„Lista lui Putin”. Care sunt cerințele Rusiei pentru a încheia un acord de pace cu Ucraina

„Lista lui Putin”. Care sunt cerințele Rusiei pentru a încheia un acord de pace cu Ucraina
Vladimir Putin. Sursă foto: Profimedia Images
Publicat: 18/03/2022, 10:25
Actualizat: 18/03/2022, 10:36

Președintele Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

La o jumătate de oră de la încheierea convorbirii telefonice, jurnaliștii de la BBC au vorbit cu consilierul principal și purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, care a fost de față la momentul apelului.

Cererile rusești se împart în două categorii.

Primele patru cereri nu sunt, potrivit lui Kalin, prea greu de îndeplinit pentru Ucraina.

Principalul dintre ele este acceptarea de către Ucraina că ar trebui să fie neutră și să nu solicite aderarea la NATO. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut deja acest lucru.

De asemenea, Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a se asigura că nu este o amenințare pentru Rusia. Ar trebui să existe protecție pentru limba rusă în Ucraina. Și există și o solicitare numită „de-nazificare”.

Acest lucru este profund jignitor pentru Zelenski, care este evreu și unele dintre rudele lui au murit în Holocaust, dar partea turcă crede că această solicitare va fi destul de ușor de acceptat pentru președintele ucrainean.  Conform sursei citate, poate că va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neo-nazism și să promită că le va reprima.

Statutul Donbasului și al Crimeei, pe lista lui Vladimir Putin

A doua categorie de cereri ar putea pune probleme, iar în apelul său telefonic, Putin a spus că ar fi nevoie de negocieri față în față între el și Zelenski, înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. Șeful Ucrainei a spus deja că este pregătit să se întâlnească cu președintele rus și să negocieze cu el unu-la-unu.

Ibrahim Kalin a fost mult mai puțin specific cu privire la aceste probleme, spunând pur și simplu că acestea implică statutul Donbasului, din estul Ucrainei, din care părți s-au desprins deja de Ucraina, și statutul Crimeei.

Deși purtătorul de cuvânt al lui Erdogan nu a intrat în detalii, se presupune că Rusia va cere guvernului ucrainean să renunțe la teritoriul din estul Ucrainei. Acest lucru va fi extrem de controversat.

O altă ipoteză ar fi că Rusia va cere ca Ucraina să accepte în mod oficial faptul că Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, aparține într-adevăr acum Rusiei.

Cu toate acestea, cererile președintelui Putin nu sunt atât de dure pe cât se temeau unele voci și nu par să merite toată violența, vărsarea de sânge și distrugerile pe care Rusia le-a provocat în Ucraina.

Având în vedere controlul său puternic asupra presei ruse, nu ar trebui să fie prea greu pentru el și acoliții săi să prezinte toate acestea ca pe o victorie majoră.

Este Vladimir Putin labil mintal?

Dacă detaliile fine ale oricărui acord nu sunt rezolvate cu mare grijă, președintele Putin sau succesorii săi le pot folosi întotdeauna drept scuză pentru a invada din nou Ucraina.

Stabilirea unui acord de pace ar putea dura mult timp, chiar dacă o încetare a focului oprește vărsarea de sânge între timp.

Ucraina a suferit îngrozitor în ultimele câteva săptămâni, iar reconstrucția orașelor și orașelor pe care Rusia le-a distrus va dura mult timp. La fel va fi relocarea milioanelor de refugiați care au fugit din casele lor.

Există teorii că Vladimir Putin este bolnav sau poate chiar dezechilibrat mental. A observat Kalin ceva ciudat la el în timpul apelului telefonic? „Deloc”, spuse el. Domnul Putin a fost aparent „clar și concis în tot ceea ce a spus”.

Cu toate acestea, chiar dacă reușește să încheie un acord cu Ucraina și să prezinte acest lucru ca pe o victorie glorioasă asupra neonazismului, imaginea lui Putin în propria țară este afectată. Din ce în ce mai mulți oameni își vor da seama că totul s-a terminat prost, iar poveștile cu soldați care au fost uciși sau capturați se răspândesc deja rapid.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii