Drama unui antreprenor turc din România: „Și-a închis telefonul pentru că nu mai are cine să-l sune și s-a dus să sape cu MÂINILE GOALE, după întreaga sa familie, frați, soție, părinți”

Drama unui antreprenor turc din România: „Și-a închis telefonul pentru că nu mai are cine să-l sune și s-a dus să sape cu MÂINILE GOALE, după întreaga sa familie, frați, soție, părinți”
Publicat: 07/02/2023, 08:32
Actualizat: 07/02/2023, 08:38

Drama prin care trec acum turcii și sirienii nu poate fi cuprinsă în suficiente cuvinte. Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, descrie tragedia cu care se confruntă un prieten de-ai său, respectiv un antreprenor turc ce a ales să facă afaceri în România. „Și-a închis telefonul pentru că nu mai are cine să-l sune și s-a dus să sape cu mâinile goale, după întreaga sa familie, frați, soție, părinți”, spune Berceanu.

Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 4.300 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, conform celor mai recente informări ale autorităților.

Cutremur în Turcia.  Foto: Profimedia

„Nimic din milioanele de euro sau orice altceva material nu mai contează pentru el”

Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, a vorbit despre tragedia din Turcia şi Siria, și a povestit drama prin care trece un prieten de-ai săi.

„Prietenul meu, vecin, s-a dus să sape după întreaga sa familie. E turc și tocmai s-a căsătorit. Se ocupă cu cometul. Aduce legume din Turcia. Și-a construit afacerea de la zero, în România. Până azi avea o viață liniștită, o familie înfloritoare. Acum este în drum spre familia sa, prinsă în întregime sub dărâmături. Nimic din milioanele de euro sau orice altceva material nu mai contează pentru el.

Și-a închis telefonul pentru că nu mai are cine să-l sune și s-a dus să sape cu mâinile goale, după întreaga sa familie, frați, soție, părinți. Știu! Pentru noi este imposibilă o asemenea tragedie pentru că trăim în Grădina Maicii Domnului unde nu e nevoie de evaluarea stării blocurilor, de spitale modulare, de simulări de prim ajutor post cataclism.

Suntem în Paradis, unde nici câinii nu te ating, ar fi zis și Ana acum un an. Și totuși nenorocirile astea se întâmplă în jurul meu, al tău, în jurul nostru. Oare atât de proști și orbi și resemnați am devenit. Așteptăm dezastrul cu zâmbetul pe buze? Oare la ce „Dumnezeu” cu doctorat trebuie să ne rugăm pentru că să avem niște puncte accesibile de prim ajutor post seism.

Și dacă ele există, unde Doamne sunt? Există panotaj publicitar stradal care să ne spună că avem un astfel de punct în parcarea supermarketului, în parc, lângă stația de metrou?”, se întreabă fostul şef al Gărzii de Mediu, într-o postare pe Facebook.

Foto: Profimedia

„Tu poți sta liniștit, iar la un cutremur ai grijă să te resemnezi repede, că a fost voia Domnului”

Octavian Berceanu continuă și arată că e nevoie de centre de prim ajutor, a căror prezență trebuie semnalizată.

„Există autocolante la intrarea în bloc care să ne spună că atunci când ai sute sau mii de victime rănite ușor poți merge într-un anumit loc din apropiere, în curtea primăriei, a unei școli, a dispensarului, oriunde unde cineva te poate ajută?

Să nu ceri autorităților să facă centre de prim ajutor, să le doteze și să facă cunoscută existența lor, în locații ușor accesibile, e prostie pură. Și e prostia unui popor, nu e pe persoană fizică, deci nu e vorba despre tine. Tu poți sta liniștit, iar la un cutremur ai grijă să te resemnezi repede, că a fost voia Domnului.

În 1977 am avut noroc. Casa de pe Calea Griviței, acolo unde sunt azi peroanele 7-14, n-a picat toată imediat, dar a fost demolată după cutremur fiind improprie pentru locuit. Alții n-au fost așa de norocoși”, a conchis el.

Vă recomandăm să citiți și:

EXCLUSIV | Turcia, în doliu după cele două cutremure apocaliptice. Seismolog: „În toată cariera mea de 32 de ani nu am văzut așa ceva. Primul cutremur, cu magnitudinea 7,8, este de 15 ori mai mare decât seismul nostru din ’77”

AVERTISMENT teribil al seismologilor: cutremurul din Turcia ar putea avea mii de replici!

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, în urma cutremurului soldat cu peste 500 de morți / CNSU, convocat luni de premierul Nicolae Ciucă

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase