LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 96: Bază militară israeliană, atacată cu drone de Hezbollah

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 96: Bază militară israeliană, atacată cu drone de Hezbollah
Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 10/01/2024, 08:42

Gruparea Hezbollah a atacat o bază militară israeliană cu drone dirijate din Liban. În același timp, trei luptători Hezbollah au fost uciși într-un atac al IDF dat în sudul Libanului.

Hezbollah a atacat o bază militară a IDF cu drone explozive trimise din Liban, lovind pentru prima dată această poziție, informează France 24. Ulterior, gruparea a transmis că atacul face parte din răspunsul său la recentele lovituri israeliene din Liban.

Pe de altă parte, tot marți, 9 ianuarie, într-un atac israelian în sudul Libanului, au fost uciși trei luptători Hezbollah.

Violențele din ultima perioadă au forțat zeci de mii de oameni să fugă de ambele părți ale frontierei dintre Liban și Israel și au generat temeri că acest conflict ar putea lua amploare.

Hezbollah a anunțat că dronele sale au lovit cartierul general al armatei israeliene din Safed, în nordul Israelului. S-a vrut a fi un răspuns la asasinarea, săptămâna trecută, a numărului 2 din Hamas, Saleh al-Arouri, ucis în Beirut. De asemenea, libanezii vorbesc și despre răzbunarea comandantului Hezbollah Wissam Tawil, ucis luni.

Blinken nu vede niciun genocid comis în Fâșia Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că acuzaţia Africii de Sud conform căreia Israelul a comis un genocid contra palestinienilor în Fâşia Gaza este lipsită de valoare.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Tel Aviv după o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Blinken a spus că palestinienii trebuie să poată reveni la căminele lor cât mai curând posibil, dacă vor exista condiţiile necesare.

El a adăugat că Statele Unite se opun oricărei propuneri ce susţine relocarea palestinienilor în afara Fâşiei Gaza şi a subliniat că Autoritatea Palestiniană are responsabilitatea de a se reforma.

Înaltul demnitar american a anunţat că Israelul acceptă principiul unei misiuni ONU de evaluare a situaţiei din nordul Fâşiei Gaza, în perspectiva revenirii palestinienilor strămutaţi din cauza războiului.

„Am căzut de acord astăzi asupra unui plan ce le permite Naţiunilor Unite să desfăşoare o misiune de evaluare care va determina ce trebuie făcut pentru a le permite palestinienilor strămutaţi să revină în deplină securitate la căminele lor în nord”, a explicat Antony Blinken.

Pe de altă parte, el a subliniat că Israelul trebuie să renunţe la măsurile care subminează capacitatea palestinienilor de a se autoguverna – „Israelul trebuie să fie un partener al responsabililor palestinieni dornici să-şi conducă poporul să trăiască în pace, alături de vecini”.

În procesul intentat la Curtea Internaţională de Justiţie, Israelul este acuzat de genocid împotriva palestinienilor în ofensiva sa în Fâşia Gaza. Audierile în acest caz deschis de Africa de Sud urmează să înceapă joi, 11 ianuarie. Cazul se concentrează pe numeroşii civili dintre cei peste 23.000 de locuitori din Gaza morți în acest război.

Nou incident în Marea Roșie

Forţele internaţionale desfăşurate în Marea Roşie au răspuns la un nou incident de securitate în largul coastei de nord a Yemenului, o regiune aflată sub controlul rebelilor houthi, a anunţat miercuri dimineaţa, 10 ianuarie, agenţia britanică de securitate maritimă UKMTO.

„UKTMO a primit informaţii despre un incident la aproximativ 50 de mile marine vest de Hodeida (n.r. – port yemenit) care implică prezenţa dronelor. Au intervenit forţele coaliţiei. Nu au fost răniţi sau pagube”, a indicat agenţia britanică pe X, recomandând navelor să călătorească „cu prudenţă” în Marea Roşie.

De la începutul războiului din 7 octombrie între Israel şi Hamas, Yemenul a intensificat atacurile în Marea Roşie pentru a încetini traficul maritim internaţional, susţinând că acţionează în solidaritate cu palestinienii care suferă în Fâşia Gaza de pe urma bombardamentelor israeliene.

Principal aliat al Israelului, Statele Unite au înfiinţat în decembrie o coaliţie internaţională pentru a proteja traficul maritim în această zonă strategică pe unde trece 12% din comerţul mondial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern