LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 121. Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de state candidate la aderarea la UE / Refugiații ucraineni din Londra au primit bilete gratuite la Wimbledon

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 121. Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de state candidate la aderarea la UE / Refugiații ucraineni din Londra au primit bilete gratuite la Wimbledon
Sursa foto: Uniunea Europeană
Publicat: 24/06/2022, 07:35
Actualizat: 24/06/2022, 19:12

Războiul din Ucraina a intrat, vineri, în ziua 121. GÂNDUL.RO vă prezintă cele mai importante evenimente din Ucraina.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au recunoscut, joi, Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia a fost luată în cadrul unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE la Bruxelles, care se derulează pe parcurusl a două zile și marchează începutul unui proces de aderare lung și complex.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a scris, la rândul său, pe Twitter despre decizia luată de liderii UE, calificând-o drept „moment istoric” și felicitându-i pe șefii celor două state, Volodimir Zelenski și Maia Sandu.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei în Ucraina

UPDATE 19:11 – Serghei Lavrov tună și fulgeră: „UE și NATO se pregătesc de război împotriva noastră”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat dur UE și NATO că își unesc capacitățile pentru a purta un război contra Rusiei.

UPDATE ora 16:15 – Reacția Kremlinului, după ce Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidat oficial la UE: O chestiune internă a Europei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că decizia Uniunii Europene (UE) de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial este o chestiune „internă” a Europei.

El a afirmat, în cadrul unui briefing cu jurnaiștii, că este greu ca relațiile Rusiei cu blocul comunitar să fie deteriorate mai mult decât sunt deja.

UPDATE ora 08:20 – Ungaria cere UE să facă eforturi pentru o încetare a focului în Ucraina şi începerea negocierilor cu Rusia, în schimbul sancțiunilor economice

Balazs Orban, consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban, a declarat – joi – că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să oprească sancţiunile economice împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei şi, mai bine, să facă eforturi pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor.

Balazs Orban (fără nicio legătură de rudenie cu premierul Orban) susţine că adoptarea de noi sancţiuni de către UE nu va face decât să afecteze şi mai mult blocul comunitar, în timp ce Rusia va supravieţui.

UPDATE ora 07:55 – Refugiații ucraineni din Londra au primit bilete gratuite la turneu de tenis de la Wimbledon

Refugiații ucraineni din Londra, mai preci cei care locuiescu care locuiesc în Merton, în sud-vestul Londrei, au primit bilete gratuite la Wimbledon, celebrul turneu de tenis care începe pe 27 iunie.

Districtul Merton a primit cel puțin 400 de ucraineni, iar peste 100 de familii au găzduit refugiați ucraineni.

Biletele au fost oferite ucrainenilor în timpul unui eveniment care s-a desfășurat joi, organizatorii declarându-se impresionați de rezistența refugiaților.

UPDATE – 23 iunie: Fostul colonel FSB responsabil de servieta nucleară a lui Vladimir Putin, găsit împuşcat în apartamentul său

Vadim Zimin, colonel în retragere în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), a fost găsit împuşcat în casa lui, relatează publicația britanică Mirror. Bărbatul era responsabil de servieta care transporta comenzile nucleare ale lui Vladimir Putin.

Vadim Zimin, 53 de ani, a fost găsit decedat în bucătăria apartamentului său din Krasnogorsk, în regiunea Moscovei. Colonelul în retragere a fost găsit de fratele său. Acesta zăcea într-o baltă de sânge, cu o rană la cap. Lângă trupul lui a fost găsit un pistol Izh 79-9TM.

Iubita sa, medic fiind, era plecată să trateze răniţii de pe urma războiului pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult