LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Armata israeliană s-a retras din Spitalul Al-Shifa /Netanyahu avertizează că vor fi găsite toate bazele Hamas

Publicat: 15/11/2023, 07:14
Actualizat: 15/11/2023, 21:35
21:33

Macron reafirmă susținerea pentru Israel, dar condamnă atacurile asupra infrastructurii civile

”Noi recunoaștem în totalitate dreptul Israelului de a se apăra și de a lupta împotriva terorismului, dar, întrucât Israelul este un stat democratic, acest drept trebuie să se înscrie în normele dreptului internațional umanitar și să respecte reglementările în materie de război”, a declarat Emmanuel Macron.

Citește articolul AICI

21:32

Cel puțin 11.500 de morți în urma bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 11.500 de morți, inclusiv 4.710 minori, în Fâșia Gaza, iar alte aproximativ 29.800 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

20:46

Sute de persoane au părăsit miercuri Fâșia Gaza

Cel puțin 644 de persoane au părăsit miercuri teritoriul palestinian Fâșia Gaza, în contextul bombardamentelor israeliene, afirmă surse din punctul de trecere Rafah, citate de agenția de presă DPA.

18:34

Armata israeliană s-a retras din Spitalul Al-Shifa

Militarii israelieni s-au retras, miercuri după-amiază, din Spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, afirmă surse citate de agenția de presă palestiniană WAFA și de Agenția France-Presse.

Forțele militare israeliene rămân poziționate în jurul Spitalului Al-Shifa. Israelul susține că în unitatea medicală sunt militanți Hamas.

18:32

Netanyahu: Armata israeliană va continua să avanseze în Fâșia Gaza

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că armata israeliană va continua să avanseze în Fâșia Gaza.

”Nu va exista niciun loc din Fâșia Gaza care să nu fie găsit de Israel, nicio ascunzătoare și niciun refugiu. Vom elimina grupul Hamas și vom recupera ostaticii”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Citește articolul AICI

18:30

Națiunile Unite propun măsuri pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza

Organizația Națiunilor Unite a cerut, miercuri, oprirea ”carnagiului” din Fâșia Gaza, propunând, în cadrul unui plan amplu, un armistițiu umanitar general între Israel și grupul islamist Hamas.

Citește articolul AICI

16:37

Israelul a capturat un avanpost militar important al Hamas în nordul Fâșiei Gaza

IDF susține că avanpostul, cunoscut sub numele de complexul Palestinei, a fost folosit de organizația teroristă Hamas ca bază de antrenament unde teroriștii se pregăteau să atace civili israelieni și soldați. Deși a fost deghizat ca o bază de antrenament, activitățile teroriste își aveau originea în avanpost, susțin aceștia.

În plus, soldații IDF au descoperit tuneluri ale teroriștilor Hamas, explozibili și mine destinate să îngreuneze avansul trupelor israeliene în Gaza.

Iată imaginile VIDEO din timpul operațiunii:

14:40

Trupele israeliene au livrat ajutoare umanitare la intrarea în Spitalul Al-Shifa

IDF continuă operațiunea „precisă și țintită” împotriva Hamas într-o zonă specificată din Spitalul Shifa, în cadrul căreia efectuează căutări pentru a destructura infrastructura și armele teroriștilor Hamas.

Israelul a publicat și câteva imagini din momentul în care soldații IDF lasă ajutoarele în fața celui mai mare spital din Gaza.

13:52

Filmul cu masacrul din Israel ajunge în parlamentul britanic

Filmul de 43 de minute care arată atrocitățile comise de Hamas în Israel, pe 7 octombrie, va fi proiectat în parlamentul britanic. Conform AFP, 50 de parlamentari s-au înscris deja pentru a viziona imaginile.

Clipul a fost proiectat pentru prima dată în Knesset. În timpul proiecției, un parlamentar israelian a leșinat și alții au ieșit din sală.

Videoclipul de 43 de minute include imagini surprinse de camerele GoPro purtate de teroriștii Hamas, de camerele de bord și obiectivele smartphone-urilor.

Imaginile au ajuns și în legislativul francez.

Mathieu Lefèvre, președintele grupului de prietenie Franța-Israel din Adunarea Națională, a descris evenimentele relatate în filmul de 40 de minute drept „un atac asupra întregii umanităţi”.

Cei care au văzut acest videoclip nu vor mai putea dormi în liniște, cel puțin pentru mult timp, a spus Mathieu Lefèvre.

13:32

Justin Trudeau transmite Israelului că „uciderea copiilor” trebuie să înceteze / „Chiar și războaiele au regulile lor”

Premierul canadian Justin Trudeau a cerut Israelului să înceteze uciderea „de femei, de copii, de bebeluși” în războiul cu Hamas. Miercuri dimineața, armata israeliană a început un raid la Spitalul Al-Shifa, cel mai mare spital din Fâșia Gaza, cu 700 de pacienți și mii de persoane strămutate în interior. 

Israelul a recunoscut acțiunea și a descris-o ca fiind „o operațiune precisă și țintită împotriva Hamas”.

Referindu-se la această operațiune, Trudeau a cerut guvernului Israelului să „exercită o reținere maximă”.

„Tragedia umană care se desfășoară în Gaza este sfâșietoare, în special suferința pe care o vedem în și în jurul spitalului Al-Shifa”, a declarat Trudeau la un eveniment, marți seara.

„Lumea se uită, la televizor, pe rețelele de socializare, auzim mărturiile medicilor, ale membrilor familiei, ale supraviețuitorilor, ale copiilor care și-au pierdut părinții”, a spus el.

Citește articolul aici. 

12:21

Erdoğan către Netanyahu: Ai câte bombe nucleare vrei, sfârșitul tău se apropie

Recep Tayyip Erdoğan a numit Israelul „stat terorist”. Președintele Turciei a vorbit despre conflictul din Orientul Mijlociu la o reuniune a grupului AK din Marea Adunare Națională.

Erdoğan i s-a adresat lui Benjamin Netanyahu:  Ameninți cu bombă atomică, bombă nucleară. Nu contează ce ai, ești pierdut, conform Hurriyet.

Dacă Israelul își continuă masacrele, va fi văzut peste tot în lume ca un „stat terorist condamnat universal”, a mai spus președintele turc.

Israel, ai o bombă atomică și ameninți cu ea. Sfârșitul tău se apropie. Ai câte bombe nucleare vrei, orice ai, ești pierdut. Cei care pierd totul în numele moralității și conștiinței nu sunt oameni.

Avem un genocid în fața noastră. Vom lua toate măsurile cu privire la genocid și vom face anunțul necesar. Nu îi ignorăm pe cei care folosesc frica pentru a-i legitima pe cei care susțin deschis aceste masacre. Sângele bebelușilor e o pată de rușine pe frunțile celor care sprijineau Israelul. În timp ce sute de copii mor în fiecare zi, cei care vorbesc despre drepturile omului nu spun o vorbă. Israelul ucide jurnalişti împreună cu familiile lor. Organizațiile internaționale de presă nu fac o singură declarație. Voința afișată de 121 de țări membre ONU este uzurpată de câteva țări.

Principalele mesaje transmise de Recep Tayyip Erdoğan:

Ne vom spori și mai mult contactele diplomatice în zilele următoare.

În timp ce oferim Palestinei tot felul de sprijin umanitar pe o bază bilaterală, vom continua să izolăm Israelul pe arena internațională.

Vom lua măsuri pentru a ne asigura că liderii politici și militari ai acestei țări care au ucis cu brutalitate oamenii asupriți din Gaza sunt judecați în instanțele internaționale.

Vom depune eforturi pentru a ne asigura că fiecare dintre așa-numiții teroriști coloniști, care nu numai că acaparează casele și pământurile palestinienilor și le îngreunează viața de zi cu zi, ci și îi ucid cu brutalitate pe străzi, să fie recunoscuți ca atare la nivel internațional.

Vom menține toate mecanismele în funcțiune pentru a ne asigura că sensibilitatea lumii islamice față de Ierusalim, Palestina și Gaza rămâne vie.

12:07

Crucea Roșie se declară „extrem de îngrijorată” cu privire la operațiunea Israelului în Spitalul Shifa

Crucea Roșie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile militare din cel mai mare spital din Fâșia Gaza (Al-Shifa) în care au intrat forțele israeliene (IDF) și despre care Israelul spune că ar ascunde un centru de comandă Hamas – o afirmație susținută și de Statele Unite, transmite The Times of Israel.

„Suntem extrem de îngrijorați de impactul asupra persoanelor bolnave și rănite, asupra personalului medical și asupra civililor”, a declarat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) într-un comunicat.

Trebuie luate toate măsurile pentru a evita orice consecințe asupra civililor, a spus Crucea Roșie.

09:48

IDF desfășoară o operațiune „precisă și țintită” în Spitalul Shifa/ Hamas ar avea principalul centru de comandă sub spital

Trupele terestre ale armatei israeliene (IDF) desfășoară în prezent o operațiune „precisă și țintită” împotriva Hamas într-o zonă specifică din Spitalul Shifa, susține Tzahal-ul. Activitatea în această zonă este justificată de IDF din pricina unor „necesități operaționale”, precum și pe informații din serviciile de informații care indică faptul că activitatea teroristă a Hamas este dirijată din această zonă.

În noaptea de marți spre miercuri, armata israeliană a confirmat faptul că au trimis la Spitalul Shifa incubatoare, alimente pentru copii și provizii medicale aduse de tancurile IDF din Israel. Potrivit aceleași surse, echipele medicale israeliene și soldații vorbitori de limbă arabă se află pe teren pentru a se asigura că aceste provizii ajung la cei care au nevoie. (detalii și imagini video – AICI)

Ziua 41 a conflictului Israel-Hamas. Soldații israelieni au intrat în spitalul al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, unde mii de oameni se adăpostesc de război.

Un pacient dintr-un spital din Gaza declară că membri Hamas se ascund printre bolnavi.

Transporturi de combustibil spre Gaza

Oficialii israelieni au fost de acord să permită transporturile de combustibil în Fâșia Gaza pentru operațiuni umanitare, informează AP.

Combustibilul este cheia operațiunilor din spitalele din Gaza.

Autoritatea Palestiniană susține însă că atacul asupra al-Shifa este o „crimă împotriva umanității”.

Armata israeliană percheziționează subsolul spitalului, iar forțele de securitate au intrat mai întâi la departamentele de chirurgie și de urgență.

Dr. Munir al-Bursh, directorul general al Ministerului Sănătășii din Gaza, a declarat pentru Al Jazeera că soldații israelieni au atacat partea de vest a complexului medical.

Rezoluție ONU privind războiul Israel-Hamas

AP scrie că, după patru încercări eșuate, Consiliul de Securitate ONU încearcă miercuri să vină cu o rezoluție privind războiul Israel-Hamas, deși este greu de crezut că se va ajunge la un consens.

Proiectul solicită „pauze umanitare extinse imediate” în toată Gaza, pentru a oferi ajutor civililor aflați în pragul colapsului.

Proiectul propus de membrul consiliului Malta nu menționează însă și încetarea focului și nici nu face referire la atacul-fulger al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morți și 240 de persoane luate ostatice.

Hamas vs. Biden

Hamas l-a acuzat miercuri pe liderul american Joe Biden că este „în întregime responsabil” pentru acțiunea israeliană de la spitalul Al-Shifa din Gaza.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat miercuri dimineața că „desfășoară o operațiune precisă” împotriva Hamas într-o zonă specifică a spitalului Al-Shifa, cel mai mare din Gaza.

Potrivit lui Ahmed Mokhallalati, medic la acest spital, acolo sunt 650 de pacienți, din care 100 sunt în stare critică. Mai mult, acesta a spus că între 2.000 și 3.000 de persoane se adăposteau la spital și că 700 de medici și asistenți erau acolo.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății condus de Hamas din Gaza spune că Israelul i-a informat că va „ataca complexul spitalicesc Al-Shifa în „câteva minute”, potrivit Al Jazeera.

Informațiile mai spun că situația la spital este tot mai dramatică, iar 200 de morți au fost îngropați într-o groapă comună acolo.

Israelul a aprobat 24.000 de litri de motorină pentru Gaza

Israelul a aprobat 24.000 litri de motorină să fie folosiți de camioanele destinate operațiunilor ONU din Fâșia Gaza.

Pe de altă parte, Hamas a respins, marți, acuzațiile SUA cum că ar folosi spitalele din Gaza ca fortăreață pentru celula militară. Aceste declarații ar da „undă verde” pentru Israel „să comită noi atrocități”, spun liderii Hamas, potrivit AFP.

Se cere demisia lui Guterres

Ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să demisioneze, deoarece nu ar fi promovat „niciun proces de pace în regiune”.

Miting masiv în SUA

Miting masiv la Washington, unde 200.000 de persoane și-au manifestat sprijinul pentru Israel.

Justin Trudeau critică Israelul

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, marți, că „uciderea femeilor, a copiilor, a bebelușilor” în Gaza trebuie să înceteze, aceasta fiind cea mai aspră critică față de Israel de la izbucnirea conflictului cu Hamas. Trudeau a susținut însă că Israelul are dreptul de a se apăra împotriva Hamas, după ce teroriștii au atacat sudul Israelului în 7 octombrie și au ucis 1.400 de persoane.

„Soluția celor două state”, susținută în lumea arabă

Ziarul turc Huriyet scrie că declarația comună în 31 de puncte prezentată la Riad de Liga Arabă și Organizația pentru Cooperare Islamică „este pozitivă, în ciuda unor lipsuri”, iar „soluția celor două state” pentru rezolvarea conflictului din Gaza a obținut și mai mult sprijin.

Statele arabo-islamice au cerut, prin articolul 4, oprirea imediată a livrărilor de armament și muniții către Israel. 80% din armele și munițiile folosite de Israel provin din SUA, iar 20% din Germania, Franța și Marea Britanie.

Sursa foto: Profimedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii