LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Armistițiul continuă încă cel puțin două zile / Hamas eliberează încă 11 ostatici israelieni

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Armistițiul continuă încă cel puțin două zile / Hamas eliberează încă 11 ostatici israelieni
Război Israel-Hamas: Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 27/11/2023, 08:24
Actualizat: 27/11/2023, 22:32
22:31

Joe Biden vrea intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza

Președintele SUA, Joseph Biden, a salutat, luni seară, prelungirea armistițiului dintre Israel și grupul islamist Hamas, subliniind că va fi intensificată asistența umanitară în Fâșia Gaza.

Citește articolul AICI

 

22:18

Ostaticii israelieni eliberați au dublă cetățenie

Trei dintre ostaticii israelieni eliberați luni seară au și cetățenie franceză, doi au și naționalitate germană, iar șase sunt și cetățeni argentinieni, anunță Ministerul de Externe din Qatar.

22:06

Israelul anunță eliberarea a 33 de militanți palestinieni

Israelul  a anunțat, luni seară, eliberarea a 33 de militanți palestinieni în cadrul schimbului de prizonieri cu grupul Hamas.

”Treizeci și trei de civili palestinieni vor fi eliberați astăzi în schimbul eliberării celor 11 deținuți israelieni”, a comunicat armata israeliană.

21:58

Grupul Hamas a eliberat încă 11 ostatici israelieni

Grupul militant palestinian Hamas a eliberat, luni seară, încă 11 ostatici israelieni.

“Conform informațiilor furnizate de Crucea Roșie, 11 ostatici israelieni sunt în drum spre teritoriul israelian”, a comunicat armata israeliană, potrivit publicațiilor Haaretz și The Times of Israel.

21:30

UE și națiuni arabe susțin soluția a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian

Uniunea Europeană și reprezentanți ai țărilor arabe au convenit luni, cu ocazia unei reuniuni desfășurate în Spania, asupra necesității promovării soluției a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian, anunță Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Citește articolul AICI

18:52

Armistițiul va fi prelungit încă cel puțin două zile

Guvernul Israelului a ajuns, luni, la un acord cu grupul islamist palestinian Hamas pentru prelungirea cu cel puțin două zile a armistițiului, urmând să fie continuate schimburile de prizonieri.

Citește articolul AICI

09:13

Nava Central Park cu legături israeliene atacată în apropiere de Yemen, în siguranță, după intervenția distrugătorului USS Mason

Zodiac Maritime afirmă că nava Central Park care transporta acid fosforic și echipajul său format din 22 de marinari din Bulgaria, Georgia, India, Filipine, Rusia, Turcia și Vietnam sunt „nevătămați”, după ce nava a fost atacată duminică în largul coastelor Yemenului.

„Dorim să mulțumim forțelor coaliției care au reacționat rapid, protejând bunurile din zonă și respectând legislația maritimă internațională”, a precizat luni dimineață compania, care face parte din grupul Zodiac al miliardarului israelian Eyal Ofer. Ea nu oferă detalii despre modul în care atacatorii au părăsit nava și nici nu i-a identificat.

cinci indivizi înarmați au debarcat de pe navă și au încercat să fugă cu ajutorul bărcii lor mici”, precizează Comandamentul Central.

Pentagonul a declarat pentru The Associated Press că nava este „în prezent în siguranță”, fără a da detalii despre ce s-a întâmplat cu atacatorii.

Forțele americane de la bordul distrugătorului USS Mason, din clasa Arleigh Burke, au răspuns la apelul de urgență de pe Central Park, spun doi oficiali americani din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului, deoarece nu sunt autorizați să discute despre incident.

08:25

Israelul afirmă că a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberați

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu afirmă că sunt în curs „discuții” cu privire la o listă de ostatici din Gaza care urmează să fie eliberați astăzi, listă primită în cursul nopții și care este „evaluată”.

„Informații suplimentare vor fi emise atunci când va fi posibil”, spune PMO în numele lui Gal Hirsch, coordonatorul guvernamental pentru ostatici.

Nu este clar despre ce discuții este vorba și dacă Israelul are o problemă cu lista, care ar include 11 răpiți. Aceasta completează lista celor 50 de ostatici care urmează să fie eliberați în cadrul armistițiului de patru zile, care poate fi încă prelungit dacă Hamas eliberează alți ostatici.

08:02

Președintele Germaniei promite „sprijin neclintit” pentru Israel în războiul cu teroriștii Hamas

În cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele israelian Izchak Herzog, desfășurată la Ierusalim, președintele german Frank-Walter Steinmeier a reiterat angajamentul ferm al Germaniei față de Israel în contextul conflictului din Fâșia Gaza.

Potrivit DPA, Steinmeier a afirmat că Germania este solidară cu Israelul nu doar ca victimă a terorii, ci și în eforturile sale de autoapărare împotriva unei amenințări existențiale.

Steinmeier a subliniat necesitatea protejării civililor din Fâșia Gaza și asigurarea nevoilor lor de bază conform dreptului umanitar internațional. El a salutat utilizarea acordurilor de încetare a focului în acest scop.

Președintele german a argumentat că Israelul a fost forțat să lupte pentru existența sa în urma atacurilor din 7 octombrie organizate de Hamas, subliniind dreptul țării de a se apăra.

Steinmeier a avertizat că organizației teroriste Hamas nu trebuie să i se permită să-și atingă scopul declarat de anihilare a Israelului.

În final, Steinmeier și soția sa, Elke Budenbender, au primit mulțumiri din partea președintelui Herzog, care i-a numit „prieteni adevărați”.

Herzog a apreciat claritatea poziției guvernului german cu privire la dreptul Israelului de a se apăra, în contrast cu unele lideri din UE care au adoptat un „standard dublu” și „ipocrizie” față de Israel.

08:02

Elon Musk discută la Ierusalim cu președintele Israelului despre combaterea antisemitismului online

Miliardarul Elon Musk, proprietarul rețelei de socializare X, se întâlnește luni la Ierusalim cu președintele Israelului, Isaac Herzog, pentru a discuta despre lupta împotriva antisemitismului online, conform anunțului făcut de președinția israeliană și transmis de AFP.

În cadrul întâlnirii programate pentru luni după-amiaza, președintele Herzog va fi însoțit de „reprezentanți ai familiilor ostaticilor deținuți de Hamas” și va sublinia „necesitatea acțiunii de combatere a antisemitismului în creștere online”, conform comunicatului de presă emis de serviciile sale.

Vizita lui Elon Musk la Ierusalim are loc în ultima zi a armistițiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care poate fi reînnoit și care a facilitat eliberarea de ostatici ținuți în Fâșia Gaza în schimbul unor prizonieri palestinieni închiși în Israel.

În contextul acestui eveniment, Casa Albă l-a acuzat pe Elon Musk săptămâna trecută că a făcut o „promovare abjectă a urii antisemite și rasiste” într-una dintre postările sale de pe rețeaua de socializare X. Miliardarul a răspuns unui proprietar de cont care acuza evreii că încurajează „ura împotriva albilor” cu mesajul: „Ai spus exact adevărul”.

Postarea lui Musk a fost considerată de Casa Albă o repetare a unei teorii a conspirației populare printre naționaliștii albi, conform căreia evreii ar avea un plan secret de a încuraja imigrația ilegală în țările occidentale pentru a submina majoritatea albă a acestora.

În luna septembrie, înaintea conflictului, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu Elon Musk la San Francisco, discutând în direct pe platforma X. La acea vreme, Netanyahu i-a transmis lui Musk: „Sper că veți găsi capacitatea de a pune capăt antisemitismului sau de a-l face să dea înapoi, pe cât posibil.”

Deși presa israeliană a informat despre o posibilă întâlnire între Elon Musk și Benjamin Netanyahu, biroul prim-ministrului israelian nu a confirmat această informație luni dimineața.

08:02

Netanyahu, despre posibilitatea prelungirii armistițiului: „Ar fi binevenită o prelungire”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a declarat duminică președintelui Biden că posibilitatea prelungirii armistițiului cu Hamas ar fi „binevenită” în schimbul eliberării în continuare a 10 ostatici pe zi din Gaza.

„Am adus înapoi un alt grup de ostatici în această seară – femei și copii, iar noi, întreaga națiune, suntem mișcați din adâncul inimii noastre când vedem această reunire a familiilor. Pur și simplu ne mișcă sufletul”, a declarat Netanyahu într-o declarație postată de biroul premierului pe X, fostul Twitter.

„Există, de asemenea, o schiță care spune că este posibil să se elibereze încă zece ostatici în fiecare zi. Acest lucru ar fi binevenit”, a adăugat el.

Netanyahu a declarat că i-a spus lui Biden că, dacă și când armistițiul va expira, Israelul „va trece la realizarea obiectivelor noastre cu toată forța”: Eliminarea Hamas, asigurându-ne că Gaza nu va redeveni ceea ce a fost și – bineînțeles – eliberarea tuturor ostaticilor noștri”.

Duminică, Netanyahu a vizitat trupele israeliene în interiorul Fâșiei Gaza, unde a promis: „vom continua până la capăt, până la victorie. Nimic nu ne va opri”.

În declarația publicată mai târziu duminică, el a spus „După ce am fost astăzi în Gaza și m-am întâlnit cu soldații noștri, cu eroii noștri, cu rezerviștii și soldații noștri curajoși, cu foc în ochi, sunt convins că vom reuși, pentru că nu avem altă opțiune, potrivit CNN.

08:02

Gruparea Hamas cere Israelului prelungirea armistițiului cu încă 4 zile pentru eliberarea ostaticilor

Gruparea Hamas a anunțat că intenționează să prelungească acordul de încetare a focului cu Israelul cu încă patru zile, în speranța de a asigura eliberarea altor prizonieri palestinieni din închisorile israeliene în schimbul ostaticilor, conform informațiilor furnizate de dpa.

Apelul pentru prelungirea armistițiului a fost făcut de Hamas duminică seara, și încă nu a primit un răspuns imediat din partea oficialilor israelieni. Încetarea focului, intermediată de Qatar și care a dus la eliberarea unui al treilea grup de ostatici duminică, a fost inițial programată să dureze patru zile și a intrat în vigoare vineri dimineață.

Toate părțile implicate și-au manifestat disponibilitatea de a prelungi pauza în cazul în care alți ostatici ar urma să fie eliberați în schimbul prizonierilor.

Conform condițiilor Israelului, Hamas ar trebui să elibereze zece ostatici pentru fiecare zi suplimentară a acordului. În schimb, Qatar sugerează că ar fi posibilă o prelungire cu încă șase zile a armistițiului.

Hamas a răpit aproximativ 240 de persoane în timpul atacului din 7 octombrie, iar oficialii israelieni estimează că aproximativ 180 de ostatici se află încă în mâinile luptătorilor Hamas, potrivit AFP.

Gruparea Hamas cere Israelului prelungirea armistițiului cu încă 4 zile pentru eliberarea ostaticilor

Gruparea Hamas a anunțat că intenționează să prelungească acordul de încetare a focului cu Israelul cu încă patru zile, în speranța de a asigura eliberarea altor prizonieri palestinieni din închisorile israeliene în schimbul ostaticilor, conform informațiilor furnizate de dpa.

Apelul pentru prelungirea armistițiului a fost făcut de Hamas duminică seara, și încă nu a primit un răspuns imediat din partea oficialilor israelieni. Încetarea focului, intermediată de Qatar și care a dus la eliberarea unui al treilea grup de ostatici duminică, a fost inițial programată să dureze patru zile și a intrat în vigoare vineri dimineață.

Toate părțile implicate și-au manifestat disponibilitatea de a prelungi pauza în cazul în care alți ostatici ar urma să fie eliberați în schimbul prizonierilor.

Conform condițiilor Israelului, Hamas ar trebui să elibereze zece ostatici pentru fiecare zi suplimentară a acordului. În schimb, Qatar sugerează că ar fi posibilă o prelungire cu încă șase zile a armistițiului.

Hamas a răpit aproximativ 240 de persoane în timpul atacului din 7 octombrie, iar oficialii israelieni estimează că aproximativ 180 de ostatici se află încă în mâinile luptătorilor Hamas, potrivit AFP.

Netanyahu, despre posibilitatea prelungirii armistițiului: „Ar fi binevenită o prelungire”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a declarat duminică președintelui Biden că posibilitatea prelungirii armistițiului cu Hamas ar fi „binevenită” în schimbul eliberării în continuare a 10 ostatici pe zi din Gaza.

„Am adus înapoi un alt grup de ostatici în această seară – femei și copii, iar noi, întreaga națiune, suntem mișcați din adâncul inimii noastre când vedem această reunire a familiilor. Pur și simplu ne mișcă sufletul”, a declarat Netanyahu într-o declarație postată de biroul premierului pe X, fostul Twitter.

„Există, de asemenea, o schiță care spune că este posibil să se elibereze încă zece ostatici în fiecare zi. Acest lucru ar fi binevenit”, a adăugat el.

Netanyahu a declarat că i-a spus lui Biden că, dacă și când armistițiul va expira, Israelul „va trece la realizarea obiectivelor noastre cu toată forța”: Eliminarea Hamas, asigurându-ne că Gaza nu va redeveni ceea ce a fost și – bineînțeles – eliberarea tuturor ostaticilor noștri”.

Duminică, Netanyahu a vizitat trupele israeliene în interiorul Fâșiei Gaza, unde a promis: „vom continua până la capăt, până la victorie. Nimic nu ne va opri”.

În declarația publicată mai târziu duminică, el a spus „După ce am fost astăzi în Gaza și m-am întâlnit cu soldații noștri, cu eroii noștri, cu rezerviștii și soldații noștri curajoși, cu foc în ochi, sunt convins că vom reuși, pentru că nu avem altă opțiune, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?