Lukașenko nu l-a „găzduit” prea mult pe Prigojin. ANUNȚ neașteptat făcut de președintele din Belarus despre soarta șefului grupării Wagner

Lukașenko nu l-a găzduit prea mult pe Prigojin. ANUNȚ neașteptat făcut de președintele din Belarus despre soarta șefului grupării Wagner
Publicat: 06/07/2023, 13:40
Actualizat: 06/07/2023, 13:53

Apar noi informații despre șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. De data aceasta, cel care a vorbit despre soarta lui Prigojin a fost chiar președintele Aleksandr Lukașenko. Acesta a declarat joi, în timpul unei conferințe internaționale de presă că șeful Wagner se află în Rusia, mai exact în orașul rusesc Sankt Petersburg.

Informația ridică semne de întrebare, deoarece, în urmă cu câteva zile, același Lukașenko afirma că șeful mercenarilor este în Belarus.

Reamintim că a fost alertă de gradul zero în Rusia, după ce Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, a declanșat săptămânile trecute o rebeliune, cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus.

Kremlinul se dă indiferent la informațiile despre Prigojin

„Kremlinul nu urmărește mișcările lui Prigojin, nu are nici capacitatea și nici dorința de a face acest lucru”, a spus Peskov, comentând cuvintele lui Lukașenko, potrivit căruia șeful Wagner s-ar afla în Rusia.

Lukașenko susține că Prigojin nu va fi lichidat de Moscova

Ca răspuns la o întrebare a lui Matthew Chance de la CNN, Lukașenko a spus că forțele Wagner se află în „taberele lor obișnuite”, ceea ce înseamnă că nu se află în Belarus.

„În ceea ce îl privește pe Evgheni Prigojin, el se află la Sankt Petersburg. Sau poate că în această dimineață va călători la Moscova sau în altă parte. Dar el nu se află acum pe teritoriul Belarusului”, a declarat Lukașenko.

Președintele Belarusului: „Ei bine, orice se poate întâmpla în viață”

„Ieri după-amiază am avut o conversație telefonică cu el (Prigojin-  n.r.) și tocmai discutam despre aspectele acțiunilor viitoare ale PMC Wagner. El mi-a spus un singur lucru: «Vom lucra pentru binele Rusiei și ne vom face datoria până la sfârșit. » Ce se va întâmpla cu el? Ei bine, orice se poate întâmpla în viață. Dar dacă credeți că Putin este atât de răuvoitor și răzbunător încât mâine va fi «omorât»… Nu, nu se va întâmpla”, a precizat președintele din Belarus, potrivit informațiilor hotnews.com.

Lukaşenko afirma anterior că ţara sa va beneficia de experienţa combatanţilor grupării paramilitare ruse Wagner, pe care el a acceptat să o primească în cadrul acordului care a pus capăt rebeliunii mercenarilor Wagner în Rusia.

Prigojin: „Veţi vedea în curând următoarele noastre victorii pe front”

De asemenea, Prigojin, care a dispărut din spaţiul public din data de 24 iunie, când a declanșat o rebeliune armată eşuată în Rusia, a publicat luni un mesaj audio în care anticipează noi victorii ale rușilor pe front. „Veţi vedea în curând următoarele noastre victorii pe front”, spune Prigojin, potrivit EFE.

„Astăzi avem nevoie de sprijinul dumneavoastră mai mult ca oricând. Şi vă mulţumesc pentru asta”, declară Prigojin în mesajul difuzat de canalul Telegram „Grey Zone.”

„Noi suntem patrioții patriei noastre”

După ce Putin i-a acuzat pe mercenarii Wagner de „trădare” și de faptul că „au înfipt un cuțit în spatele” armatei ruse, Prigojin nu a întârziat cu replica președintelui rus, afirmând  că sunt „patrioți” care nu își doresc „ca țara să trăiască în continuare în corupți și minciună.”

„În legătura cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, a FSB-ului sau a altcuiva, să se predea. Nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”, a spus Prigojin, într-o declarație audio publicată pe Telegram.

Vladimir Putin: „Ne confruntăm cu o trădare”

Vladimir Putin a susținut sâmbătă un discurs televizat în fața națiunii. Reacția țarului rus vine după situația tensionată din Rusia, urmare apelului la rebeliune a lui Evgheni Prigojin. Președintele rus a punctat că forțele armate au primit instrucțiuni precise pentru a opri această insurgență, dar i-a avertizat pe „trădători” că vor fi aduși în fața justiției.

Oficialul de la Kremlin a făcut, de asemenea, apel la oamenii lui Wagner să „pună capăt participării lor la aceste acțiuni criminale”, afirmând că „toți cei care au luat armele împotriva armatei sunt trădători.”

„Ne confruntăm cu o trădare”, a denunțat Vladimir Putin, avertizând că „cei responsabili vor fi aduși în fața justiției”, a promis el.

„Luptăm pentru viața și siguranța poporului nostru”, a declarat Vladimir Putin în discursul televizat adresat națiunii.

„Avem nevoie ca toate forțele să fie unite”, a spus președintele rus, referindu-se la „o lovitură de cuțit în spate pentru trupele noastre și pentru Rusia.”

Prigojin, „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi

Evgheni Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus.” De asemenea, el a făcut apel la ruși să se alăture trupelor sale sau să nu le opună rezistență.

Şeful Wagner afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

Şeful mercenarilor ruşi,  Evgheni Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

CITEȘTE ȘI:

Prigojin a declanșat REVOLUȚIA în Rusia! / Moscova, sub teroare, orașul Rostov pe Don a „căzut” în mâinile Wagner! – VIDEO

ULTIMA ORĂ! Putin, primul AVERTISMENT după revolta lui Prigojin. „Ne confruntăm cu o trădare, responsabilii vor fi aduși în fața justiției”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic