LIVE TEXT | Război în Israel: Peste un milion de persoane din Gaza ar trebui relocate. ONU lansează un apel la donații pentru Gaza și Cisiordania

Publicat: 13/10/2023, 09:37
Actualizat: 13/10/2023, 22:37
22:18

Casa Albă: Guvernul Israelului nu s-a consultat cu SUA când a cerut evacuarea masivă a civililor din nordul Fâșiei Gaza

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat vineri seară că Guvernul Benjamin Netanyahu nu s-a consultat cu Washingtonul când a somat civilii din Fâșia Gaza să plece în 24 de ore în sudul teritoriului palestinian.

”Israelul nu s-a consultat cu SUA când a emis ordinul ca palestinienii să evacueze nordul Fâșiei Gaza în 24 de ore. Noi vrem să ne asigurăm că cei care vor să plece au posibilitatea să facă acest lucru. Colaborăm intens cu israelienii și egiptenii pentru a crea un culoar sigur în sudul Fâșiei Gaza și vrem să menținem capacitatea de a furniza asistență umanitară. Dacă împărtășim preocupările comunității internaționale privind situația umanitară disperată din Fâșia Gaza? Răspunsul scurt este, în mod evident, afirmativ”, a declarat John Kirby.

21:53

Un american din Tel Aviv oferă 250.000 de dolari oricui ajută la eliberarea unui ostatic al Hamas

Un americano-israelian cu domiciliul în Tel Aviv, Robby Berman, a anunţat săptămâna aceasta la postul american Fox News că oferă suma de un milion de shekeli (250.000 de dolari) oricui ajută la eliberarea unui ostatic al Hamas.

21:50

Statele Unite au avut în avans informații despre un posibil atac al Hamas în Israel

Serviciile secrete americane au avut de la sfârșitul lunii septembrie informații despre riscurile unui atac al militanților Hamas pe teritoriul israelian, afirmă surse citate de postul de televiziune CNN.

21:01

Zeci de membri ai Congresului SUA cer Administrației Biden să se asigure că Israelul respectă dreptul umanitar

Zeci de membri ai Camerei Reprezentanților din Statelor Unite au cerut, vineri, Administrației Biden să insiste ca Israelul să respecte normele dreptului internațional și să creeze un coridor umanitar în campania militară contra grupurilor islamiste palestiniene.

”Suntem profund preocupați de ordinul de evacuare a peste un milion de civili din nordul Fâșiei Gaza și în privința consecințelor umanitare devastatoare care vor urma”, afirmă zeci de membri ai Grupului Progresist din Camera Reprezentanților, într-o scrisoare adresată secretarului de Stat american, Antony Blinken.

20:56

Adolescent palestinian, ucis în schimburi de focuri cu agenți israelieni, în Ierusalimul de Est

Un adolescent palestinian a fost ucis, vineri seară, în schimburi de focuri cu agenți ai serviciilor de securitate israeliene, într-o zonă din Ierusalimul de Est.

Incidentul a avut loc în cartierul palestinian Issawiya și s-a soldat cu moartea unui palestinian în vârstă de 17 ani, au declarat surse militare citate de cotidianul Haaretz.

20:00

Armata israeliană efectuează raiduri aeriene intense asupra Fâșiei Gaza

Avioane militare israeliene efectuează ”atacuri masive” asupra Fâșiei Gaza, vizând obiective ale grupului islamist Hamas, anunță un purtător de cuvânt militar, citat de cotidianul The Times of Israel.

Mișcarea Hamas tocmai a revendicat o nouă serie de atacuri cu rachete asupra localităților din centrul Israelului.

19:42

Un jurnalist a fost ucis, iar alții au fost răniți în sudul Libanului

Un jurnalist a fost ucis, iar alții au fost răniți, vineri, în atacuri efectuate de armata israeliană asupra pozițiilor Hezbollah din sudul Libanului. Conform unor surse, jurnalistul ucis era corespondent al agenției de presă Reuters. Alți doi jurnaliști ai agenției au fost răniți, precum și doi reporteri ai postului de televiziune Al Jazeera.

19:37

Armata israeliană a atacat poziții ale grupului Hezbollah, în sudul Libanului

Armata israeliană a atacat poziții militare ale organizației șiite Hezbollah, în sudul Libanului. ”În ultimele ore, au fost mai multe incidente la frontieră, sunt incidente izolate. Armata israeliană a ripostat prin atacarea pozițiilor Hezbollah”, a comunicat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Anterior, grupul fundamentalist șiit Hezbollah, activ în sudul Libanului, a avertizat că este pregătit să intervină în conflictul dintre organizațiile islamiste palestiniene și Israel.

17:16

ONU și Turcia consideră imposibilă evacuarea civililor din nordul Fâșiei Gaza

Națiunile Unite și Turcia consideră că este imposibilă evacuarea civililor din nordul teritoriului palestinian Fâșia Gaza, așa cum solicită Israelul înaintea unei eventuale invazii militare.

”Națiunile Unite consideră că este imposibil ca un astfel de transfer să aibă loc fără efecte umanitare devastatoare. Națiunile Unite cer ca un astfel de ordin, dacă se va confirma, să fie anulat, pentru a evita transformarea unei tragedii într-o calamitate”, a comunicat un purtător de cuvânt al ONU.

Administrația președintelui Recep Erdogan a cerut armatei israeliene să anuleze ordinul de evacuare a civililor din Fâșia Gaza. ”Noi așteptăm ca Israelul să corecteze imediat această eroare”, a comunicat Ministerul de Externe de la Ankara, citat de site-ul Tagesschau.de, subliniind că o astfel somație reprezintă o încălcare a normelor dreptului internațional.

17:13

Israelul întocmește o listă cu personalul medical din străinătate care dorește să meargă voluntar în țara afectată de război

Ambasada Statului Israel în România a transmis, vineri, Ministerului Sănătăţii că, în prezent, nu este nevoie de medici voluntari care să acorde asistenţă în țara afectată de război.

„Mulţumim medicilor din România care, la iniţiativa Ministrului Sănătăţii, s-au oferit voluntar să acorde asistenţă medicală în Israel în aceste momente grele, ca urmare a atacurilor teroriste împotriva civililor din Israel.

Autorităţile medicale din Israel ne-au informat că în acest moment nu au nevoie de doctori voluntari. Totuşi, pe viitor, situaţia s-ar putea schimba. În acest context, Ministerul Sănătăţii din Israel întocmeşte o listă cu personalul medical din străinătate care doreşte să vină voluntar în Israel, dacă va fi cazul”, a transmis misiunea diplomatică, potrivit Ministerului Sănătăţii. (Mai multe detalii puteți citi AICI…)

16:33

Bilanțul în Fâșia Gaza a ajuns la aproape 1.800 de morți

Bilanțul bombardamentelor israeliene în Fâșia Gaza a ajuns la cel puțin 1.799 de morți și 6.388 de răniți, anunță Ministerul local al Sănătății, citat de cotidianul The Times of Israel. Autoritățile israeliene au anunțat că aproximativ 1.500 de militanți Hamas au fost uciși pe teritoriul israelian.

15:33

Lloyd Austin: Biden cere Israelului să protejeze civilii din Fâșia Gaza

Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, i-a cerut premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, să respecte normele internaționale în riposta la atacurile comise de grupurile islamiste din Fâșia Gaza, afirmă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Aflat în vizită în Israel, Lloyd Austin a condamnat vehement atacurile ”teroriste” comise pe teritoriul Israelului de combatanți ai mișcării Hamas. În același timp, șeful Pentagonului a sugerat o ripostă militară proporționată din partea Israelului, prin evitarea victimelor civile.

14:51

Vladimir Putin avertizează că eventuala invazie israeliană în Fâșia Gaza va provoca victime ”inacceptabile”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat, vineri, că o invazie terestră a armatei israeliene în teritoriul palestinian Fâșia Gaza va conduce la victime civile ”inacceptabile”.

”Utilizarea de armament greu în zona rezidențiale este o problemă complexă care riscă să aibă consecințe grave. Cel mai important, victimele civile vor fi absolut inacceptabile”, a afirmat președintele Rusiei, conform cotidianului The Times of Israel.

14:30

UPDATE ora 14:30: Mahmoud Abbas: „Apelul IDF către locuitorii din Gaza să se mute spre sud este o a doua Nakba”

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le solicită palestinienilor să rămână în nordul Gazei, după ce armata israeliană a ordonat civililor să se evacueze.

Abbas „respinge complet strămutarea poporului nostru din Fâșia Gaza, deoarece va echivala cu o a doua Nakba pentru poporul nostru”, spune el, potrivit unei declarații publicate de agenția oficială palestiniană de presă Wafa.

Nakba, în traducere – „catastrofa”, se referă la aproximativ 760.000 de palestinieni care au fugit sau au fost expulzați din casele lor în timpul războiului din 1948, care a coincis cu creația Israelului.

Abbas a discutat vineri cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în capitala Iordaniei, Amman.

14:09

UPDATE ORA 14.09 Secretarul american al Apărării: Hamas este mai rea decât ISIS

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, spune că, în multe privințe, gruparea teroristă Hamas este mai rea decât ISIS.

„Suntem cu dumneavoastră, domnule prim-ministru, și așa cum a spus președintele, vă sprijinim”, i-a transmis Austin premierului Benjamin Netanyahu, vineri, într-o întâlnire la Tel Aviv.
„Este o săptămână îngrozitoare, au fost acte dezgustătoare comise de acest grup terorist”, a adăugat Austin.

Secretarul american al Apărării a mai spus că știe multe despre ISIS și de aceea apreciază că Hamas este o organizație mai rea decât ISIS.
Foto: Profimedia

13:23

UPDATE ORA 13.23 În Ashkelon sună sirenele

În Ashkelon sună sirenele chiar în aceste momente. Orașul a fost ținta mai multor rachete trase de Hamas, în ultimele două ore, anunță Times of Israel.

Peste un milion de persoane din Gaza ar trebui relocate în 24 de ore! Armata Israelului a informat Naţiunile Unite că 1,1 milioane de palestinieni din Gaza ar trebui să fie relocaţi în sudul enclavei în următoarele 24 de ore.

UPDATE ora 13:00: Armata israeliană a cerut tuturor jurnalistilor să se retragă din Fașia Gaza!

Armata israeliană a cerut tuturor jurnalistilor să se retragă din Fașia Gaza, ceea ce înseamnă un atac eminent al enclavei. Israelul are 173.000 persoane active în armată și un total de 500.000 de militari care pot merge spre Fașia Gaza.

Atacul e iminent, conform Jerusalem Post, se aud alarme în mai multe locații, inclusiv în Askelon.

UPDATE ora 12:45: Ministerul Afacerilor Externe a confirmat oficial, vineri, decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, care locuiau în Israel.

Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel

UPDATE ora 12:00: Hamas: 13 ostatici au fost uciși în raidurile aeriene israeliene

Hamas susține că 13 ostatici, printre care se numără și cetățeni străini, au fost uciși în raidurile aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza. Autoritățile israeliene arată că circa 150 de persoane sunt ținute ostatice de către teroriștii Hamas, multe dintre acestea fiind ascunse în tuneluri subterane.

UPDATE ora 11:30: Hamas îi împiedică pe rezidenții din nordul Fâșiei Gaza să evacueze!

Un rezident din Gaza a confirmat pentru The Times of Israel că Hamas îi împiedică pe rezidenții din nordul Fâșiei Gaza să evacueze spre sud, în urma unui ordin de evacuare emis de IDF pentru vineri dimineață.

”Când găsesc oameni care merg la mașini, îi forțează să se întoarcă”, spune bărbatul din Gaza. Mulți rezidenți nu plănuiesc să evacueze, deoarece simt că nu ar avea unde să meargă în sudul enclavei.

Hamas le-a spus locuitorilor din Gaza să ignore ordinul de evacuare al Israelului.

UPDATE ora 9.30:  ONU a lansat joi un apel de urgenţă la donaţii în valoare de 294 de milioane de dolari pentru a răspunde „nevoilor urgente” ale localnicilor vulnerabili din Cisiordania şi Fâşia Gaza, unde peste 423.000 de palestinieni şi-au părăsit casele în ultimele zile, relatează AFP.

Informația a fost făcută publică de un purtător de cuvânt al ONU. Palestinienii se tem că acesta ar putea fi un precursor al ofensive terestre israeliene, scrie Reuters.

Știrea inițială:

”Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o asemenea mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare. Naţiunile Unite fac apel ca un astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând astfel transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.

Acesta a mai spus că ordinul armatei israeliene se aplică, de asemenea, angajaţilor ONU şi celor adăpostiţi în spaţii ale ONU, inclusiv şcoli, centre de sănătate şi clinici.

Violenţele din weekend ale Hamas au ucis 1.300 de oameni, fiind cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului.

Autorităţile din Gaza afirmă că peste 1.500 de palestinieni au fost ucişi, după ce Israelul a răspuns cu un asediu dur asupra Fâșiei Gaza unde locuiesc 2,3 milioane de oameni.

Un tată s-a bucurat când a aflat că fiica lui de 8 ani este moartă

Un tată din Israel s-a bucurat când a aflat că fetița lui era moartă: ”Au spus doar că au găsit-o pe Emily, e moartă și eu am zis, da! Am spus da, și am zâmbit, pentru că asta este cea mai bună veste dintre toate posibilitățile pe care le știam. Era cea mai bună, posibil, la care speram. Era fie moartă, fie în Gaza. Și dacă știți ceva despre ceea ce le fac oamenilor din Gaza, asta e mai rău decât moartea. Este mai rău decât moartea. Felul în care te tratează. Nu au mâncare, nu au apă. Ar fi într-o cameră întunecată, plină cu cine știe câți oameni și ar fi îngrozită în fiecare minut, oră, zi și posibil ani de zile. Așa că moartea a fost o binecuvântare, o binecuvântare absolută”, a spus bărbatul, cu lacrimi în ochi.

Citiți și:

VIDEO | Liderul Hamas, Ayman Younis, ar fi fost ucis. Aviația israeliană l-ar fi spulberat cu tot cu casă. 150 de ținte din Gaza, lovite chirurgical

EXCLUSIV | Evaluarea necruțătoare a unui analist israelian. Cum a fost posibil masacrul și ce urmează. „Coincidențe nefaste, plus o imensă neglijență”

Foto: Profimedia

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Drama prin care trece Mihai Albu. Operat de cancer, creatorul se gândește la suferința fiicei...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii