LIVE TEXT | Război în Israel. Biden condamnă atacul asupra spitalului din Gaza, soldat cu sute de morți / Summitul din Iordania a fost anulat

LIVE TEXT | Război în Israel. Biden condamnă atacul asupra spitalului din Gaza, soldat cu sute de morți / Summitul din Iordania a fost anulat
Război în Israel. Joe Biden vine la Tel Aviv / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 17/10/2023, 07:37
Actualizat: 18/10/2023, 01:56
Actualizări
01:44

Joe Biden transmite condoleanțe după atacul asupra spitalului din Gaza

Președintele SUA, Joseph Biden, aflat în drum spre Israel, a condamnat, în cursul nopții, atacul asupra unui spital din orașul Gaza, soldat cu sute de morți.

”Transmit condoleanțe pentru victimele nevinovate ale exploziei produse la un spital din Gaza și le doresc însănătoșire grabnică răniților”, a declarat președintele Biden, potrivit Casei Albe.

Președintele SUA a evitat să atribuie clar responsabilitatea pentru atacul asupra unității medicale. Mișcarea Hamas atribuie incidentul Israelului, dar armata israeliană susține că pe spital a căzut accidental o rachetă lansată de grupul militant palestinian Jihadul Islamic.

Informațiile nu pot fi confirmate din surse independente. Bilanțul atacului asupra spitalului este, conform diverselor surse, între 200 și 500 de morți.

01:34

Iordania anulează summitul la care urma să participe președintele Biden

Iordania a anunțat, în cursul nopții, decizia de anulare a summitului la care urmau să participe regele Abdullah, președintele SUA, Joseph Biden, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi.

Mahmoud Abbas a decretat doliu național în teritoriile palestiniene în urma atacului asupra unui spital din Fâșia Gaza, atribuit Israelului, și anulase participarea la summit.

Președintele Biden a anunțat, în contextul noilor evoluții, amânarea vizitei în Iordania.

Uniunea Europeană, Franța, Germania, Liga Arabă și Uniunea Africană au condamnat ferm atacul asupra unității medicale.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, și armata israeliană au atribuit responsabilitatea grupului militant palestinian Jihadul Islamic, explicând că o rachetă lansată spre Israel a căzut accidental pe unitatea medicală.

01:28

Grupul Hamas și armata israeliană se acuză reciproc de atacul asupra spitalului din Gaza

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, aflat sub controlul mișcării Hamas, susține că aproximativ 500 de persoane au fost ucise în atacul asupra Spitalului Ahli Arab din orașul Gaza.

Mișcarea Hamas atribuie atacul Israelului, care însă susține că spitalul a fost lovit de o rachetă lansată greșit de grupul militant palestinian Jihadul Islamic. Informațiile nu pot fi confirmate din surse independente.

22:17

Scholz reafirmă angajamentul Germaniei pentru securitatea Israelului și cere intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza

Cancelarul Olaf Scholz a reafirmat, marți seară, în Tel Aviv, solidaritatea Germaniei cu Israelul, în contextul atacurilor grupurilor islamiste palestiniene, dar a cerut intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza, în contextul bombardamentelor israeliene.

”Așa cum am spus săptămâna trecută în Bundestag, Germania este permanent alături de Israel. Este foarte important să spun acest lucru astăzi, în această perioadă dificilă pentru Israel: istoria Germaniei și responsabilitatea sa pentru Holocaust generează necesitatea angajamentelor pentru securitatea și existența Israelului”, a declarat Olaf Scholz, în conferința de presă organizată alături de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Olaf Scholz a discutat cu Benjamin Netanyahu și despre situația umanitară din teritoriul palestinian Fâșia Gaza. ”În calitățile de state democratice ghidate de principiile statului de drept, nu putem rămâne indiferenți la situația umanitară din Fâșia Gaza. Guvernul Germaniei va continua angajamentele umanitare pentru a atenua suferințele populației civile”, a subliniat Olaf Scholz.

21:37

Justin Trudeau condamnă un atac al Israelului asupra unui spital din Gaza

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a condamnat, marți seară, atacurile armatei israeliene asupra unui spital din Fâșia Gaza.

”Sunt atacuri oribile, inacceptabile”, a declarat Justin Trudeau, citat de agenția Reuters.

Grupul islamist Hamas susține că cel puțin 200 de persoane au fost ucise într-un atac al armatei israeliene asupra Spitalului Ahli Arab din orașul Gaza.

21:36

Olaf Scholz a stat într-un adăpost special în Israel, din cauza unei alerte aeriene

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost nevoit să se adăpostească într-o cameră specială a Ambasadei germane din Israel, din cauza unei alerte aeriene în zona orașului Tel Aviv, informează cotidianul Haaretz.

Olaf Scholz, care a sosit marți seară în Israel, a stat doar câteva minute în adăpost, din cauza riscurilor unor atacuri cu rachete lansate de grupurile islamiste din Fâșia Gaza.

20:15

Statele Unite mobilizează încă 2.000 de militari, care ar putea fi detașați în Orientul Mijlociu

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis, marți, un ordin prin care încă aproximativ 2.000 de militari americani sunt plasați în stare de disponibilitate imediată pentru a fi trimiși în Orientul Mijlociu, în cadrul măsurilor de susținere a Israelului, care ar putea lansa o invazie în Fâșia Gaza.

”Ordinul de mobilizare are rolul de intensificare a capacităților de reacție rapidă, în funcție de evoluțiile mediului de securitate din Orientul Mijlociu”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

19:34

Armata israeliană a atacat zeci de obiective Hamas / Un comandant operațional a fost ucis

Armata israeliană a atacat, marți, zeci de obiective ale grupului Hamas, în Fâșia Gaza. Au fost eliminați mai mulți militanți ai grupului islamist, printre care Ayman Nofal, comandantul operațional responsabil de zona centrală a Fâșiei Gaza.

Potrivit unor surse locale, cel puțin 14 persoane au fost ucise într-un raid aerian care a vizat o clădire situată în vecinătatea reședinței familiei liderului Hamas, Ismail Haniyeh, care se află în acest moment în Qatar.

18:17

Cel puțin 3.000 de morți în urma bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza a ajuns la cel puțin 3.000 de morți și aproximativ 12.500 de răniți, a anunțat marți Ministerul local al Sănătății, conform agenției de presă WAFA.

Alți 61 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană, în ultimele 11 zile, în celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania, iar alte aproximativ 1.250 de persoane au fost rănite.

În Israel, bilanțul atacurilor comise de militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic este de 1.300 de morți și peste 4.000 de răniți.

17:25

MAE Turcia, către Israel: Invadezi teritoriul cuiva, îi acaparezi casa, asta se numește furt

Pe lângă riscul de a duce la războaie mai mari, conflictul în curs dintre Israel și Palestina are și potențialul de a aduce o pace istorică, a declarat, marți, ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan.

Vorbind despre operațiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza, Hakan Fidan, a spus că terminologia ar trebui schimbată. „Este furt!”

În primul rând, aceste definiții trebuie schimbate. Până la urmă, Tu (Israelul) invadezi teritoriul cuiva, îi acaparezi casa, îi dai afară pe acei oameni din acele teritorii, aduci noi oameni în regiune și îi numești coloniști. Aceasta se numește furt. Așa ar trebui definit.

Citește articolul aici.

17:23

Joe Biden va fi participa la un summit regional în Iordania

Președintele SUA, Joseph Biden, se va deplasa miercuri în Israel, într-o vizită de solidaritate, după care va participa la un summit în Amman, la care vor fi prezenți liderii Iordaniei, Autorității Palestiniene și Egiptului.

”Președintele Joseph R. Biden se va deplasa miercuri în Israel, pentru a demonstra susținerea constantă pentru statul Israel în contextul atacurilor teroriste brutale comise de grupul Hamas și pentru a avea consultări privind viitorii pași. Ulterior, președintele Biden se va deplasa la Amman, în Iordania, unde se va întâlni cu regele Abdullah, cu președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, și cu președintele Autorității Palestinene, Mahmoud Abbas. Președintele SUA va reitera că mișcarea Hamas nu este reprezentativă pentru dreptul poporului palestinian la demnitate și autodeterminare și va purta discuții despre necesitățile umanitare ale civililor din Fâșia Gaza”, a comunicat Președinția SUA.

17:21

Regele Iordaniei: Orientul Mijlociu este ”pe marginea prăpastiei”

”Ne întâlnim astăzi în vremuri foarte dificile, dar este foarte important că ne întâlnim. Depunem cu toții eforturi pentru a contracara situația extrem de tragică și de periculoasă din Orientul Mijlociu. Mii de civili nevinovați și-au pierdut viețile, atât palestinieni, cât și israelieni”, a afirmat regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Berlin cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

”Întreaga regiune este pe marginea prăpastiei. Acest nou ciclu de violențe ne conduce spre marginea prăpastiei, riscul extinderii conflictului este real. Prețul ar fi mare pentru toți, de aceea trebuie să depunem toți eforturi pentru a nu se ajunge la o astfel de situație”, a subliniat regele Iordaniei.

17:17

Olaf Scholz este îngrijorat de situația umanitară din Fâșia Gaza

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a reafirmat, marți, sprijinul pentru securitatea Israelului, dar a pledat pentru intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și a cerut reducerea tensiunilor.

”Trebuie să spun încă o dată cu claritate: condamnăm ferm atacurile teroriștilor Hamas asupra Israelului. Israelul are dreptul să se apere de terorism. Trebuie reconsolidată securitatea Israelului, iar Germania rămâne ferm de partea Israelului. Avertizez încă o dată mișcarea Hezbollah și Iranul să nu se implice în acest conflict”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Berlin cu regele Abdullah al Iordaniei.

”Împreună cu aliații noștri, Guvernul Germaniei depune eforturi pentru a evita escaladarea acestui conflict. (…) Suntem preocupați de situația umanitară din Fâșia Gaza. Continuăm asistența umanitară pentru a atenua suferințele populației civile”, a subliniat Olaf Scholz.

15:45

Ali Khamenei somează Israelul să oprească bombardamentele asupra Fâșiei Gaza

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut, marți, Israelului să oprească bombardamentele asupra Fâșiei Gaza și ”crimele” împotriva poporului palestinian, avertizând asupra riscului amplificării tensiunilor în Orientul Mijlociu.

”Lumea asistă la genocidul comis de regimul sionist asupra palestinienilor din Fâșia Gaza. Trebuie să ripostăm, trebuie să reacționăm la ceea ce se întâmplă în Gaza”, a declarat Ali Khamenei, într-un discurs rostit în fața studenților, în orașul Teheran.

”Nu se va putea confrunta nimeni cu musulmanii și cu forțele rezistenței dacă vor continua crimele regimului sionist împotriva palestinienilor. Bombardamentele asupra Fâșiei Gaza trebuie să înceteze imediat”, a avertizat Ali Khamenei, cerând judecarea oficialilor israelieni care au ordonat atacuri anti-palestiniene.

15:13

Mărturia emoționantă a mamei Miyei, tânăra care a fost răpită de Hamas: „Ştiu că fiica mea e o luptătoare, nu va renunţa!”

Miya participa la festivalul de muzică de lângă graniţa cu Fâşia Gaza, unde sute de tineri care petreceau au fost omorâţi de gruparea Hamas. Mama ei nu a mai primit niciun semn de la fiica sa până luni.

Luni, Mia, tânăra cu cetățenie franco-israeliană spune, pe o filmare dată publicații pe Telegram de Hamas, că a fost dusă la spital unde a primit tratament și cere sprijin pentru a fi eliberată.

(Citește mărturia mamei fetei răpite de Hamas)

13:44

Important șef din Hamas, ucis de bombardamentele israeliene

Canalele media ale organizației Hamas anunță moartea șefului punctelor transfrontaliere ale Fâșiei Gaza.

Fouad Abu Btihan a numit în funcție chiar dee conducerea Hamas. El a murit într-un atac aerian al forțelor armate israeliene, transmite Reuters, care citează surse palestiniene.

Se pare că în același atac au fost omorâți și câțiva dintre colaboratorii lui Fouad Abu Btihan.

Luni, IDF anunțase că a ucis şase responsabili de rang înalt ai Hamas, dar fără a preciza identitatea lor. Într-un comunicat de presă, s-a spus că doi sunt comandanţi ai Hamas implicaţi în lovitura din 7 octombrie.

Trebuie precizat că mulți dintre șefii Hamas nu trăiesc în Fâşia Gaza, ci în străinătate. De exemplu, liderul de facto al organizației, Ismail Haniyeh, stă în Qatar, unde se bucură de protecția autorităților de la Doha.

13:01

Egiptul sună adunarea. Liderii țărilor musulmane decid, la Cairo, soarta Palestinei

Egiptul va găzdui un summit al liderilor țărilor musulmane, în cadrul căreia se va decide soarta palestinienilor.

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat că la Cairo se va ține, sâmbătă, un summit ai liderilor de stat pentru a discuta problema conflictului dintre Israel și Palestina.

Potrivit Reuters, Fidan a dezvăluit această reuniune în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său libanez, ținută la Beirut.

El a precizat că liderii statelor din Orientul Mijlociu și alți garanți vor lua calea diplomației pentru a încerca să rezolve problema dintre Israel și Palestina.

12:38

Israel, anunț major despre viitorul Fâșiei Gaza

Statutul Fâşiei Gaza de după ofensiva planificată de Israel asupra enclavei palestiniene va constitui „o problemă globală” care va trebui discutată de politicienii israelieni şi de alte ţări, a declarat un purtător de cuvânt al ID.F

„Am avut tot felul de deznodăminte”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o conferinţă de presă, ca răspuns la o întrebare dacă armata israeliană intenţionează să rămână să guverneze în Gaza după invazia terestră.

„Cabinetul discută de asemenea despre cum ar putea arăta asta…, este o problemă globală despre cum va arăta situaţia în această regiune”, a spus el.

Israelul pregăteşte un asalt terestru asupra Fâşiei Gaza, controlată de Hamas, ca răspuns la atacul mortal al grupării islamiste asupra oraşelor din apropiere şi a kibbutzurilor din sudul Israelului, la 7 octombrie.

Forţele israeliene au efectuat cele mai intense bombardamente asupra enclavei aflate sub blocadă şi îşi adună trupe terestre pentru asalt.

În 2005, Israelul s-a retras din Fâşia Gaza, pe care o capturase de la Egipt în 1967. Israelul a impus o blocadă în 2007, când gruparea Hamas a preluat controlul asupra enclavei. Singurul punct de trecere spre Gaza care nu este controlat de Israel se învecinează cu Egiptul.

Hagari a declarat că armata „a prezentat un plan operaţional” cabinetului israelian, dar nu a dat detalii. „Gaza se învecinează cu alte ţări…Aşa că, atunci când spunem lucruri despre statutul final, ele vor combina ordinele de la nivel politic şi cele de la nivel militar”, a mai spus Hagari.

11:57

Iordania și Egiptul anunță că nu primesc refugiați palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a transmis, în cursul unei vizite la Berlin, că tentativele de a împinge refugiaţi palestinieni în țara sa și în Egipt nu vor avea sorți de izbândă.

Potrivit The Times of Israel, el a insistat că situaţia palestinienilor trebuie tratată în interiorul Fâşiei Gaza şi al Cisiordaniei.

„Aceasta este o linie roşie, întrucât cred că acesta este planul unora dintre suspecţii obişnuiţi, de a încerca să creeze fapte împlinite pe teren”, a declarat suveranul iordanian într-o conferinţă de presă organizată după întrevederea cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Nu primim refugiaţi în Iordania, nu vor fi refugiaţi în Egipt! Este vorba despre o situaţie umanitară care trebuie tratată în interiorul Gazei şi al Cisiordaniei” – Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei

Altfel, Abdullah al II-lea a prevenit Occidentul că toată regiunea Orientului Mijlociu „este pe marginea prăpastiei”: „Toate eforturile noastre sunt necesare pentru a nu se ajunge acolo”, la o escaladare a conflictului israeliano-palestinian.

11:15

Premierul Marcel Ciolacu se află marți în Israel

Premierul Marcel Ciolacu se află marți, 17 octombrie, în Israel, unde va avea întâlniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu reprezentanții comunității românești din această țară afectați de conflictul dintre Hamas și Israel.

250 de români din Fâșia Gaza așteaptă să fie evacuați prin zona Rafah-Egipt.

Mai multe detalii, AICI.

10:46

Reuniune de urgență, prin videoconferință, a liderilor UE

Liderii Uniunii Europene vor încerca marţi, 17 octombrie, să ajungă la o abordare comună faţă de criza declanşată de atacul Hamas împotriva Israelului, după zile de confuzie, lupte interne şi mesaje amestecate, punctează Reuters.

Într-o videoconferinţă de urgenţă care va începe la ora 15:30 GMT, Consiliul Europei va aborda de asemenea potenţialele consecinţe grave asupra continentului ale crizei, notează consilium.europa.eu.

În timp ce UE şi guvernele statelor membre au condamnat în mod unanim asaltul Hamas, în care au fost ucişi în jur de 1.300 de israelieni, ei au avut poziţii divergente faţă de alte declaraţii şi implicaţii politice.

Deruta a scos la iveală vechi divizări în interiorul UE cu privire la Orientul Mijlociu şi a evidenţiat limitele drastice ale influenţei Uniunii în regiune. De asemenea, a subminat apelurile UE de a fi tratată ca un jucător geopolitic major de sine stătător.

Summitul în format virtual de marţi constituie un efort al şefilor de stat şi de guvern ai „Celor 27” de a lua sub control ferm răspunsul la criză după ce unii dintre ei au manifestat nelinişte în ce priveşte abordarea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Este de importanţă maximă ca la nivelul Consiliului European să se stabilească poziţia noastră comună şi să se instituie un curs unificat clar de acţiune care să reflecte complexitatea situaţiei în derulare”, a afirmat preşedintele Consiliului, Charles Michel, în invitaţia de participare trimisă liderilor.

Citește AICI mai multe despre reuniunea de azi a liderilor UE.

09:40

IDF: 4 teroriști uciși când încercau să intre în Israel din Liban

Armata israeliană (IDF) transmite că a ucis patru teroriști care au încercat să treacă granița din Liban și să planteze un dispozitiv exploziv, aproape de comunitatea din nordul Hanita.

Militarii spun că celula a fost identificată în timp ce se apropia de gardul de graniță și a fost lovită de o dronă.

08:05

Ținte Hezbollah din Liban, lovite de Israel

Armata israeliană a anunţat că a lovit ţinte „teroriste” ale Hezbollah în Liban în noaptea de luni spre marţi, 17 octombrie.

„Armata israeliană loveşte ţinte militare ale organizaţiei teroriste Hezbollah pe teritoriul libanez”, au spus forţele armate israeliene într-un comunicat de presă.

De la începutul războiului declanşat de atacul Hamas, ciocnirile de la graniţa dintre Israel şi Liban s-au soldat cu aproximativ 10 morţi de partea libaneză, majoritatea combatanţi.

Totuși, victimă a luptelor a căzut și un jurnalist Reuters, dar şi doi civili.

Comunitatea internaţională se teme de o extindere a conflictului dintre Hezbollah, aliat al Hamas, şi armata israeliană.

Israelul a început să evacueze mii de rezidenţi în 28 de zone din nordul ţării după aceste ciocniri frontaliere.

07:54

Hamas: „Suntem pregătiți de ofensiva Israelului”

Hamas transmite că nu se teme de o ofensivă terestră a Israelului, care şi-a masat soldaţii de-a lungul Fâşiei Gaza.

„Ameninţarea ocupaţiei (n.r. – statul Israel) de a lansa o ofensivă terestră împotriva poporului nostru nu ne sperie şi suntem pregătiţi pentru aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, Abu Obeida, într-o înregistrare audio.

Oficialii israelieni au estimat la 199 numărul ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza. Totuși, Hamas a transmis luni seară că numărul acestora este „între 200 şi 250”.

Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că „eforturile privind ostaticii sunt o prioritate naţională”.

„Vom elibera deţinuţii străini dacă sunt îndeplinite condiţiile”, a adăugat Obeida.

El a reamintit că 22 de ostatici au fost ucişi în urma raidurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Peste 2750 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra regiunii, potrivit autorităţilor palestiniene.

07:46

Prima înregistrare video cu ostaticii luați de Hamas

Mia Shem / Sursa FOTO: screenshot video
Mia Shem / Sursa FOTO: screenshot video

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat pe contul său oficial de Telegram un clip video cu „una din prizonierele din Gaza”.

În această înregistrare video, a cărei autenticitate a fost dificil de verificat imediat, se poate vedea o tânără trează, rănită la braţ, care stă întinsă. Se pare că fata este Mia Shem, din Israel.

Despre ea se spune că a fost răpită „în prima zi” a atacului Hamas, în 7 octombrie.
La un moment dat, tânăra declară că este ţinută în Gaza, cere să fie eliberată şi susţine că este tratată bine. Într-o altă secvenţă, ea apare în faţa camerei de filmat şi spune că este originară din centrul Israelului.

Vezi AICI imaginile

Este pentru prima oară când Hamas a dat publicităţii o înregistrare video cu ostatici, după atacul din 7 octombrie.

Oficialii israelieni au estimat la 199 numărul ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza. Totuși, Hamas a transmis luni seară că numărul acestora este „între 200 şi 250”.

07:37

Iranul amenință Israelul cu o „acțiune preventivă”

Iranul a avertizat despre o posibilă „acţiune preventivă” împotriva Israelului „în următoarele ore”, în timp ce armata lui Netanyahu se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Fâşia Gaza.

Teheranul a avertizat în mod repetat că o invazie la sol a Fâşiei Gaza ar genera un răspuns pe alte fronturi, stârnind temeri în legătură cu o conflagraţie regională.

„Posibilitatea unei acţiuni preventive a «Axei Rezistenţei» este aşteptată în următoarele ore”, a declarat ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, pentru televiziunea de stat.

El a făcut referire la întâlnirea sa cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a avut loc sâmbătă.

Luni, Amir-Abdollahian a afirmat că această „Axă a Rezistenţei”, denumire dată statelor care sprijină poporul palestinian, nu va permite statului Israel „să facă ceea ce vrea în Gaza”.

Tot luni, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat că timpul se scurge pentru a ajunge la o soluţie politică şi a avertizat împotriva extinderii războiului dintre Israel şi Hamas spre alte fronturi.

Este a 12-a zi de confruntări între Israel și organizația palestiniană Hamas, iar GÂNDUL îți prezintă cele mai importante informații și ultimele noutăți apărute pe marginea acestui subiect.

Sute de persoane au fost ucise, marți seară,  într-un atac atribuit Israelului care a vizat Spitalul Ahli Arab din orașul Gaza. Însă Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a afirmat că unitatea medicală a fost lovită accidental de o rachetă lansată de grupul militant palestinian Jihadul Islamic.

În contextul tensiunilor generate de acest atac, Iordania a anulat un summit la care urma să fie prezent președintele SUA, Joe Biden.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, se va deplasa miercuri, 18 octombrie, în Israel pentru o vizită de solidaritate în urma atacului Hamas din 7 octombrie, scrie The Guardian.

„Israelul are dreptul și datoria de a-şi apăra poporul”

Anunţul vizitei lui Biden a fost făcut de secretarul american de Stat, Antony Blinken.

Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul şi angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea sa”, a declarat Blinken marţi dimineaţa, după o noapte de discuţii maraton la Tel-Aviv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

„Israelul are dreptul şi datoria de a-şi apăra poporul împotriva Hamas şi a altor terorişti şi de a preveni atacuri viitoare” – Antony Blinken

Preşedintele Biden „va auzi de la Israel ce are nevoie pentru a-şi apăra poporul şi vom continua să lucrăm cu Congresul pentru a satisface aceste nevoi”, a continuat Blinken.

El a anunţat că Statele Unite au obţinut garanţii din partea Israelului cu privire la livrarea de ajutor umanitar extern către Fâşia Gaza, regiune asupra căreia Tel Avivul a impus o blocadă.

Preşedintele Joe Biden speră să „audă de la Israel cum îşi va desfăşura operaţiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile şi să permită furnizarea de ajutor umanitar civililor din Gaza într-un mod care să nu aducă beneficii Hamas”, a continuat Blinken. „La cererea noastră, Statele Unite şi Israel au convenit să dezvolte un plan care va permite ajutorului umanitar din partea ţărilor donatoare şi organizaţiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza”.

În context, se discută despre „posibilitatea de a crea zone care să permită menţinerea civililor departe de pericol”.

De asemenea, Joe Biden va merge la Amman, în Iordania, unde se va întâlni cu Regele Abdullah al II-lea, cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Vor fi discuţii despre criza umanitară din Fâşia Gaza, iar Biden „va reitera convingerea noastră că Hamas nu reprezintă marea majoritate a poporului palestinian, care este şi el victimă”, a transmis John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţionale de Securitate al SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară