Laura Codruța Kovesi, vizită la Kiev. Ce a discutat cu procurorul general al Ucrainei

Laura Codruța Kovesi, vizită la Kiev. Ce a discutat cu procurorul general al Ucrainei
Sursa foto: Facebook/Ірина Венедіктова
Publicat: 18/03/2022, 23:11
Actualizat: 19/03/2022, 00:44

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a mers vineri în Ucraina, unde a discutat cu procurorul general al acestei țări, Irina Venediktova.

Cele două au discutat, printre altele, despre percheziționarea și punerea sub acuzare a criminalilor de război, dar și confiscarea averilor acestora, informează Europa FM.

Procurorul general al Ucrainei a scris pe Facebook că „procurorul șef al UE Laura Kovesi a venit să ne sprijine în Ucraina. Ea este prima dintre oficialii Uniunii Europene care ne-a vizitat statul într-un război dificil.”

„Trebuie să găsim tot ce aparține celor care susțin uciderea în masă a civililor. Proprietățile lor vor merge la refacerea statului și compensarea pierderilor fiecărui ucrainean. Am primit sprijin incontestabil din partea Laurei Kovesi și sunt sigură că împreună vom avea succes”, a mai scris Venediktova.

Procurorul general al Ucrainei a mai adăugat că instituția pe care o conduce a semnat un acord de colaborare cu Parchetul European, primul astfel de acord semnat de instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

„Am primit sprijin incontestabil de la Laura Kovesi și sunt sigură că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutor și a făcut eforturi pentru a opri agresiunea rusă. Procurorul-șef al UE crede sincer că Ucraina este acum fortăreața Europei.

De asemenea, astăzi am semnat un acord privind cooperarea între Procuratura Generală și Parchetul European (EPPO). Ucraina este prima țară cu care Parchetul UE a semnat un astfel de document. Procurorul-șef al Uniunii Europene a adus și o scrisoare de susținere procurorilor ucraineni de la colegii de la EPPO”, a mai scris Venediktova.

Instituția condusă de Laura Codruța Koveși condamnă războiul din Ucraina

Prin intermediul unui comunicat de presă, Parchetul European condamnă vehement războiul lansat de Rusia în Ucraina. Comunicatul face referire la suferința, disperarea și distrugerea pe care acest război le-a adus poporului ucrainean.

„Suntem smeriți în fața exemplului dumneavoastră, a hotărârii parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării. Investigațiile dumneavoastră privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse”, a transmis Laura Codruța Kovesi.

Acordul de lucru semnat de cele două parchete este începutul unei colaborări pentru a aduce în fața justiției toți suspecții sau inculpații de infracțiuni împotriva bugetului UE, mai notează sursa citată.