LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 92. SUA, recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre cine sunt finanțatorii Hamas

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 92. SUA, recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre cine sunt finanțatorii Hamas
SUA, recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre cine sunt finanțatorii Hamas / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 06/01/2024, 07:58
Actualizat: 06/01/2024, 08:02

Statele Unite oferă până la 10 milioane de dolari pentru informaţii despre cine sunt finanţatorii organizației Hamas sau despre orice ar putea duce la perturbarea mecanismelor financiare ale grupării palestiniene.

Informația a fost confirmată chiar de Departamentul de Stat.

Pe cine vizează SUA

Oferta de recompensă urmează după patru runde de sancţiuni americane impuse Hamas în urma incursiunii mortale din, la 7 octombrie 2023, în timpul căreia Tel Avivul susține că au fost ucise 1.200 de persoane. Represaliile militare ulterioare ale IDF au dus la moartea a 22.600 de persoane, potrivit taberei palestiniene.

Cei cinci vizaţi sunt Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah şi Muhammad Ahmad ‘Abd Al-Dayim Nasrallah, care anterior au fost desemnaţi terorişti globali de către Statele Unite, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Primul finanţator, cunoscut ca Hamza, are sediul în Sudan, a gestionat numeroase companii în portofoliul de investiţii al Hamas şi a fost implicat în transferul a aproape 20 de milioane de dolari către Hamas, susțin americanii. El are legături cu preşedintele sudanez Omar Bashir şi grupuri islamiste ce subminează stabilitatea în Sudan, potrivit Departamentului de Stat.

Trei dintre agenţii Hamas citaţi – Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb şi Walid Mohammed Mustafa Jadallah – fac parte din reţeaua de investiţii a grupării în Turcia.

Nasrallah are legături strânse cu entităţi iraniene şi a fost implicat în transferul a zeci de milioane de dolari către Hamas, inclusiv aripa sa militară. Americanii arată că el îşi are sediul în Qatar.

Recompensele vor fi oferite pentru informaţii despre orice sursă de venit pentru Hamas, donatori importanţi, instituţii financiare care facilitează tranzacţiile pentru Hamas, companii-paravan care achiziţionează tehnologie cu dublă utilizare pentru grupare şi scheme infracţionale de care beneficiază Hamas, transmite Departamentul de Stat.

Fâșia Gaza, „de nelocuit”

Fâşia Gaza a devenit, pur şi simplu, nelocuibilă”, a avertizat coordonatorul ONU pentru probleme umanitare în teritoriul palestinian, devastat de bombardamentele israeliene.

„La trei luni după atacurile din 7 octombrie, Gaza a devenit un loc al morţii şi al disperării, iar locuitorii săi se confruntă cu ameninţări zilnice, sub ochii lumii”, a declarat Martin Griffiths.

„Este timpul ca părţile să îşi îndeplinească toate obligaţiile în baza dreptului internaţional – inclusiv să protejeze civilii şi să le asigure nevoile de bază – şi să elibereze imediat toţi ostaticii”, a subliniat responsabilul ONU.

„Continuăm să cerem o încetare imediată a conflictului, nu numai pentru populaţia din Gaza şi vecinii săi ameninţaţi, ci şi pentru generaţiile viitoare, care nu vor uita niciodată cele 90 de zile de infern şi atacurile asupra celor mai fundamentale principii ale umanităţii”, a menţionat responsabilul ONU.

Yemeniții, în stradă pentru Palestina

O mulţime uriaşă de yemeniţi a participat vineri, 5 ianuarie, în capitala Sanaa, la un marş de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza.

Manifestaţii săptămânale au fost organizate la Sanaa de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas.

Susţinută de Iran, inamicul Israelului, gruparea Ansar Allah a intensificat atacurile în Marea Roşie împotriva navelor comerciale, pe care le consideră legate de Israel. Prin această zonă se tranzacționează 12% din comerţul maritim global.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ansar Allah, Mohammad Abdel Salam, manifestaţia de la Sanaa „a fost cea mai mare” de la începutul mitingurilor săptămânale.

Steaguri palestiniene şi pancarte cu mesaje de sprijin pentru palestinieni au fluturat pe acest val uman, din care a apărut sloganul „Moarte Americii, moarte Israelului”. Manifestaţii importante au avut loc şi în alte regiuni yemenite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?