Ludovic Orban a anunțat categoriile de persoane care vor avea prioritate la vaccinarea anti-Covid. Cum vor fi distribuite vaccinurile fiecărei țări?

Ludovic Orban a anunțat categoriile de persoane care vor avea prioritate la vaccinarea anti-Covid. Cum vor fi distribuite vaccinurile fiecărei țări?
Publicat: 19/11/2020, 18:21
Actualizat: 06/04/2021, 14:37

Premierul Ludovic Orban a declarat, astăzi, aflat într-o vizită de lucru în judeţul Constanţa, că strategia de vaccinare anti-COVID va fi finalizată până săptămâna viitoare. Prim-ministrul a precizat că „prioritizarea vaccinării se va face în funcţie de cantităţile care vor veni şi de ritmul în care vor intra aceste cantităţi“.

Printre cei care vor avea prioritate pentru a beneficia de vaccinul Covid-19 se numără „toţi cei care fac parte din sistemul de luptă medical împotriva Covid”.

„Prioritizarea vaccinării se va face în funcţie de cantităţile care vor veni”

„Prioritizarea vaccinării se va face în funcţie de cantităţile care vor veni, de ritmul în care vor intra aceste cantităţi, prioritatea numărul 1 este constituită din toţi cei care fac parte din sistemul de luptă medical împotriva Covid, cei care lucrează în spitale, toţi cei care sunt implicaţi în lupta anti-Covid”, a precizat Ludovic Orban.

Următoarea prioritate o constituie persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, persoanele care pot să dezvolte forme severe, persoane cu boli asociate. O a doua prioritate o reprezintă cei care sunt în sectoare strategice ale vieţii sociale, sectoare critice, cum este apărare naţională, economie, zona de energie, servicii publice, cei care menţin funcţiile esenţiale în societate”.

Ludovic Orban a afirmat, într-o conferinţă de presă, că distribuţia vaccinului anti-Covid-19 se va face în mai multe etape.

Cum vor fi ditribuite vaccinurile fiecărei țări?

“Cantităţile de vaccin se distribuie proporţional cu populaţia fiecărei ţări a Uniunii Europene. Distribuţia se va face în mai multe etape, în funcţie de capacitatea de a produce cantităţile contractate, din ceea ce ştim noi există un contract semnat deja pentru 200 de milioane de doze de vaccin şi 200 de milioane în rezervă, pe măsură ce cantităţile sunt produse ele vor fi livrate către statele membre al Uniunii Europene, în conformitate cu ponderea pe care o are din punct de vedere al populaţiei fiecare ţară europeană”, a anunţat premierul.

Premierul a anunțat că strategia de vaccinare va fi finalizată până săptămâna viitoare.

„Strategia de vaccinare va fi finalizată până săptămâna viitoare şi va fi prezentată public de echipa care va coordona practic toată campania de vaccinare condusă de domnul colonel doctor Valentin Gheorghiţă, secondat de secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu”, a explicat Ludovic Orban.