VIDEO | Inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav. Cursă TAROM pilotată de fiul cosmonautului Dumitru Prunariu

Publicat: 15/06/2023, 08:47
Actualizat: 15/06/2023, 12:02

Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav a fost inaugurat joi – 15 iunie 2023 -, investiția ridicându-se – așa cum a precizat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov,  la 140 de milioane de euro.

UPDATE

Nicolae Ciucă, președintele Senatului României: ”Mă bucur foarte mult că am posibilitatea să particip la acest eveniment deosebit de important. Am putut să constatăm cu toții emoțiile pe care le-a avut și încă le are domnul Adrian Veștea.

Este un moment deosebit de important, pentru care a depus foarte mult efort, foarte mult suflet, nu de puține ori am discutat cu dumnealui despre acest moment al finalizării și inaugurării Aeroportului din Brașov. (…) Este vorba despre relevanța economică a acestui aeroport, despre relevanța turistică, este vorba despre relavanța aducerii Brașovului la un alt nivel de dezvoltare”.

Nicolae Ciucă: ”Mă bucur foarte mult că am posibilitatea să particip la acest eveniment deosebit de important”

”Am reușit să certificăm internațional Aeroportul Brașov, ceea ce este un lucru important”

Sorin Grindeanu, ministrul desemnat al Transporturilor: ”Nu pot să nu spun că îl felicit pe viitorul meu coleg de Guvern, pe Adrian Veștea, pentru ceea ce a realizat aici, împreună cu echipa, pentru că nimeni nu reușește să facă singur ceva, merită toate felicitările Adrian Veștea și întreaga sa echipă de la Consiliul Județean pentru această realizare.

Mă bucur că în această perioadă în care am fost ministru și membru în Guvernul Ciucă am reușit să certificăm internațional Aeroportul Brașov, ceea ce este un lucru important. Colegii mei de la ROMATSA și de la Autoritatea Aeronautică și-au dat tot concursul pentru ca termenul de 15 iunie să fie un termen realizabil”.

Sorin Grindeanu: ”Nu pot să nu spun că îl felicit pe viitorul meu coleg de Guvern, pe Adrian Veștea”

Lucian Bode: „Este o investiție mult așteptată”

Ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a povestit, pe contul de Facebook, că a făcut parte din delegația care a efectuat primul zbor Tarom pe ruta București – Brașov pe Aeroportul Internațional Ghimbav – Brașov.

„Este o investiție mult așteptată care va avea un impact pozitiv nu doar pentru comunitatea brașoveană, ci pentru întreaga țară.  Un aeroport deschis în inima țării va contribui la dinamizarea unor sectoare economice importante. Mă bucur că am putut contribui la finalizarea acestui proiect atât din postura de ministru al  Transporturilor, dar și al Afacerilor Interne”, a scris Lucian Bode.

„PNL este campion al dezvoltării infrastructurii de transport, iar semnalul a fost dat încă din anul 2019 când am deblocat marile proiecte de investiții și le-am plasat pe o traiectorie ireversibilă a implementării. Felicitări, Adrian Veștea și echipei de la Consiliul Județean pentru perseverența și profesionalismul cu care au gestionat acest proiect!”, a transmis Lucian Bode, urându-I cu această ocazie succes lui Adrian Veștea în mandatul de ministru al Dezvoltării. Acesta a primit miercuri avizul favorabil al comisiilor de specialitate și așteaptă, joi, votul în Parlament pentru Guvernul Ciolacu, în care este propus.

”Mă bucur că sunt primul cosmonaut român, dar regret că sunt singurul cosmonaut român după atâția ani”

Cosmonautul Dumitru Prunariu: ”Sunt născut la Brașov, crescut la Brașov, educat la Brașov și sunt mândru de acest lucru. Am plecat de aici și, dorindu-mi să zbor, începând cu Aeroclubul de aici, de la Ghimbav, lucrând o perioadă aici, la construcția de avioane, planoare atunci, am ajuns cel mai sus posibil, în spațiul cosmic.

Mă bucur că sunt primul cosmonaut român, dar regret că sunt singurul cosmonaut român după atâția ani. Mă bucur că inaugurăm acest aeroport, felicitări tuturor, mă bucur mult că – fiind brașovean – mă aflu în acest moment istoric aici. Mulțumesc pentru propunerea și pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al orașului Brașov. Vă promit că voi fi întotdeauna alături de locurile mele natale”.

Cosmonautul Dumitru Prunariu: ”Sunt născut la Brașov, crescut la Brașov, educat la Brașov”

Știrea inițială

O aeronavă TAROM pilotată chiar de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, a aterizat – la ora 08:10 – pe Aeroportul Brașov Ghimbav.

Emoționat, Adrian Veștea, propus de PNL ministru al Dezvoltării, a lacrimat in timpul discursului pe care l-a susținut în fața celor prezenți.

La ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.

Personalități ale vieții politico-sociale din țara noastră, de la președintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii și Franței și alți oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la AIBG.

Cu acest prilej, Dumitru-Dorin Prunariu va primi titlul de Cetățean de Onoare al Județului Brașov”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Brașov.

Începând din data de 15 iunie 2023, operaționalizarea propriu-zisă a Aeroportului Brașov devine realitate și vor avea loc primele curse. Două companii low-cost și-au programat curse de pe acest aeroport și, totdată, vor mai avea loc săptămânal curse charter către destinații turistice din Turcia și Grecia

Purtător de cuvânt CNAIR: ”Un nou PUZ va reglementa conexiunile rutiere ale aeroportului cu rețeaua locală și națională de transport rutier”

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt CNAIR, a declarat că Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav (AIBG) este amplasat în partea de Nord-Vest a municipiului Brașov, în teritoriul administrativ al localității Ghimbav, la N-NV de aceasta, iar accesul la aeroport se poate face cel mai ușor prin intermediul drumului județean DJ 103C, iar apoi prin centura Brasovului (E574) și drumul național DN 1.

”Masterplanul AIBG prevede un acces direct în DN 1, cu nodul rutier aferent, astfel încât aeroportul fie legat cât mai rapid cu viitoarea autostrada BucureștiBrașov. Se intenționează și crearea unui legături feroviare pentru aeroport.

În acest sens, Sucursala Regionala de Căi Ferate Brașov a efectuat un studiu de traseu preliminar, studiu care a scos în evidenta mai multe posibilități de realizare a unui racord feroviar, variante care vor fi analizate într-un studiu de fezabilitate.

Un nou plan urbanistic zonal (PUZ) va reglementa conexiunile rutiere ale aeroportului cu rețeaua locală și națională de transport rutier, precum și cu rețeaua de transport feroviar. Structura rutiera de acces la aeroport fi executata în cadrul Etapei a III – a de dezvoltare a AIBG, parte a Obiectivului 7 – Parcare auto + drum acces terminal – DJ – Centura Brașov”, a declarat Alin Șerbănescu.

Sorin Grindeanu: ”Aeroportul Braşov fost certificat ca aeroport internaţional şi va putea opera curse externe!”

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat, acum câteva zile  că a semnat Ordinul de ministru prin care Aeroportul Braşov-Ghimbav ca putea opera curse internaţionale, de la mijlocul lunii iunie.

”Aeroportul Braşov va putea opera curse internaţionale! Am semnat astăzi Ordinul de Ministru prin care Aeroportul Braşov-Ghimbav, aflat în coordonarea Consiliului Judeţean Braşov, a fost certificat ca aeroport internaţional şi va putea opera curse externe de la mijlocul lunii iunie”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.


Citește și:

Nicolae Ciucă, despre 13-15 iunie 1990: ”Este profund regretabil că nici după 33 de ani nu avem un verdict al Justiției”

Program de guvernare | Marcel Ciolacu, premier desemnat: ”Luptăm ca românii să nu mai fie «sclavii moderni» ai Europei”

EXCLUSIV | Denunț la Parchet împotriva lui Clotilde Armand, după evenimentul Romanian Design Week: ”Neglijență în serviciu” (DOCUMENT)

EXCLUSIV | Român implicat în asasinarea unui afacerist ucrainean în Bulgaria. Legături strânse între mafiile din spațiul ex-sovietic și România

Gabriela Firea, semnal de alarmă de Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor: ”Abuzurile trebuie să înceteze!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
BANII pe care românii NU îi văd niciodată. S-a stabilit deja prin lege. Obligatoriu de...
Cardul de sănătate se schimbă complet. Cum se va putea folosi
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Țările care ar putea recunoaște statul palestinian în următoarele săptămâni