ANALIZĂ | Bătălia dintre tinerii „favoriți” ai lui Putin și „VETERANII” din Sankt Petersburg: „Ar putea deveni un risc pentru Kremlin”

ANALIZĂ | Bătălia dintre tinerii „favoriți” ai lui Putin și „VETERANII” din Sankt Petersburg: „Ar putea deveni un risc pentru Kremlin”
Publicat: 30/11/2023, 16:04
Actualizat: 30/11/2023, 16:22

Au apărut, în ultimii ani, noi „favoriți” în cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Profitând de avantajul accesului la „Țar”, „managerii de proiecte” vin cu noi idei pe care să le gestioneze, se promovează în mass-media și încearcă să impresioneze pe toată lumea cu profesionalismul lor. 

O astfel de abordare nu numai că îi deosebește de membrii veterani din anturajul lui Putin, dar ajută, paradoxal, și la consolidarea sistemului pe care „Țarul” l-a pus la punct.

Vladimir Putin apreciază eforturile lor. Drept urmare, încep chiar să umbrească generația anterioară de favoriți ai lui Putin, dintre care majoritatea au lucrat cu el la Sankt Petersburg la începutul anilor `90, notează jurnalistul Andrei Pertsev într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

  • Doi dintre prietenii din Sankt Petersburg ai lui Putin, Alexei Miller și Igor Sechin, au fost numiți șefii giganților energetici de stat Gazprom și Rosneft. 
  • Alți apropiați ai lui Putin, precum frații Kovalchuk, frații Rotenberg și comerciantul de petrol Ghenadi Timchenko, au reușit să strângă averi uriașe. 
  • Nikolai Patrushev, un vechi coleg KGB al lui Putin, i-a succedat acestuia ca șef al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în anul 1999.

Acești prieteni vechi nu au fost niciodată «avansați» din cauza profesionalismului lor și nu creează valoare, ci o păzesc. În schimb, noii favoriți trebuie să-și câștige locul la masă. Din ce în ce mai mult, ei devin motorul regimului. În cele din urmă vor cere o recompensă, dar sistemul implementat de Putin nu o va putea oferi.

Regimurile autocratice generează nepotism și, în cazul lui Putin, acest lucru a fost adevărat de la bun început.

Lista favoriților lui Putin la Sankt Petersburg este lungă. Dar ideea a fost întotdeauna simplă: dați putere și resurse celor în care aveți încredere. Experiența și expertiza erau de o importanță secundară. Sechin, de exemplu, nu știa aproape nimic despre producția de petrol înainte de numire”, notează Andrei Pertsev.

„Cele mai profitabile roluri erau aproape întotdeauna rezervate favoriților președintelui”

Au existat, desigur, și profesioniști în preajma lui Putin în această perioadă, mai spune Andrei Pertsev, dar aceștia au ocupat în mare măsură poziții de tehnocrați, iar recompensele au fost puține.

Cele mai profitabile roluri erau aproape întotdeauna rezervate favoriților președintelui. La mijlocul anilor 2010, prietenilor lui Putin din Sankt Petersburg li s-au alăturat în cercul interior chiar membrii «curții» sale. Gărzile de corp au fost puse să lucreze ca adjuncți de miniștri sau guvernatori. Anton Vaino, care a lucrat în esență ca valet personal al lui Putin, a fost numit șef de cabinet al Kremlinului.

Toți acești favoriți sunt cel mai bine caracterizați ca «gardieni»: ei controlează anumite resurse sau anumite sectoare pentru președinte. Iar ascensiunea lor a coincis în mare măsură cu o perioadă de prosperitate economică în Rusia, determinată de creșterea prețurilor globale la mărfuri.

Cu toate acestea, favoriții lui Putin se schimbă. Prietenii săi din Sankt-Petersburg continuă să controleze resursele și să ocupe poziții cheie, dar un nou grup le prinde pe urme”, continua Andrei Pertsev.

Primul astfel de favorit al lui Putin a fost Serghei Sobyanin, care și-a făcut un nume ca guvernator al regiunii Tyumen. De când a devenit primar al Moscovei în 2010, Sobyanin a căutat să transforme capitala într-o metropolă în stil asiatic: modernă, dar lipsită de societatea civilă și comunitatea locală. Și a înțeles de mult cum să-i atragă atenția lui Putin: de exemplu, știind că președintele este interesat de transport, Sobyanin îi arată drumuri noi, trenuri electrice și taxiuri pe apă.

Andrei Pertsev

„Ascensiunea lui Sobyanin le-a oferit altora un exemplu de urmat”

Ascensiunea lui Sobyanin le-a oferit altora un exemplu de urmat, consideră jurnalistul Andrei Pertsev. Unul dintre aceștia, spune el, este viceprim-ministrul Marat Khusnullin, care supraveghează sectorul construcțiilor.

Khusnullin discută în mod regulat cu Putin despre noi proiecte de infrastructură, dând președintelui impresia că Rusia se dezvoltă în fața sancțiunilor occidentale.

Un altul este adjunctul șefului de cabinet al Kremlinului, Serghei Kiriyenko, care conduce o vastă mașinărie de distracție a lui Putin: concursuri de recrutare, pregătire pentru funcționari, organizare de cursuri pentru studenți și nesfârșite forumuri pentru tineret. Cel mai recent proiect al său este o vastă expoziție numită «Rusia», care ar trebui să fie evenimentul principal al campaniei de realegere a lui Putin .

Această cohortă îi include și Yuri Trutnev, trimisul prezidențial în Orientul Îndepărtat al Rusiei, și pe consilierul lui Putin Maxim Oreșkin. Prim-ministrul Mihail Mishustin îl atrage pe Putin cu promisiunea unei forme de guvernare moderne, digitalizate. Și viceprim-ministrul Dmitri Cernîșenko atrage «atenția» prin evenimentele sale sportive și proiectele IT.

Dacă favoriții lui Putin din Sankt Petersburg sunt «gardienii» regimului, acești noi «favoriți» sunt «constructorii» acestuia. Desigur, construcțiile lor sunt în mare măsură cosmetice. Dar ei l-au cucerit pe Putin”, punctează Andrei Pertsev.

Contactul regulat cu președintele este ceea ce garantează un loc în cercul său interior. Noii favoriți au nevoie de motive pentru a se întâlni cu Putin, așa că continuă să vină cu noi proiecte. Ei își amintesc probabil de soarta lui Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a cărui carieră a demarat în 2011 după ce a propus Frontul Popular All-Rus, dar s-a blocat când Putin și-a pierdut interesul și nu au mai apărut propuneri de proiecte. Ministrul Apărării Serghei Şoigu este foarte atent, la rândul său. Când invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei s-a clătinat, acest curtean iscusit și viclean părea să piardă din favoruri. Dar s-a adaptat repede.

Andrei Pertsev

„Abilitățile lor de management le vor fi de folos într-o Rusie fără Putin”

Există două motive principale pentru care favoriții lui Putin s-au schimbat, continuă Andrei Pertsev.

  • În primul rând, un autocrat neliniștit și îmbătrânit trebuie distrat.
  • În al doilea rând, pe măsură ce anii trec, Putin este din ce în ce mai preocupat de moștenirea sa: își dorește ca obiectele, evenimentele și structurile să-i reziste. În ambele cazuri, oficialii ambițioși pot simți o oportunitate de avansare în carieră.

Oricum ar fi, o instanță plină cu manageri de proiect nu este neapărat o binefacere pentru regim. Spre deosebire de „gardieni”, „constructorii” își datorează ascensiunea la fel de mult meritelor lor, ca și președintelui rus, precizează Andrei Pertsev.

Ei au creat noi inițiative, sfidează sancțiunile și hrănesc iluzia că există o mulțime de cauze de sărbătoare în Rusia modernă. De fapt, ei tind să facă mai mult pentru sistem decât pentru ei.

Încep chiar să acumuleze resurse: strângerea de bani pentru propriile proiecte, înființarea de companii pentru animale de companie și lobby pentru numirea guvernatorilor regionali.

În continuare, poftele lor vor crește: până la urmă, ei sunt binefăcătorii regimului, nu beneficiarii acestuia. Rosneft, de exemplu, nu ar observa pierderea lui Sechin și, în mod clar, ar beneficia de un manager mai competent.

Dacă ajungem într-o situație în care Putin și prietenii săi din Sankt Petersburg nu sunt dispuși să îndeplinească cerințele noilor favoriți, am putea observa sabotaje, sau chiar nemulțumiri deschise.

Oficialii întreprinzători și competenți știu foarte bine că pot supraviețui fără Putin. Dacă regimul poate supraviețui fără ei, este o altă chestiune. Oricum, abilitățile lor de management de proiect i-au ajutat să intre în sanctuarul interior al președintelui – și le vor fi de folos într-o Rusie fără Putin”, încheie jurnalisutl Andrei Pertsev.


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Conflictul Israel vs. Hamas este și RĂZBOIUL OCCIDENTULUI: „E mai bine să lupți cu inamicul pe teritoriul său, nu aștepta să vină la tine”

Un adolescent din Rusia, CONDAMNAT de un tribunal militar la 6 ani de închisoare după ce a vrut să incendieze două centre de recrutare

O jurnalistă din Rusia a anunțat că va candida ÎMPOTRIVA lui Putin la alegerile prezidențiale. După 4 zile a dat „explicații generale” la Parchet

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman