MAE recomandă cetățenilor români să evite deplasările în zona Peninsula Sinai – Egipt, pe fondul deteriorării situației din Orientul Mijlociu

MAE recomandă cetățenilor români să evite deplasările în zona Peninsula Sinai - Egipt, pe fondul deteriorării situației din Orientul Mijlociu
Publicat: 20/10/2023, 17:15

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă imperativ cetăţenilor români să evite deplasările în zona de nord a Peninsulei Sinai (afectată periodic de comiterea de atentate teroriste), zona de vest a R.A. Egipt situată în proximitatea frontierei cu Libia și zona de frontieră cu Republica Sudan.

În contextul extinderii măsurilor de securitate și control instituite de autoritățile egiptene, MAE recomandă cetățenilor români să manifeste o atitudine cooperantă cu reprezentanții acestora, dacă se impune, precum și o atenție sporită în vederea evitării zonelor / obiectivelor de interes public aglomerate sau unde se pot forma aglomerări spontane cetățenești.

Ca măsură de precauţie, cetățenilor români li se recomandă să evite călătoriile pe cont propriu în R.A. Egipt, prin PTF Taba (aflat la frontiera cu Israel), Muntele Sinai sau Mânăstirea Sfânta Ecaterina.

Totodată, se recomandă cetățenilor români să își înregistreze prezența pe teritoriul R. A. Egipt, atât celor care doresc să locuiască pentru o perioadă mai lungă de timp, cât și turiștilor, prin intermediul tour-operatorului român care este responsabil de desfășurarea sejurului.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi de MAE să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele de amplasare a caselor de schimb valutar, băncilor comerciale şi în proximitatea localurilor/restaurantelor și sediilor unor instituţii publice.

Restricții de circulație în zona Sinaiului de Nord

În Guvernoratul Sinaiul de Nord, restricţia de circulaţie este impusă în intervalul orar 23:00 – 06:00, cu excepţia oraşelor Al-Arish şi Sheikh Zuweid şi a zonelor limitrofe, unde restricţiile de circulaţie sunt impuse în intervalul orar 19:00 – 06:00, mai precizează MAE.

În ultima perioadă, în zona localității Al-Arish au avut loc, din nou, activități derulate de grupările extremiste, context în care au fost înregistrate atentate teroriste, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești. De asemenea, punctul de trecere frontieră Rafah cu Fâșia Gaza este deschis pentru o perioadă nedeterminată, ceea ce va permite celor 250 de români din Gaza să se evacuze din cauza atacurilor armatei israeliene (IDF).

În acest sens, autorităţile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede faptul că persoanelor care construiesc sau tranzitează tunelurile din zonele de frontieră ale R.A. Egipt li se aplică PEDEAPSA DETENȚIEI PE VIAŢĂ, conform legislației în vigoare.

Stațiunile de litoral din Egipt au devenit în ultimii ani atrăgătoare pentru turiștii occidentali, inclusiv pentru cei români. Potrivit unui sondaj realizat la finalul lunii iulie 2023, realizat de Cec Bank și Finzoom.ro, 8% dintre români au ales în 2023 să își petreacă vacanța de vară în Egipt, scrie Mediafax.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Cairo: +20227360107, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Ambasadei României în R.A. Egipt: +20227359546.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ședință de guvern la Palatul Victoria/ S-a adoptat Strategia națională de sănătate și Strategia de vaccinare pentru perioada 2023 – 2030

VIDEO | Guvernul declasifică ultima parte a arhivei Securității aflate la MApN și o trimite în analiză către cercetătorii CNSAS

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii