Liderii PNL aleg viitorul ministru al Educației. Cine este favorit să-l înlocuiască pe Sorin Cîmpeanu

Liderii PNL aleg viitorul ministru al Educației. Cine este favorit să-l înlocuiască pe Sorin Cîmpeanu
Liderii PNL aleg viitorul ministru al Educației. Cine este favorit să-l înlocuiască pe Sorin Cîmpeanu / Sursa FOTO: roeducatia.ro
Publicat: 03/10/2022, 09:57
Actualizat: 03/10/2022, 09:59

Liderii Partidului Național Liberal se întâlnesc luni, 3 octombrie, la ora 11, pentru a discuta numele viitorului ministru al Educației. Au trecut patru zile de când Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia în urma uriașului scandal de plagiat în care a fost implicat.

Din câte se pare, favorită să-l înlocuiască pe Cîmpeanu este Ligia Deca.

Ligia Deca, în pole-position

Biroul Politic Național al PNL va decide, într-o ședință în format hibrid, cine îi urmează lui Sorin Cîmpeanu la șefia Ministerului Educației. Potrivit edupedu.ro, care citează surse din interior, consilierul prezidențial Ligia Deca este favorită să fie numită ministru al Educației.

Însă, aceleași surse susțin că discuțiile dintre liberali s-au complicat în weekend, după ce secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, și secretarul de stat responsabil de învățământul universitar, Gigel Paraschiv, ambii foarte apropiați de Sorin Cîmpeanu, ar fi obținut direct de la premierul Nicolae Ciucă promisiunea că vor fi menținuți la Educație „pentru a-l ajuta pe viitorul ministru”.

Potrivit surselor edupedu.ro, imediat după demisia lui Sorin Cîmpeanu, consilierul său personal, Radu Szekely, ar fi făcut schimb de birouri cu Ioana Lazăr, iar acum Szekely are biroul chiar în fața cabinetului de ministru. Scopul acestei mutări? S-a urmărit ca prezența Ioanei Lazăr să nu mai fie atât de evidentă pentru următorul demnitar.

Început de an universitar fără ministru la Educație

Au trecut patru zile de la demisia lui Sorin Cîmpeanu, iar Ministerul Educației nu are încă un șef. În ziua în care instituțiile de învățământ superior marchează deschiderea noului an universitar 2022-2023, România este fără ministru al Educației. Sorin Cîmpeanu a demisionat după ce a fost acuzat (la fel ca premierul Nicolae Ciucă) de plagiat.

Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a menționat Sorin Cîmpeanu în comunicatul de presă prin care și-a anunțat demisia.

Deocamdată, șefia interimară a Ministerului Educației este asigurată de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase