VIDEO | Ligia Deca, ANUNȚ despre salariile dascălilor. Ce spune ministrul despre prelungirea anului școlar. „Rugăm profesorii să ne ajute”

VIDEO | Ligia Deca, ANUNȚ despre salariile dascălilor. Ce spune ministrul despre prelungirea anului școlar. Rugăm profesorii să ne ajute
Ministrul Educației, Ligia Deca / Sursa foto: Facebook
Publicat: 02/06/2023, 12:20
Actualizat: 02/06/2023, 13:38

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut vineri, în cadrul unei conferinţe de presă,  clarificări în legătură cu ordonanţa privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ. Oficialul a avut un mesaj clar pentru profesori, în contextul grevei din învățământ, care i-a adus pe mulți dintre elevi în imposibilitatea de a-și susține examenele de sfârșit de an.

Ministrul a declarat că este foarte important să se dea predictibilitate elevilor, prin reîntoarcerea cadrelor didactice și a copiilor în sălile de clasă. Dacă nu, mărturisește ministrul, va trebui „să ne gândim la prelungiri.”

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute să finalizăm anul școlar în bune condiții”

Ministrul Ligia Deca a explicat că salariul mediu brut în educaţie creşte spre 8.500 de lei.

„Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la școală. (…) Ultimele săptămâni au reprezentat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm cu toții că profesorii au nevoie de salarii decente și mai mult respect din partea noastră, a guvernanților și a întregii societăți.

Apreciem solidaritatea profesorilor în ultimele săptămâni. Profesorii au nevoie de salarii decente şi merită mai mult respect din partea guvernanţilor şi a întregii societăţii. Munca personalului şcolii este una esenţială. Întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere.

La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53, garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj, toate salariile din învăţământ cresc. Niciun salariu nu scade”, a spus ministrul Ligia Deca.

Ministrul Educației a dezmințit unele informații apărute în spațiul public, legate de avizul Consiliului Legislativ pentru OUG 53.

„Joi, au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”, a afirmat ministrul Educației.

„Salariul de bază pornește de la gradația zero, dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă”

Ministrul Educației a mai spus că OUG 53 de majorare a salariilor angajaților din învățământ a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar de Ziua Copilului, ”pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri”.

O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este că salariile vor scădea. Confuzia este: pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5. Salariul de bază pornește de la gradația zero, dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită. (…)

Este vorba de gradaţia de merit, acordată pentru 16% din posturi, sporul de dirigenţie este de de 10%, iar 70% din cadrele didactice beneficiază de acesta, sporul pentru învăţământ simultan este între 7 -20%, indemnizaţia pentru zonele izolate este de 20%, sporul pentru solicitare neuropsihică – 20%. (…)

Salariul mediu în educaţie creşte spre 8.500 de lei brut. Este în acest moment, după adoptarea OUG 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional”, a mai spus Ligia Deca.

OUG 53 a fost adoptată joi, de Guvern, însă liderii sindicali s-au declarat nemulţumiţi de majorarea salarială propusă prin actul normativ, anunţând că greva declanşată în 22 mai va continua.

Intrarea în plată a noii grile de salarizare, realizată etapizat

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut, vineri, precizări în legătură cu OUG 53 şi cu modul în care Guvernul a răspuns solicitărilor sindicaliştilor, prezentând inclusiv un pasaj amplu din Nota de fundamentare a actului normativ.

Cărbunaru a precizat că Guvernul a îndeplinit solicitările sindicaliştilor, fiind acordate majorări salariale de 1.000 de lei brut pe lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic.

De asemenea, pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind acordarea unui salariu la nivelul salariului mediu brut pe economie pentru debutanţi sau asistent universitar, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă privind majorările salariale din învăţământ.

Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an.

Dan Cărbunaru a precizat că Ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament, pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.


CITEȘTE ȘI:

GALERIE FOTO. Klaus Iohannis, discuții cu sindicaliștii din Educație care participă la amplul protest din Capitală: „Președintele girează un acord”

VIDEO | Mii de angajați din învățământ au protestat la Guvern și Parlament. ”Am salariul mai mic decât un șofer, nu pot să plătesc teancul de facturi”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”