MAE: Opt cetățeni români și doi polonezi aflați în Turcia, aduși cu un avion MApN în România

MAE: Opt cetățeni români și doi polonezi aflați în Turcia, aduși cu un avion MApN în România
Publicat: 07/02/2023, 08:00
Actualizat: 07/02/2023, 09:40

În cursul serii de luni, opt cetățeni români au fost îmbarcați cu succes pentru a fi repatriați de pe Aeroportul turc din Adana, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcați la bordul aceleiași aeronave.

„Reprezentanții Ambasadei României la Ankara și echipa consulară mobilă se află în contact permanent cu autoritățile române și turce competente pentru coordonare și stabilirea tuturor detaliilor necesare demersurilor de repatriere în siguranță a cetățenilor români.
Cei opt cetățeni români – cinci studenți și trei cadre didactice – se aflau în Adana și au solicitat să fie repatriati. Ambasadei României la Ankara a întreprins toate demersurile necesare pentru preluarea la bordul aeronavei și transportul în siguranță în România. Odată ajunși în România, IGSU va asigura preluarea pasagerilor și transportul acestora către localitățile de domiciliu”, a transmis luni seara Ministerul de Externe.

11 solicitări de informații și asistență consulară

MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informații și asistență consulară.

Personalul Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce și este în legătură cu cetățenii români care au solicitat asistență, fiind întreprinse demersurile necesare în vederea identificării unor modalități de repatriere a acestora sau de acordare de alt tip de sprijin consular, după caz.

MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 4.300 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, conform celor mai recente informări ale autorităților.

Vă recomandăm să citiți și:

O femeie a dat NAȘTERE sub dărâmăturile din Alep! Nou-născutul a fost salvat, însă mămica s-a stins din viață

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase