LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 85: Zelenski: Invazia Rusiei este un eșec total, cu greșeli catastrofale, făcute la cel mai înalt nivel / ONU avertizează că războiul crește riscul unei penurii alimentare globale, iar națiunile mai sărace s-ar putea confrunta cu ani de foamete

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 85: Zelenski: Invazia Rusiei este un eșec total, cu greșeli catastrofale, făcute la cel mai înalt nivel / ONU avertizează că războiul crește riscul unei penurii alimentare globale, iar națiunile mai sărace s-ar putea confrunta cu ani de foamete
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/05/2022, 09:05
Actualizat: 19/05/2022, 22:04

Moscova spune că peste 900 de luptători ucraineni de la oțelăria Mariupol au fost duși într-o fostă închisoare, într-o zonă controlată de ruși din Donețk. Ucraina nu a comentat public soarta lor. Un lider separatist pro-rus spune că peste 1.000 de soldați sunt încă prinși în combinatul Azovstal. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit invazia Rusiei un „eșec absolut”, cu „greșeli catastrofale” făcute la cel mai înalt nivel. Afirmația vine după ce Rusia a revendicat o victorie strategică prin căderea orașului Mariupol, în timp ce ofensiva sa în regiunea de est Donbas continuă. Volodimir Zelenski a semnat decretul pentru prelungirea legii marțiale și a mobilizării pentru încă 90 de zile în Ucraina. ONU a avertizat că războiul crește riscul unei penurii alimentare globale, iar națiunile mai sărace s-ar putea confrunta cu ani de foamete. G7 urmează să se întâlnească joi pentru a discuta despre sprijinul financiar suplimentar acordat Ucrainei. Între timp, președintele american Joe Biden îi va găzdui pe liderii Finlandei și Suediei pentru a discuta despre candidaturile lor de aderare la NATO.

Cele mai importante evenimente ale zilei:

UPDATE ora 21:30 – VIDEO | Rușii se laudă cu arme laser care pot să „orbească” sateliţii, dar depind de condițiile meteo (DOCUMENTAR)

UPDATE ora 19:50 – Rusia recunoaște că a pierdut doi militari de top într-o singură zi, în Ucraina. Printre ei, cel mai bun lunetist din armata lui Putin

Rusia recunoaște că a pierdut doi ofițeri de top într-o singură zi, inclusiv un colonel care fusese trimis pe front pentru a-l înlocui pe un altul care a fost ucis cu câteva zile înainte în Ucraina.

De asemenea, armata ucraineană l-a ucis și pe sergentul Serghei Tsarkov. Avea 38 de ani și era considerat cel mai bun lunetist al rușilor.

UPDATE ora 19:40 – Cum vede fiica cea mare a lui Putin războiul din Ucraina. Ea critică puternic Occidentul invocând comploturi „diabolice” ale SUA și ale UE

Fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria Vorontsova, ar fi activă într-un grup de chat pe Telegram folosit de absolvenții Departamentului de Medicină al Universității de Stat din Moscova, unde scrie uneori despre evenimente de actualitate. Dmitri Kolezev, redactorul-șef al site-ului Republic, a împărtășit aceste informații miercuri, 18 mai 2022, postând mai multe capturi de ecran primite de la un membru al grupului de chat respectiv, care arată comentariile lui Vorontsova.

Mesajele, dacă sunt autentice, oferă o privire rară asupra gândirii politice a uneia dintre cele mai apropiate rude ale președintelui rus.Se presupune că Vorontsova participă la acest grup sub numele „Maria V.” Atât sursa lui Kolezev din grupul de chat, cât și un jurnalist care cunoaște contul de Telegram al lui Vorontsova au confirmat că „Maria V.” este fiica lui Putin.

Potrivit înregistrărilor obținute de Kolezev, multe dintre comentariile lui Vorontsova pe teme politice și sociale seamănă cu retorica tatălui său, Vladimir Putin. În multe dintre mesajele sale, ea critică puternic atitudinile occidentale cu privire la Rusia, uneori chiar invocând comploturi diabolice ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene.

UPDATE ora 19:10 – Comandantul erou de la Azovstal refuză să depună armele: „Când un războinic moare protejându-și tara, consider că este o moarte demnă”

Comandantul rezistenței de la Azovstal refuză să se predea. Miercuri, Bohdan Krotevici a postat pe Twitter o fotografie cu el în interiorul uzinei, imaginea fiind însoțită de mesajul „Lupta continuă”.

„Eram deja sigur că voi muri de câteva ori, dar umorul m-a ajutat întotdeauna să suport cu calm. Moartea va veni oricum, dar când un războinic moare protejându-și țara, personal consider că este o moarte demnă”, se arată într-o postare pe Twitter atribuită comandantului.

UPDATE ora 19:00 – VIDEO | Cine sunt oamenii care îl pot îndepărta pe Putin de la putere (DOCUMENTAR)

Discursurile sale, deciziile, ieșirile în public îi fac pe mulți analiști și observatori ai Rusiei să spună că Vladimir Putin a devenit instabil mintal. Mai mult decât atât, speculațiile sugerează că acest comportament se datorează izolării și anxietății sale din cauza sancțiunilor economice pe care Occidentul și alți aliați le-au aplicat împotriva sa. Și ar mai fi un factor care îl sperie: Siloviki.

Se pare că aceasta este adevărata amenințare: elita militară și de securitate a Rusiei. Aceștia sunt oameni precum Nikolai Patrușev, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, și Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), precum și alți actuali și foști înalți oficiali de securitate.

Siloviki sunt dispuși să folosească acest amestec mortal de putere dură și secretomanie atunci când apare o amenințare serioasă la adresa sistemului cleptocratic rusesc.

UPDATE ora 15:45 – Separatiştii pro-ruşi afirmă că oţelăria Azovstal va fi demolată. Ce se va construi în loc? „Rusia este aici pentru totdeauna”

Denis Puşilin, șeful regiunii separatiste pro-ruse Doneţk, a afirmat că oţelăria Azovstal va fi demolată după ce va fi capturată complet, potrivit agenţiei Ria Novosti.

Liderul separatist spune că în locul combinatului va fi construit un parc tehnologic sau pur şi simplu un parc. În plus, nu ar fi prima oară când Puşilin vorbeşte despre Mariupol în termenii transformării.​

Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk a declarat pe 9 mai că intenţionează să transforme Mariupol într-o staţiune, în timp ce oraşul portuar este acum distrus de bombardamentele ruseşti şi schimburile de focuri.

UPDATE ora 15:00 – Putin își demite cei mai buni comandanți din cauza eșecurilor militare, anunță Marea Britanie

Ministerul britanic al Apărării a făcut publică o actualizare zilnică a informațiilor, care se concentrează astăzi asupra faptului că Rusia ar fi concediat mai mulți comandanți superiori ai armatei. Potrivit sursei citate, cauza demiterilor este legată de performanțele slabe din războiul pornit în Ucraina.

Vladimir Putin avertizează că Rusia va lua măsuri dacă NATO își va extinde infrastructura militară în Suedia și Finlanda
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 14:49 – Rusia, o nouă decizie periculoasă: vrea deconectarea Ucrainei de la centrala nucleară Zaporijjea. „Avem o mare experienţă în centrale nucleare. Dacă Ucraina nu acceptă, atunci va funcţiona pentru…”

O nouă decizie drastică a Rusiei în ceea ce privește soarta Ucrainei. Mai exact,  se dorește deconectezea Ucrainei de la centrala nucleară ucraineană Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Kievul nu plăteşte Moscovei electricitatea produsă în această centrală, anunţă vicepremierul rus Marat Husnulin, reatează AFP.

UPDATE ora 14:20 – Solistul unui trupe ruse de rock, mesaj dur anti-Putin: Patria nu este fundul președintelui, care trebuie pupat încontinuu

Solistul trupei ruse de muzică rock „DDT”, Iuri Shevchuk, a făcut o afirmația controversată, chiar în timpul unui concert. „Patria nu este fundul președintelui care trebuie pupat”, a transmis el publicului prezent la spectacol.

UPDATE ora 13:53 – Banca Mondială pune la dispoziție 30 de miliarde de dolari pentru a limita criza alimentară provocată de războiul din Ucraina

Banca Mondială a informat, în cursul zilei de miercuri, că va pune la dispoziție 30 de miliarde de dolari, cu scopul de a stopa criza alimentară cu care lumea se confruntă ca urmare a războiului din Ucraina.

Banca Mondială pune la dispoziție 30 de miliarde de dolari pentru a limita criza alimentară provocată de războiul din Ucraina
Sursa foto: Shutterstock

UPDATE ora 13:30 – Alți doi soldați ruși, acuzați pentru crime de război în Ucraina

Încă doi soldați ruși sunt așteptați să apară în instanță, fiind acuzați de crime de război.

Potrivit scrie Sky News, aceștia sunt acuzați că au tras din Rusia în regiunea ucraineană Harkov, distrugând clădiri educaționale și rezidențiale.

UPDATE ora 13:00 – Un serial „House of Cards” despre Putin, filmat de un regizor ucrainean după bestseller-ul „Toți oamenii de la Kremlin”

Un regizor și producător ucrainean, Alexander Rodnianski, filmează un serial tv care va prezenta ascensiunea lui Vladimir Putin de la ofițer KGB la președintele Rusiei, pornind de la cartea „Toți oamenii de la Kremlin”, a jurnalistului rus Mihail Zigar.

UPDATE ora 12:00 – George W. Bush a încurcat Ucraina cu Irak: „O invazie total nejustificată a Irakului…vreau să spun a Ucrainei”

Fostul președinte al SUA, George W. Bush, a descris în mod eronat invazia Irakului drept „brutală” și „nejustificată”, înainte de a se corecta spunând că voia să se refere la invazia Ucrainei de către Rusia. Filmarea a devenit virală, având aproape șapte milioane de vizualizări în doar câteva ore.

UPDATE ora 11:30 – Maria Zakharova, despre aderarea Finlandei la NATO: ”Răspunsul Rusiei va fi o surpriză”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că aderarea Finlandei și a Suediei la Alianța Nord-Atlantică (NATO) nu va crea o amenințare directă pentru Rusia, dar și-a nuanțat declarația și a spus, apoi, că ”extinderea infrastructurii militare NATO pe acest teritoriu va provoca cu siguranță reacția noastră”.

UPDATE ora 11:00 – Ministrul german de Externe: „Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile”

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că Rusia blochează exporturile de cereale din Ucraina.

Dat fiind faptul că Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, mai ales către statele sărace, Baerbock spune că Rusia folosește, practic, foamea și lipsurile ca armă de război.

UPDATE ora 10:55 – Șefa misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina: Am primit informații credibile despre tortură aplicate de către forțele armate ucrainene prizonierilor de război ruși

Există informații „credibile” cu privire la maltratarea prizonierilor ruși de către trupele ucrainene în timpul războiului, potrivit ONU.

UPDATE ora 10:44 – Unitățile de luptă ale NATO se stabilesc în România, cu tot cu armament: „Vom fi aici pentru o perioadă de 4-5 ani”

Începând din luna iunie, grupul de unități combatante ale NATO va fi dispus la Cincu, Brașov. Alegerea localității a fost făcută pe criterii demografice, iar poligonul va asigura spațiul necesar pentru cei 1000 de soldați NATO ce vor fi prezenți acolo.

NATO a desfășurat 300 de militari în afara Afganistanului pentru a ajuta persoanele evacuate
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

UPDATE ora 10:00 – Militarii ruși refuză să participe la război în număr tot mai mare. Cum îi pedepsesc comandanții lor

Tot mai mulți militari ruși refuză să lupte în războiul din Ucraina, a transmis ministerul ucrainean al Apărării. Drept pedeapsă, ofițerii îi trimit în cele mai periculoase zone de pe front pentru a fi ucişi.

UPDATE ora 09:00 – Miniștrii G7 încearcă să găsească soluții, joi, pentru situația financiară a Ucrainei

Miniștrii de finanțe din G7 se vor întâlni joi în Germania, în speranța că vor elabora un plan de sprijinire a economiei Ucrainei, devastată de război, scrie The Guardian, citat de G4Media.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat, înaintea reuniunii de la Koenigswinter, că ceea ce s-a convenit până în prezent „nu este suficient” și a făcut apel la partenerii americanilor „să ni se alăture pentru creșterea sprijinului financiar”.

Statele Unite urmează să acorde Ucrainei un sprijin de 40 de miliarde de dolari.

Japonia a anunțat joi dimineață, de asemenea, că va dubla ajutorul pentru Ucraina la 600 de milioane de dolari, într-o acțiune coordonată cu Banca Mondială.

UPDATE ora 08:00 – Președintele Joe Biden îi va primi pe liderii Finlandei și Suediei în contextul aderării la NATO

Președintele american Joe Biden se va întâlni joi, la Washington, cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și cu prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, pentru a discuta despre candidaturile lor la aderarea la NATO, scrie BBC, citat de Mediafax.

SUA sprijină eforturile ambelor națiuni de a se alătura alianței occidentale de apărare. Dacă acestea vor reuși, NATO va ajunge la 32 de membri.

Cele două țări nordice și-au depus candidaturile în contextul invaziei Rusiei, ceea ce a atras avertismente din partea Kremlinului, care a afirmat că acest demers nu va aduce stabilitate în Europa.

Finlanda are o graniță comună de 1.300 km cu Rusia.

UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski cere prelungirea legii marţiale în Ucraina până la sfârșitul verii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus miercuri seară prelungirea încă 90 de zile a legii marţiale şi a mobilizării generale, în contextul continuării invaziei militare ruse.

UPDATE ora 06:00 – Dezvăluirile unui ofițer ucrainean despre distrugerea convoiului rus la Doneț: „Au trecut prin tiruri de artilerie şi focuri de armă, iar noi i-am văzut din drone cum cad în apă şi se scufundă”

Forţele ucrainene au atacat săptămâna trecută convoiul militar rus pe când încerca să traverseze râul Siverskii Doneţ, relatează CNN. Malurile râului sunt presărate cu tancurile distruse cu turele smulse, iar peste tot zac transportoare blindate, mitraliere grele cu ţevile răsucite, dar şi părţi calcinate de trupuri ale soldaţilor ruşi.

UPDATE ora 05:00 – Hackerii Anonymous susțin că au piratat cea mai mare bancă a Rusiei. Trei manageri de top, demiși în aceeași zi

Gruparea de hackeri Anonymous a anunțat că a piratat baza de date a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank. Detaliile despre datele obținute de Anonymous nu au fost încă dezvăluite.

UPDATE ora 04:00 – VIDEO | Mașinile ucigașe ale Kremlinului (DOCUMENTAR)

În războiul din Ucraina, rușii au scos la înaintare artileria grea. În bătălia de la Lugansk au folosit maşini de sprijinire a tancurilor de tip „Terminator”, mașinile ucigașe ale Kremlinului. Netestate încă în luptă, blindatele sunt folosite pentru prima dată în Ucraina.

UPDATE ora 03:00 – Ucraina a distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre. Mai mulți ofițeri ruși au fost uciși sau răniți

Armata ucraineană a anunțat că a distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre, potrivit informațiilor făcute publice miercuri, 18 mai, de Centrul pentru Comunicații Strategice.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația