Licitația de Artă Postbelică și Contemporană | Pictorii Adrian Ghenie și Ștefan Câlția, favoriții colecționarilor la licitația Artmark. Pentru ce sume au fost adjudecate uleiul pe carton  ”Turn” și uleiul pe pânză ”Zbor”

Licitația de Artă Postbelică și Contemporană | Pictorii Adrian Ghenie și Ștefan Câlția, favoriții colecționarilor la licitația Artmark. Pentru ce sume au fost adjudecate uleiul pe carton  ”Turn” și uleiul pe pânză ”Zbor”

Licitația de Artă Postbelică și Contemporană, organizată marți de Casa de Licitații Artmark, a propus colecționarilor și iubitorilor de artă o selecție de opere semnate de artiști contemporani, printre care s-au aflat Adrian Ghenie, Ștefan Câlția și Geta Brătescu, dar și picturi ale unor clasici ai contemporanului ”care au dat dovadă de reziliență” – Corneliu Baba, Ion Țuculescu, Sabin Bălașa sau Alexandru Ciucurencu.

Potrivit reprezentanților Artmark, ”arta contemporană este privită astăzi cu încredere, fiind considerată una dintre cele mai utile și profitabile oportunități de investiție, apreciată, așadar, nu doar pentru valențele estetice și educative ca produs cultural, cât și pentru potențialul de câștig din creșterea valorii de piață”.

Adrian Ghenie – cu un ”parcurs artistic marcat de multiple și importante transformări stilistice și tematice, lucrările sale devenind tot mai complexe” – și Ștefan Câlția, prezent cu un ulei pe pânză în care au fost evidențiate, din nou, ”valorile satului transilvănean” unde s-a născut artistul, au fost pictorii favoriți ai colecționarilor care au participat la această licitație.

Adrian Ghenie – ”Turn”: ”Lucrările surprind și explorează întocmai decalajul care se produce între realitate și memorie”

Uleiul pe carton ”Turn” – 40 x 33 cm, semnat dreapta sus, cu negru, ”Ghenie” – a fost estimat la 15.000 – 25.000 €, fiind adjudecat pentru suma de 40.000 €.

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie abordează ”teme ce tratează subiecte tot mai problematice, ce ilustrează discrepanțele dintre realitatea obiectivă și memorie subiectivă, relicvele epocii secolului XX și personalitățile emblematice care au zguduit istoria recentă”.

Timpul este neiertător, iar memoria poate fi atât de înșelătoare, încât să genereze amintiri plăcute față de o epocă sumbră, agățându-se de lucruri simple și gânduri efemere, care pot umbri sau da uitării ororile trecutului. Aceste memorii subiective pot ajunge un pericol pentru realitatea curentă și cea istorică. Când istoria este uitată, este condamnată să se repete.

Lucrările lui Ghenie surprind și explorează întocmai decalajul care se produce între realitate și memorie, nu pentru a-l echilibra, ci pentru a-l folosi ca un etern memento pentru privitor. Peisajele sumbre și deșertice ale lui Ghenie sunt marcate de tensiunea structurală dintre abstractizare și reprezentare și reușesc să farmece privitorul și să îl atragă în acea lume întunecată și înțesată de relicvele trecutului”, au precizat reprezentanții Artmark.

Adrian Ghenie – ”Turn”

Ștefan Câlția – ”Zbor”: ”Epicentrul lucrării se concentrează în jurul unei imagini stilizate a satului transilvănean”

Uleiul pe pânză ”Zbor” –  80 x 84 cm, semnat și datat stânga jos, cu albastru, ”Câlția, 1978” – a fost estimat la 12.000 – 18.000 €, fiind adjudecat pentru suma de 26.000 €.

Pictura prezintă, pe lângă o imagine stilizată a satului transilvănean, o pasăre care, spun specialiștii, ”pare inertă”, însă dă senzația că ”hibernează în călătoria sa astrală”.

”În lucrarea curentă, privitorul observă amprenta lăsată de valorile de viață din satul transilvănean, în care s-a născut și crescut artistul, respectiv influențele lăsate de anii de studiu sub Julius Podlipny. În primul rând, suveran în pagină este cerul, spațiul văzduhului fiind vibrant la infinit. Pasărea aflată în zbor ne conferă un anumit sentiment de familiaritate, însă la o privire atentă ea pare inertă, pare că hibernează în călătoria sa astrală.

Epicentrul lucrării se concentrează în jurul unei imagini stilizate a satului transilvănean, prezentat sub o formă insulară, element singuratic, deconectat de celelalte elemente constitutive ale spațiului. Satul este poziționat pe o culme, culmea planetei mai exact, sugerându-se consacrarea și încoronarea sa ca păstrător al tradițiilor și credințelor străvechi. Satul și pasărea devin personaje în piesa artistului, cuprinzând într-o formulă atât de concentrate etosul esențial al satului”, explică reprezentanții Armark.

Ștefan Câlția – ”Zbor”

Alexandru Ciucurencu – ”Fată cu chitară (1970)”: ”Tehnica sa va urmări efectele picturale, care se vor baza pe o mânuire dinamică a tonurilor”

Uleiul pe pânză ”Fată cu chitară (1970)65 x 49.5 cm, semnat și datat dreapta jos, cu ocru, ”AC, (19)70” – semnat de Alexandru Ciucurencu, a fost estimat, înaintea licitației, la 6.000 – 9.000 €, fiind adjudecat pentru suma de 12.000 €.

Specialiștii îl plasează pe Ciucurencu în rândul reprezentanților epocii moderniste, ”în spiritul căreia s-a manifestat”, creatorul unei opere ”înclinate spre intensitate”.

Începută după primul război mondial și întinsă până la finele anului 1977, creația sa se va consacra unei viziuni luminoase, alături de sinteză, analiză și construcție. Încă de la primele manifestări expoziționale, artistul va pune accentul pe ansamblu, precum și pe atmosferă. După contactul cu Parisul, unde va rămâne pentru doi ani (1931-1933), în creația sa își vor face apariția o serie de inovații.

Tehnica sa va urmări efectele picturale, care se vor baza pe o mânuire dinamică a tonurilor, pe îmbinări transparente, alături de o investire proeminentă a culorii. Pe lângă naturile moarte, își vor face apariția compozițiile cu odalisce, balerinele sau femeile cu chitară, subiecte ce vor aminti de anii săi de formare”, menționează reprezentanții Artmark.

Alexandru Ciucurencu – ”Fată cu chitară (1970)”

Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!