LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 646: Aderarea la UE – Germania, votează „pentru”, Ungaria se opune/Unde a ajuns Zelenski

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 646: Aderarea la UE - Germania, votează „pentru”, Ungaria se opune/Unde a ajuns Zelenski
LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 646 / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 01/12/2023, 07:33

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 30 noiembrie, în ziua cu numărul 645. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Cancelarul Olaf Scholz transmite joi că Germania sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară în privinţa realizării reformelor necesare.

Scholz vrea Ucraina în UE

Scholz i-a comunicat joi, 30 noiembrie, acest mesaj preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-o conversaţie telefonică.

Printre altele, Olaf Scholz a subliniat că viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană. Germania îşi va continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv în sectorul militar, în strânsă coordonare cu Europa şi cu parteneri internaţionali.

La fel ca vecina sa, Republica Moldova, Ucraina aşteaptă în prezent o decizie privind începerea negocierilor de aderare.

Comisia Europeană a recomandat în principiu acest pas în urmă cu două săptămâni, dar este nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre. O decizie urmează să fie luată la summitul din 14-15 decembrie.

În prezent, nu este clar dacă decizia va fi favorabilă. Motivul principal este acela că cerinţele în privinţa aplicării reformelor interne nu au fost încă îndeplinite.

În timpul ultimei vizite la Kiev, preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, a asigurat atât Ucraina, cât şi Moldova de sprijinul său deplin în eforturile lor de a începe rapid negocierile.

În acelaşi timp, însă, a avertizat cele două state să nu vadă acest lucru ca pe o decizie inevitabilă.

La rândul său, preşedintele Zelenski a reafirmat recent eforturile ţării sale în privinţa realizării tuturor reformele necesare.

Orban, vot categoric – „NU!”

Pe de altă parte, Ungaria anunță că nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, citat de Radio Free Europe.

Guvernul de la Budapesta consideră că Bruxellesul doreşte amendamente la buget înainte de a implementa prevederile actuale, fără un studiu de impact privind efectul aderării Ucrainei.

Referitor la execuţia bugetară, oficialul ungar a menţionat că UE nu a achitat sumele datorate Ungariei şi Poloniei din fondul de redresare după pandemia de coronavirus; multe astfel de plăţi sunt amânate, iar nivelul general de plată este scăzut.

El a apreciat că reţinerea banilor destinaţi ţării sale şi Poloniei este ilegală.

Reuters citează oficiali europeni neidentificaţi care au declarat că urmează să fie deblocate în curând 10 miliarde de euro pentru Ungaria, sumă care fusese blocată din cauza îngrijorării privind dezechilibrele democratice din această ţară. Sub rezerva anonimatului, sursele agenţiei au afirmat că reformele implementate în vară de Guvernul Orban au contribuit la întărirea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană ţine legătura cu Budapesta privind „ultimele puncte rămase”.

Totul se decide în 14-15 decembrie

Deciziile oficiale privind aceste subiecte controversate urmează să fie luat la summitul de la Bruxelles al Uniunii din 14-15 decembrie, scrie Politico.

Până atunci, însă, cele 10 miliarde pentru Ungaria ar putea fi deja deblocate, plăţile efective urmând să se facă pe baza documentelor justificative înaintate de Ungaria; până acum, sunt acoperite astfel 500 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută plata unor avansuri de 900 de milioane de euro.

Oficialii cu care a discutat Reuters avertizează că nu va fi deblocată înainte de summit întreaga sumă de 11,7 miliarde de euro rezervată pentru Ungaria, deoarece nu au fost îndeplinite toate cerinţele privind libertatea academică, accesul la azil şi drepturile minorităţilor sexuale.

În ceea ce priveşte Ucraina, Gulyas a comentat că nu a fost evaluată nici îndeplinirea criteriilor de aderare la UE, în timp ce integrarea statelor „mult mai bine pregătite” din Balcanii Occidentali este amânată.

Zelenski, pe linia frontului

Preşedintele ucrainean s-a deplasat joi, 30 noiembrie 2023, în apropiere de linia frontului, în regiunea Harkov, unde a vizitat un post de comandă lângă Kupiansk.

Combatanţii noştri din Kupiansk apără viaţa liniştită a ucrainenilor”, a scris preşedinţia ucraineană pe mesageria Telegram, postând o înregistrare video în care se poate vedea cum Volodimir Zelenski înmânează decoraţii unor soldaţi.

Forţele ruse duc de mai multe luni o ofensivă în această zonă, înregistrând progrese.

În altă ordine de idei, comisarul ucrainean pentru drepturile omului a acuzat Kremlinul că blochează orice schimb de prizonieri de război între cele două ţări.

Schimburile de prizonieri nu au loc pentru că Rusia nu doreşte asta”, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ.

În total, peste 4.300 de ucraineni au fost confirmaţi ca fiind prizonieri de război în Rusia, printre aceştia numărându-se şi mai mult de 760 de civili, potrivit datelor anunţate de autorităţile ucrainene la mijlocul acestei luni.

Rudele acestor prizonieri primesc sprijin financiar din partea statului ucrainean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?