Lucian Romașcanu, la deschiderea „BOOKFEST”: „Să găsim calea cea mai bună pentru a duce lectura între pasiunile copiilor”

Lucian Romașcanu, la deschiderea „BOOKFEST”: „Să găsim calea cea mai bună pentru a duce lectura între pasiunile copiilor”
Lucian Romașcanu, la deschiderea „Bookfest”: „Să găsim calea cea mai bună pentru a duce lectura între pasiunile copiilor” / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 24/05/2023, 17:29

Prezent la deschiderea Salonului Internaţional de Carte „Bookfest”, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a făcut un apel către toţi cei implicaţi în educaţie şi cultură pentru găsirea celei mai bune şi directe căi `pentru a duce lectura între pasiunile copiilor”.

Romașcanu a remarcat organizarea târgului, ca și oferta bogată a editurilor prezente cu standuri.

Romașcanu: „Tot ce se expune este de fapt o cale spre lumină”

Aşa cum am spus şi anul trecut, mi-e drag să spun că este «un târg de corpuri de iluminat», pentru că tot ce se expune este de fapt o cale spre lumină, pentru cei ce iau contact cu cărţile, iar cum spunea cineva mai pe limba celor tineri, «cărţile te fac neprost».

Şi aş vrea să fac un apel către toţi cei implicaţi în educaţie şi în cultură să găsim calea cea mai bună şi cea mai directă pentru a duce lectura între pasiunile copiilor. Cine are copii adolescenţi sau mai mici, vedem că este din ce în ce mai puţin atractivă lectura pentru copii şi atunci va trebui să ne ducem către ei nu numai cu produse care să le nască interesul, dar şi pe platforme pe care ei sunt tot timpul prezenţi.

Voi fi un promotor al diversificării accesului la lectură pe toate căile posibile – sigur cartea tipărită rămâne principalul mijloc prin care intrăm cu imaginaţia noastră imaginaţia autorilor – dar sigur se pot face şi mult mai multe lucruri. Felicitări tuturor celor implicaţi, felicitări Italiei pentru un stand de excepţie şi vă urez tuturor zilei minunate în acest târg”, a spus Lucian Romaşcanu.

Ce anunț a făcut ministrul Culturii

El a anunţat că, începând din acest an, „Bookfest” este un eveniment strategic al Ministerului Culturii.

Mă bucur foarte tare că, iată, deşi miniştrii se schimbă destul de des, am prins al doilea târg consecutiv de carte din poziţia de ministru.

Şi vreau să vă spun că sunt onorat să pot să spun că Ministerul Culturii chiar şi-a luat în serios menirea, iar începând din acest an Bookfest este un eveniment strategic al Ministerului Culturii. Asta înseamnă că, indiferent cine vine, cine pleacă, întotdeauna Bookfest de acum încolo – şi vă urez foarte mulţi ani de existenţă – va fi între proiectele care vor fi susţinute de Ministerul Culturii şi de Guvernul României”, a promis ministrul.

Mesajul ambasadorului Italiei la Bucureşti

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo M. Durante Mangoni, a accentuat că relaţiile dintre România şi Italia sunt foarte puternice pe toate planurile.

Doresc să le mulţumesc organizatorilor, Asociaţiei Editorilor din România, Bibliotecii Naţionale şi Ministerului român al Culturii. Este un privilegiu să vă pot vorbi în limba mea maternă, italiană.

Am dat un titlu participării Italiei la acest târg, se numeşte «Spirit latin». Chiar versurile imnurilor naţionale sunt o mărturie a legăturilor noastre istorice, lingvistice şi culturale. Literatura înseamnă relaţie, iar relaţiile dintre România şi Italia sunt foarte puternice şi îndelungate pe toate planurile, economice, culturale, politice şi aşa mai departe”, a spus ambasadorul.

Diplomatul italian şi-a exprimat speranţa ca oferta pregătită de Italia, ţara invitată la această ediţie a salonului, „să ilustreze spiritul italian, dezbaterile care au loc în acest moment în Italia, de asemenea să ilustreze locurile, stilurile de viaţă ale italienilor şi aşa mai departe”.

Cred că este foarte important să ne recunoaştem valorile, principiile care ne aşează împreună în familia europeană.

Îmi face plăcere să amintesc faptul că acum o lună Italia a fost, de asemenea, oaspete de onoare la Salonul de carte de la Paris, anul viitor vom fi de asemenea ţară oaspete de onoare la Frankfurt, la târgul de carte, şi pentru mine are o importanţă deosebită faptul că pe lângă prezenţa noastră la cele două târguri din Europa Occidentală suntem prezenţi şi la Bookfest România, la Bucureşti.

Vrem să subliniem prin această participare a noastră puternicul ataşament faţă de civilizaţia europeană. Ne aflăm la graniţa Europei şi a NATO aici în România, şi acesta este răspunsul nostru ferm faţă de cei care neagă aceste valori ale noastre comune”, a încheiat Alfredo M. Durante Mangoni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto