Uniunea Europeană și națiuni arabe susțin soluția a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian

Uniunea Europeană și națiuni arabe susțin soluția a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian
Publicat: 27/11/2023, 21:25

Uniunea Europeană și reprezentanți ai țărilor arabe au convenit luni, cu ocazia unei reuniuni desfășurate în Spania, asupra necesității promovării soluției a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian, anunță Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, cerând asumarea de către Autoritatea Palestiniană a controlului asupra Fâșiei Gaza.

Toate statele membre UE și aproape toți reprezentanții statelor arabe au fost de acord asupra ideii promovării soluției coexistenței a două state, israelian și palestinian, pentru oprirea conflictului, a declarat Josep Borrell Fontelles cu ocazia Forumului Mediteranei, desfășurat luni în orașul spaniol Barcelona.

Josep Borrell a îndemnat Autoritatea Palestiniană să organizeze alegeri generale și să se pregătească de preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza în eventualitatea în care armata israeliană va înlătura de la putere grupul islamist Hamas.

”Trebuie îmbunătățite lucrurile, trebuie organizate alegeri cât mai rapid, iar Israelul trebuie să permită acest lucru. Națiunile Unite trebuie să acționeze în acest sens. Este singura soluție viabilă și trebuie susținută de comunitatea internațională. Sigur, va fi nevoie de timp, dar, în caz contrar, va apărea un vid de putere, care va fi un refugiu pentru terorism. Uniunea Europeană nu are niciun interes să se producă acest lucru”, a subliniat Borrell, citat de agenția de presă ANSA Med.

Ideea a fost susținută de Antonio Tajani, ministrul de Externe al Italiei. ”Este evident că va trebui să existe o fază de tranziție, însă cu implicarea deplină a Autorității Palestiniene”, a afirmat Tajani.

Faisal bin Farhan, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, a declarat, în numele Organizației pentru Cooperarea Islamică și al Ligii Arabe, că este necesar un armistițiu durabil între Israel și grupul islamist Hamas. ”Am transmis mesajul că este important un armistițiu imediat, trebuie să construim pe baza actualului armistițiu temporar”, a subliniat Faisal bin Farhan, citat de agenția Reuters.

Guvernul Israelului a semnalat că va menține temporar controlul asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza după înlăturarea de la putere a grupului islamist Hamas.

Președintele Egiptului, Abdel Fattah El Sisi, a cerut, vineri, relansarea procesului de pace în sensul înființării unui stat palestinian demilitarizat, propunând Statelor Unite, Alianței Nord-Atlantice și Națiunilor Unite să ofere garanții, inclusiv prin mobilizarea pe teren a unei forțe de menținere a păcii. ”Este necesară o abordare diferită, una care să implice recunoașterea de către comunitatea internațională a unui stat palestinian și admiterea acestuia în Organizația Națiunilor Unite. Singura soluție la problema palestiniană este înființarea unui stat palestinian are să coexiste în pace cu Israelul, pe baza frontierelor din 1967, având capitala în Ierusalimul de Est”, a declarat Abdel Fattah El Sisi după întrevederea cu premierii din Spania și Belgia, Pedro Sanchez și Alexander De Croo.

Președintele Egiptului a specificat că noul stat palestinian ar trebui să fie demilitarizat, iar acest lucru ar trebui garantat prin prezența unei forțe de menținere a păcii a Statelor Unite, Alianței Nord-Atlantice sau a Națiunilor Unite.

Națiunile Unite, Uniunea Europeană și Statele Unite susțin reluarea procesului de pace în sensul înființării unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul. Problema este că Guvernul Israelului revendică zone din Cisiordania și Ierusalimul de Est. Autoritatea Palestiniană solicită insistent desființarea coloniilor israeliene și vrea înființarea unui stat în Cisiordania și Fâșia Gaza, având capitala în Ierusalimul de Est.

Foto: Profimedia

Citește și:

BREAKING NEWS | Armistițiul dintre Israel și grupul islamist Hamas va fi prelungit încă cel puțin două zile

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...