MAE anunță că un al cincilea cetățean român a fost evacuat din Niger

MAE anunță că un al cincilea cetățean român a fost evacuat din Niger
Evacuări din Niger. Fotografie cu caracter ilustrativ
Publicat: 04/08/2023, 15:38

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță, vineri, că a realizat demersurile necesare pentru evacuarea celui de-al cincilea cetățean român din Niger.

Anterior, alți patru români care au fost prinși în mijlocul unei lovituri de stat în Niger au fost evacuați. (Mai multe detalii despre subiect aici…)

„Urmare demersurilor întreprinse de Ambasada României la Alger și Consulatul General al României la Madrid, un alt cetățean român a fost evacuat din Republica Niger cu un zbor organizat de către autoritățile spaniole, cu destinația Madrid”, anunță, vineri, MAE, într-un comunicat de presă.

MAE: La acest moment, nu există alte solicitări de asistență consulară

MAE informează că, de la debutul crizei politico-militare din Republica Niger, au fost evacuați un număr de cinci cetățeni români, nemaiexistând, la acest moment, alte solicitări de asistență consulară.

Pentru evitarea unor situații deosebite în care s-ar putea afla cetățenii români, MAE reamintește că pentru Republica Niger a fost emis un avertisment de călătorie “Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!” (https://www.mae.ro/travel-alerts/2912). În acest context, MAE recomandă ferm tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Republicii Niger să se adreseze Ambasadei României la Alger şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

MAE precizeză că Ambasada României la Alger urmărește cu atenție evoluția situației de securitate din Republica Niger, menține legătura cu reprezentanții celorlalte state membre UE, fiind pregătită să acorde asistența și protecția consulară necesară, conform competențelor.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Alger: +213 23 48 55 85, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice la Alger: +213 79 2016940.

Militarii din Niger au răsturnat regimului președintelui Bazoum

Militarii pucişti din Niger l-au reținut miercuri pe preşedintele Mohamed Bazoum, aflat la putere din 2021, și au anunțat la televiziunea națională că au răsturnat regimul aflat la putere.  La o zi după ce a fost arestat în interiorul palatului prezidenţial din capitală, Bazoum a jurat că va proteja „democrația obținută cu greu”, relatează Reuters.

Ministrul de Externe al țării, Hassoumi Massoudou, a făcut un apel către toți „patrioții și democrați” să intervină pentru a pune capăt loviturii de stat.

Cea de-a șaptea lovitură de stat din Africa de Vest și Centrală din 2020

Declarațiile au fost făcute după ce soldații din Niger au anunțat că au răsturnat regimul președintelui Mohamed Bazoum, marcând cea de-a șaptea lovitură de stat din Africa de Vest și Centrală din 2020.

Militarii din Niger au răsturnat regimului președintelui Bazoum. Puciștii au lansat declarația în numele unui grup care se numește Consiliul Național pentru Protecția Patriei (CNSP).

„Noi, forțele de apărare și securitate adunate sub CNSP, am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoașteți”, a spus unul dintre comandanți, Amadou Abdramane, care a fost înconjurat de alți nouă soldați în uniformă. Motivul este „deteriorarea situației de securitate și proasta guvernare.”

Bazoum este susținut de SUA și ONU

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, și-a exprimat „sprijinul neclintit” pentru președintele nigerian într-un apel telefonic. El a cerut, de asemenea, „eliberarea imediată.”

„Nu pot spune dacă este o lovitură de stat din punct de vedere tehnic sau nu. Dar aceasta este o încercare clară de a prelua puterea cu forța și de a încălca constituția”, a spus Blinken.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a vorbit și cu Bazoum și i-a oferit, de asemenea, „sprijinul deplin al ONU.”

Sursa foto: Profimedia

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ