LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Încă 12 ostatici, eliberați din Fâșia Gaza /Acord de principiu pentru o nouă prelungire a armistițiului

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Încă 12 ostatici, eliberați din Fâșia Gaza /Acord de principiu pentru o nouă prelungire a armistițiului
Război Israel - Hamas - Foto: Profimedia images
Publicat: 28/11/2023, 08:21
Actualizat: 28/11/2023, 22:31
Actualizări
22:25

Netanyahu vrea demilitarizarea totală a Fâșiei Gaza

Premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat, marți, pe fondul presiunilor partenerilor de guvernare, că intenționează reluarea ofensivei după armistițiu, cu scopul distrugerii în totalitate a infrastructurii militare din Fâșia Gaza.

Citește articolul AICI

22:22

Israelul a eliberat 30 de palestinieni

Israelul a eliberat marți seară 30 de palestinieni, în schimbul celor zece ostatici israelieni transferați de grupul Hamas.

Armata israeliană a precizat că deținuții eliberați sunt femei și tineri cu vârste sub 19 ani.

Organizațiile militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic au eliberat marți seară încă zece ostatici israelieni și doi cetățeni thailandezi.

21:37

VIDEO | Cei 12 ostatici eliberați de Hamas au ajuns în Israel

Cei 12 ostatici eliberați marți seară de organizația islamistă Hamas au ajuns pe teritoriul Israelului.

”După o primă evaluare medicală, ostaticii eliberați vor fi însoțiți de militari israelieni spre spitale, unde se vor întâlni cu familiile”, a anunțat armata israeliană.

20:35

Grupul islamist Hamas a eliberat încă 12 ostatici

Grupul islamist palestinian Hamas a eliberat, marți seară, încă 12 ostatici, inclusiv zece cetățeni israelieni, anunță armata israeliană, conform cotidianului Haaretz.

Ostaticii au fost predați reprezentanților Crucii Roșii și vor fi transferați în scurt timp în Israel.

20:25

Acord de principiu pentru o nouă prelungire a armistițiului

Israelul și grupul islamist Hamas au ajuns la un acord de principiu pentru o nouă prelungire a armistițiului, pentru două zile, afirmă surse egiptene citate de publicațiile Al-Araby Al-Jadeed și Haaretz.

Oficiali guvernamentali israelieni au confirmat discuțiile, precizând însă că nu a fost luată încă o decizie. Israelul cere grupului Hamas să elibereze câte zece ostatici pe zi.

Actualul armistițiu, intrat în vigoare vineri dimineață și prelungit luni, va expira joi dimineață, dacă nu va fi prelungit.

20:25

SUA avertizează Israelul să evite transferul forțat al populației în Fâșia Gaza

Președintele SUA, Joseph Biden, a avertizat Guvernul Benjamin Netanyahu să evite transferul forțat al populației palestiniene dacă armata israeliană va relua bombardamentele și va extinde ofensiva militară spre sudul Fâșiei Gaza.

Citește articolul AICI

16:07

Incidente militare în nordul Fâșiei Gaza

Mai mulți militari israelieni au fost răniți, marți, în incidente produse în nordul Fâșiei Gaza, iar armata israeliană și grupul Hamas se acuză de încălcarea armistițiului.

Citește articolul AICI

13:42

IDF a distribuit imagini cu momentul în care ostaticii eliberați s-au reunit cu familia

Forțele de Apărare Israelului au distribuit o serie de imagini din noaptea de luni spre marți, în care pot fi văzuți copii ostatici eliberați în timp ce se revăd cu membrii familiei.

Emoționant! Momentul în care mai mulți copii ostatici eliberați de Hamas și-au revăzut familia / Sursa foto: IDF
Emoționant! Momentul în care mai mulți copii ostatici eliberați de Hamas și-au revăzut familia / Sursa foto: IDF
Emoționant! Momentul în care mai mulți copii ostatici eliberați de Hamas și-au revăzut familia / Sursa foto: IDF
Emoționant! Momentul în care mai mulți copii ostatici eliberați de Hamas și-au revăzut familia / Sursa foto: IDF
Emoționant! Momentul în care mai mulți copii ostatici eliberați de Hamas și-au revăzut familia / Sursa foto: IDF
Emoționant! Momentul în care mai mulți copii ostatici eliberați de Hamas și-au revăzut familia / Sursa foto: IDF

IDF a lansat, de asemenea, un videoclip cu Eitan Yahalomi, în vârstă de 12 ani, îmbrățișându-și mama după ce a coborât dintr-un elicopter IDF.

09:55

51 de ostatici dintre care 19 străini, eliberați în cadrul armistițiului dintre Israel și Hamas. 150 palestinieni, eliberați din închisorile israeliene

51 de ostatici ținuți de teroriștii Hamas au fost eliberați în cadrul armistițiului cu Israelul, dintre care de 19 ostatici sunt de alte naționalități. Totodată, până în prezent, 150 de palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene.

Associated Press relatează că majoritatea ostaticilor eliberați până acum par să se simtă bine din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, una dintre ostaticele deținute de Hamas, Elma Avraham, în vârstă de 84 de ani, a fost transportată cu un avion la un spital israelian în stare de pericol pentru viață din cauza îngrijirii inadecvate, iar Maya Regev, sechestrată de la festivalul de muzică Supernova, a fost văzută mergând în cârje la eliberare, medicii spunând că va avea nevoie de o intervenție chirurgicală nespecificată.

Deținuții palestinieni eliberați până acum au fost în majoritate adolescenți acuzați că au aruncat cu pietre și sticle incendiare în timpul confruntărilor cu forțele israeliene, deși unii, precum Misoun Mussa și Israa Jaabis, au fost condamnați de Israel pentru infracțiuni de terorism.

09:55

Libanul acuză Israelul de un bombardament în apropierea orașului Aita al-Shaab

Agenția de știri de stat libaneză a anunțat că un obuz israelian a lovit în apropierea orașului Aita al-Shaab din sudul Libanului.

Reuters notează că, în timp ce acordul de armistițiu nu include în mod oficial Libanul sau Hezbollah, săptămâni întregi de bombardamente peste linia albastră trasată de ONU care separă Libanul de Israel au încetat după ce a fost declarată pauza luptelor din Gaza.

Armistițiul dintre Israel și Hamas a fost prelungit încă două zile pentru eliberarea ostaticilor.

09:23

Șeful Statului Major al Israelului, ode la adresa femeilor soldat care au luptat în Gaza: „I-ați redus la tăcere pe toți care se îndoiau de voi”

Șeful Statului Major al FDI, Herzi Halevi s-a întâlnit cu cu echipajele de tancuri de sex feminin din Batalionul Caracal mixt care au luptat la granița cu Gaza în timpul asaltului din 7 octombrie, spunându-le că acțiunile lor au redus la tăcere orice îndoieli cu privire la capacitatea femeilor de a face parte din unitățile de luptă.

„După cum știți, a existat o dezbatere în Israel în ultimii ani dacă femeile ar trebui să fie în unitățile de luptă. Eu vă spun: Uneori trebuie să vorbești mult pentru a explica ceva”, a spus Halevi. „Dar cred că în acest caz am primit un răspuns fără cuvinte, un răspuns de acțiune și de luptă.”

Compania de operatori de tancuri formată exclusiv din femei a devenit permanentă în cadrul Forțelor de Apărare ale Israelului în 2022, după un program pilot de doi ani. Compania, în cadrul batalionului de infanterie ușoară Caracal, operează de obicei de-a lungul graniței egiptene – nu în războaie sau în lupte în spatele liniilor inamice.

În dimineața zilei de 7 octombrie, au părăsit baza lor de la Nitzana, la granița egipteană, și s-au grăbit să ajungă la granița cu Gaza.

Li s-a atribuit meritul de a fi ucis zeci de teroriști Hamas într-o bătălie continuă de 17 ore și de a fi oprit înaintarea atacatorilor mai departe în Israel în mai multe locuri.

09:04

Elon Musk, șocat după ce a vizitat locul unde Hamas a comis masacrul din 7 octombrie: „Scapă de ei”

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a vizitat kibbuțul Kfar Azza, locul unde teroriștii e Hamas au început războiul cu Israle, exprimându-și consternarea față de consecințele masacrului.

Musk a criticat bucuria celor implicați în crimă pe care o numeste o „bucurie malefică”.

El a remarcat eforturile Israelului de a evita victimele civile. Premierul Netanyahu a acuzat Hamas de duble crime de război, folosind civili ca scuturi.

Musk s-a arătat deranjat de protestele globale de susținere a Hamas și a fost de acord cu Netanyahu, care a subliniat necesitatea de a „deradicaliza” Gaza.

„Scapă de cei care sunt hotărâți să ucidă poporul evreu”, i-ar fi sugerat CEO SpaceX liderului de la Tel Aviv.

Ministrul israelian al comunicațiilor a declarat că Musk a fost de acord să nu deschidă accesul Starlink în Gaza fără aprobarea ministerului.

09:01

Armistițiul între Israel și Hamas, prelungit cu două zile. Hamas va elibera alți 30 de ostatici

Casa Albă și negociatorii din Qatar au declarat că pauza inițială de patru zile a luptelor din Gaza, care urma să expire marți la ora locală 7.00 , a fost prelungită cu încă două zile.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat că „pentru a prelungi pauza, Hamas s-a angajat să elibereze încă 20 de femei și copii”.

„Avem o prelungire … încă două zile”, a declarat ambasadorul Qatarului la ONU, Alya Ahmed Saif Al-Thani, în fața presei după o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU, precizând că ambele părți vor elibera mai multe persoane. „Acesta este un pas foarte pozitiv”.

Israelul nu a comentat niciun acord de prelungire a armistițiului, dar, în ceea ce ar putea fi o confirmare implicită, biroul premierului israelian a declarat că guvernul a aprobat adăugarea a 50 de femei prizoniere pe lista palestinienilor pentru o potențială eliberare în cazul în care vor fi eliberați alți ostatici israelieni.

Israelul declarase anterior că va prelungi armistițiul cu o zi pentru fiecare 10 ostatici în plus eliberați.

Deși a descris prelungirea ca fiind „o rază de speranță și umanitate”, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că încă două zile nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile de ajutor din Gaza.

„Sper din tot sufletul că acest lucru ne va permite să creștem și mai mult ajutorul umanitar pentru oamenii din Gaza care (suferă) atât de mult – știind că, chiar și cu această perioadă suplimentară de timp, va fi imposibil să satisfacem toate nevoile dramatice ale populației”, a declarat Guterres reporterilor, potrivit The Guardian.

08:22

Distrugerea sistemului de sănătate din Gaza este un "obiectiv militar" israelian, afirmă un chirurg britanic

Un chirurg londonez a descris faptul că a asistat la „desfășurarea unui masacru” în timpul celor 43 de zile petrecute sub bombardamente în Gaza, afirmând că distrugerea sistemului de sănătate palestinian a fost un obiectiv militar al războiului.

În cadrul unei conferințe de presă la Londra, profesorul Ghassan Abu-Sittah, chirurg plastician și reconstructiv, care va depune mai târziu mărturie la Scotland Yard, a povestit despre scenele îngrozitoare de la spitalele al-Ahli Arab și Dar al-Shifa, care au încetat să mai funcționeze, și a spus că a fost martor la utilizarea munițiilor cu fosfor alb.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au negat utilizarea unor astfel de arme.

„După ce am văzut cum s-a desfășurat acest masacru, scopul a fost crearea unei Fâșii Gaza nelocuibile, iar distrugerea tuturor componentelor vieții moderne, la care se află sistemul de sănătate, a fost principalul obiectiv militar”, a declarat Abu-Sittah, care are un cabinet în vestul Londrei și a lucrat în Gaza din 2009, precum și în războaiele din Yemen, Irak, Siria și Liban.

Când a fost întrebat despre afirmațiile Israelului că se află în război cu Hamas și despre negarea de către acesta a faptului că a vizat civili în Gaza, el a spus: „Din punct de vedere statistic, se pare că cifrele spun o poveste diferită”.

08:04

Președintele Iranului efectuează prima sa vizită în Turcia pentru a discuta „un răspuns comun” cu Ankara în fața Israelului

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, va întreprinde prima sa vizită oficială în Turcia, având speranța de a depăși divergențele din trecut și de a elabora un răspuns comun cu Ankara privind acțiunile Israelului în Fâșia Gaza, conform informațiilor furnizate de AFP.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a exprimat ferm susținerea sa față de cauza palestiniană, declarându-se de partea Hamas pe măsură ce numărul victimelor palestiniene a crescut în urma represaliilor israeliene după atacul fatal al mișcării islamiste din 7 octombrie, care a provocat 1.200 de decese în Israel, în principal civili.

Guvernul Hamas a raportat că cel puțin 15.000 de palestinieni, în mare parte civili, au fost uciși în bombardamentele desfășurate în Fâșia Gaza de la începutul războiului.

Erdogan a catalogat Israelul drept un „stat terorist”, susținând în schimb că Hamas este un „grup de eliberatori care își protejează pământul”. Cu toate acestea, întâlnirile dintre liderii țărilor musulmane și arabe nu au dus încă la identificarea unui teren comun privind măsurile imediate care trebuie luate în legătură cu Fâșia Gaza, atât pe plan economic, cât și politic.

Analizând situația, experții consideră că președintele iranian ar putea încerca, în timpul vizitei sale în Turcia, să convingă Ankara să renunțe la retorică și să întrerupă relațiile comerciale înfloritoare cu Israelul. Directorul Centrului de Studii Iraniene din Istanbul, Hakki Uygur, a subliniat așteptarea Iranului ca Turcia să pună capăt schimburilor comerciale directe și indirecte cu Israelul. Cu toate acestea, până în prezent, Turcia a adoptat o abordare de separare atentă a problemelor politice și comerciale.

Vizita președintelui iranian are loc în contextul în care Israelul și Hamas au propus o prelungire a armistițiului, care expiră marți, în cadrul conflictului din Fâșia Gaza. Această perioadă de acalmie a permis eliberarea unui număr semnificativ de ostatici în decurs de patru zile.

Relația complexă dintre Turcia și Iran, marcată de o frontieră comună de 535 de kilometri și istorie încărcată de strânse relații economice și dezacorduri privind conflictele regionale, adaugă o dimensiune intrigantă discuțiilor dintre cei doi lideri. Turcia a sprijinit grupurile rebele în timpul războiului din Siria, opunându-se președintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinit de Iran și Rusia.

08:04

Antony Blinken revine în Israel. Va discuta cu despre viitorul Palestinei

În timpul acestor întâlniri, Blinken va „sublinia necesitatea de a susține fluxul sporit de asistență umanitară către Gaza, de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor și de a îmbunătăți protecția civililor din Gaza”, a precizat oficialul.

„După Bruxelles, secretarul Blinken va călători în această săptămână la Skopje, Israel, Cisiordania și Dubai”, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat.

Blinken va discuta cu liderii despre „viitorul Gaza și despre necesitatea de a stabili un stat palestinian independent”, a spus oficialul, adăugând că Blinken va urmări „continuarea eforturilor de a preveni extinderea conflictului”.

08:04

Israelul anunță eliberarea a 33 de deținuți prizonieri. În răspuns, Hamas a eliberat 11 ostatici israelieni

Autoritatea penitenciară israeliană a anunțat că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni în timpul nopții de luni spre marți, în cadrul unui schimb cu mișcarea Hamas. Această eliberare a avut loc la doar câteva ore după ce Hamas a eliberat 11 ostatici israelieni, deținuți în Fâșia Gaza de la atacul său din 7 octombrie.

Vineri, Israelul și mișcarea islamistă palestiniană au convenit să elibereze în fiecare zi aproximativ zece femei și copii ostatici, în schimbul a de trei ori mai mulți deținuți palestinieni, femei și tineri sub 19 ani. Acest acord urmează să fie în vigoare până joi, conform declarațiilor făcute de Hamas și mediatorul Qatar.

În paralel, Israelul a anunțat că a întocmit o listă cu 50 de noi prizonieri, care ar putea fi eliberați în următoarele două zile, continuând astfel procesul de schimb deținut între cele două părți, potrivit CNN.

Israelul anunță eliberarea a 33 de deținuți palestinieni. În răspuns, Hamas a eliberat 11 ostatici israelieni

Autoritatea penitenciară israeliană a anunțat că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni în timpul nopții de luni spre marți, în cadrul unui schimb cu mișcarea Hamas. Această eliberare a avut loc la doar câteva ore după ce Hamas a eliberat 11 ostatici israelieni, deținuți în Fâșia Gaza de la atacul său din 7 octombrie.

Vineri, Israelul și mișcarea islamistă palestiniană au convenit să elibereze în fiecare zi aproximativ zece femei și copii ostatici, în schimbul a de trei ori mai mulți deținuți palestinieni, femei și tineri sub 19 ani. Acest acord urmează să fie în vigoare până joi, conform declarațiilor făcute de Hamas și mediatorul Qatar.

În paralel, Israelul a anunțat că a întocmit o listă cu 50 de noi prizonieri, care ar putea fi eliberați în următoarele două zile, continuând astfel procesul de schimb deținut între cele două părți.

Antony Blinken revine în Israel. Va discuta cu despre viitorul Palestinei

În timpul acestor întâlniri, Blinken va „sublinia necesitatea de a susține fluxul sporit de asistență umanitară către Gaza, de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor și de a îmbunătăți protecția civililor din Gaza”, a precizat oficialul.

„După Bruxelles, secretarul Blinken va călători în această săptămână la Skopje, Israel, Cisiordania și Dubai”, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat.

Blinken va discuta cu liderii despre „viitorul Gaza și despre necesitatea de a stabili un stat palestinian independent”, a spus oficialul, adăugând că Blinken va urmări „continuarea eforturilor de a preveni extinderea conflictului”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?