldovenesc.

Acolo, între zidurile recent renovate ale unei clădiri despre care unii spun că nu impresionează neapărat prin arhitectură, dar care ți se întipărește în minte prin semnele pe care le lasă în suflet, se adună, aproape în fiecare săptămână, fără să fie obligatorie vreo taxă de participare, pentru evenimente pe care biblioteca le gândește, le organizează și le plătește, cei care au nevoie de vindecarea care vine din cuvinte și din muzică.

Prin managerul Nicoleta Bogoj, om energic care își iubește comunitatea și cu care viața, câteodată, uită să fie la fel de bună și generoasă, în mansarda bibliotecii se creează o atmosferă de biserică, de mare catedrală în care oamenii vin și se roagă, pentru mai bine, pentru timp, pentru o oglindă corectă, care să reflecte lumea așa cum e ea în clipele de închinăciune.

Și privești, intrând în astfel de locuri, cu asemenea arhitecturi sufletești, în ochii celorlalți. Și găsești ceea ce credeai că nu mai poți afla vreodată: bunătate, liniște, candoare, speranță, admirație, curaj, angajament, lumină. La Câmpulung Moldovenesc nu doar se citește, nu doar se caută întâlniri cu autori de cărți tipărite recent. Se și ține minte.

Cât ar fi de greu să avem în toate orășelele mici, așa cum e acesta, manageri de bibliotecă deștepți, capabili, interesați de postul pe care îl ocupă și nu doar de vreun salariu la final de lună? Cât ar fi de greu să se termine, măcar în cultură, cu politizarea pe toate planurile, cu atmosfera de bordel politic în clădiri care stau să se dărâme și pe care nimeni nu le administrează cum se cuvine?

Cât ar fi de complicat ca în marile orașe ale țării să existe, de asemenea, biblioteci active, care să recunoască fără menajamente că au niște bani publici pe mână și că au și capacitatea de a mai face rost de la privați, pentru organizarea de evenimente care să aibă nu numai ambalaj, ci și miez?

Nu-i greu, vă spun sigur. Dar nu interesează pe nimeni. Țara nu-i astăzi un mare Câmpulung Moldovenesc, în care să existe, pe poziții de forță, apărători ai artei și ai culturii. Ce bine ar fi să se schimbe ceva! Măcar în acest front. Ce bine ar fi să-i vedem pe aceia care au viziune, care au control, care au îndrăzneală și să-i scoatem în față, ca să se poată, ușor, ușor, pe nesimțite, aproape, să se pună la cale o ieșire definitivă din mocirlă. Ce bine ar fi!


Citește și:

Condamnare la moarte

Bună ziua, limbă română!

Ziua în care ne-am unit

La mila norilor

Pomelnicul din WhatsApp

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale